11.5 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Εκ της Μητροπόλεως Σουηδίας


Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο Α’, θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ισλανδία από τις 12 έως τις 15 Οκτωβρίου 2017, ως επίσημος προσκεκλημένος και κύριος ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο του Αρκτικού Κύκλου. 
Εν όψει της επισήμου επισκέψεως, το απόγευμα της Τρίτης, 10 Οκτωβρίου 2017, αφίχθησαν από την Στοκόλμη στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον Παν. Αρχιμ. κ. Αλέξανδρο Λουκάτο, Ι. Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο Noρβηγίας, για να επιληφθούν των τελευταίων λεπτομερειών της Πατριαρχικής Επισκέψεως. 
Τους δύο κληρικούς υπεδέχθη στο αεροδρόμιο Κeflavik της Ισλανδίας ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Ισλανδία κ. RafnAlexanderSigurdsson, ο οποίος τους παρέθεσε δείπνο με την σύζυγό του και ακολούθως τους μετέφερε στη Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή της Ισλανδίας, όπου τους υπεδέχθη ο Αιδ. κ. Patrick Breen, εκ μέρους του Επισκόπου DavidBartimejTencer. 
Την επομένη, Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017, ο Σεβασμιώτατος και ο π. Λουκάτος επισκέφθηκαν το ναό Hallgrímskirkja, όπου την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία. Εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τους κ. κ. RafnAlexanderSigurdsson, Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος στην Ισλανδία, Εinar Karl Haraldsson, μέλος της Συμβουλίου της Λουθηρανικής Επισκοπής της Ισλανδίας, Αιδ. ÞorvaldurVídisson, Γραμματέα της Λουθηρανικής Επισκοπής της Ισλανδίας,Ιrma Sjöfn Oscarsdóttir, εκπρόσωπο του ναού Ηallgrímskirkja, και Αιδ. ΠρεσβύτεροTimur Ζοlotusky, εφημέριο της Ρωσικής ενορίας του Aγίου Νικολάου στο Ρέικιαβικ, όπου συνεζητήθησαν τα της Πατριαρχικής Χοροστασίας και της Θείας Λειτουργίας. 
Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον π. Λουκάτο και τους κ.κ.Sigurdsson και Ηaraldsson, επισκέφθηκαν τον Καθεδρικό Ναό της πόλης (dómkirkjan í Reykjavík), τη Ρωσική ενορία του Αγίου Νικολάου και εν συνεχεία γευμάτισαν στην Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή της Ισλανδίας, προσκεκλημένοι του Αιδ. κ. Patrick Breen. 
Το απόγευμα της ιδίας,ο Μητροπολίτης Σουηδίας, συνοδευόμενος από τον π. Λουκάτο και τον κ. Sigurdsson, μετέβησαν στο ναό Digranes,στην πόλη Kopavogur, όπου παρακολούθησαν την έναρξη των εργασιών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, με κύριο θέμα την προστασία του περιβάλλοντος, στο οποίο συμμετείχαν 40 εκπρόσωποι από διάφορες χώρες του κόσμου. Το εν λόγω συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Λουθηρανική Εκκλησία της Ισλανδίας και το Διεθνές Συνέδριο του Αρκτικού Κύκλου. 
Στην έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Περιβάλλοντος της Ισλανδίας Εντιμ. κ. Björt Ólafsdóttir και ο Δήμαρχος της περιοχής του Κópavogur Εντιμ. κ. Ármann Kristinn Ólafsson και μίλησαν διεξοδικά για τις πρωτοβουλίες της Χριστιανικής Κοινότητος υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος η επικεφαλής της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ισλανδίας κ. AgnesM. Siguordardottir,ο κ. PeterProveκαι ο Αιδ. κ. HenrikGrape, εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τους ομιλητές στην Πατριαρχική Επίσκεψη και το διεθνές κύρος του “Πράσινου” Πατριάρχου. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ σήμερα το απόγευμα, Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017, συνοδευόμενος από τον Ιερολ. Διάκονο Δρ. Ιωάννη Χρυσαυγή και τους κ.κ. Χρήστο Αναστασιάδη και Πέτρο Bazgarlo. Στην επίσημη υποδοχή θα είναι παρόντες ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, στην επαρχία του οποίου υπάγεται η Ισλανδία, η Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία Εξοχ. κ. Μαρία Διαμάντη, εξέχουσες προσωπικότητες της Ισλανδικής κοινωνίας, καθώς και τοπικοί εκκλησιαστικοί και πολιτειακοί παράγοντες. 
Ο Μητροπολίτης Κλεόπας δήλωσε ότι, με βαθύτατη συγκίνηση και χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στην Ισλανδία τον Πνευματικό Ηγέτη των 300 εκατομμυρίων Χριστιανών Ορθοδόξων ανά την οικουμένη. Η Πατριαρχική Επίσκεψη είναι υψίστης ιστορικής σημασίας, μιάς και είναι η πρώτη φορά που ο Παναγιώτατος επισκέπτεται τη χώρα αυτή του Βορρά ως Οικουμενικός Πατριάρχης. 
Tο ευχάριστο αυτό γεγονός αντιπροσωπεύει μια καθοριστική στιγμή στη πνευματική ζωή της τοπικής Εκκλησίας, μιάς ιστορικής και ιεραποστολικής επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και για τον υπέροχο λαό της Ισλανδίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι μια ηγετική και εμπνευσμένη φωνή αναφορικά με τα σημαντικά παγκόσμια ζητήματα της εποχής μας, όπως η ειρήνη, ο διάλογος και η προστασία του περιβάλλοντος.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ