Ιερά Μητρόπολις Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου
Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε στο Αρκαλοχώρι η πανήγυρη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεξικού κ. Ιάκωβος και της δυσαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο εορτάζων Ποιμενάρχης μας, Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας.
Προ της απολύσεως της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεξικού κ. Ιάκωβος ομίλησε για τη Βιωτή του Αγίου Ανδρέα και αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενία ο Σεβ. Ποιμενάρχη μας, του ευχήθηκε ο Άγιος Ανδρέας να μας περιφρουρεί υπό την σκέπη και την προστασία Του. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε βράβευση των αριστευσάντων μαθητών των σχολείων του Αρκαλοχωρίου του σχολικού έτους 2024-2025.
Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν, οι Δήμαρχοι Μινώα Πεδιάδος κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο Διοικητής 7ης ΥΠΕ κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου, ο Δήμαρχος Αρκαλοχωρίου κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, ο πρ. Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Μανώλης Φραγκάκης, ο Δήμαρχος Θραψανού κ. Μανώλης Λαδωμένος, ο Επισμηναγός 133 Σ.Μ Καστελλίου κ. Κτενιαδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Καλογεράκης, ο Άρχων Μαΐστωρ της ΜτΧΕ κ. Ανδρέας Γιακουμάκης, οι Αντιδήμαρχοι: κ. Μιχάλης Σαμωνάκης και κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρκαλοχωρίου κ. Γιώργος Μαλεδάκης καθώς και εκπρόσωποι φορέων.
Ακολουθούν τα ονόματα των βραβευθέντων μαθητών:
Ασλάνης Κωνσταντίνος (Α’ Γυμνασίου)
Αποστολάκη Μαρίνα (Β’ Γυμνασίου)
Κούκι Ρέα (Β’ Γυμνασίου)
Μάριου Μαρία (Γ’ Γυμνασίου)
Χαραλάμπη Κυριακή (Γ’ Γυμνασίου)
Παπαδημητρίου Αντωνία (Α’ Λυκείου)
Κανακαράκης Μαρίνος (Α’ Λυκείου)
Αλεξάκη Ανθούλα (Β’ Λυκείου)
Μανουρά Μαρία (Β’ Λυκείου)
Μανουρά Φωτεινή (Γ’ Λυκείου)
Μακράκη Μαρίνα (Γ’ Λυκείου)










Μεθέορτος Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου
Την 4η Ιουλίου Παρασκευή εσπέρας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας χοροστάτησε στο μεθέορτο Εσπερινό, του Ιερου Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου, συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεξικού κ. Ιακώβου. Μετά την απόλυση τελέστηκε το κτητορικό μνημόσυνο για τους αρχιερείς, ιερείς, ευεργέτες και δωρητές του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού. Ο Σεβ. κ. Ανδρέας στον λόγο του εξέφρασε την χαρά του για την ευλογία της φετινής πανηγύρεως, με την παρουσία της Τιμίας Σιαγόνας του Αγίου Οσιομάρτυρος Ραφαήλ. Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως, ιδιαιτέρως τον Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, π. Σπυρίδων Φουκαράκη και ευχήθηκε έτη πολλά και ευλογημένα.



Πανηγυρικός Εσπερινός του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου στο Αρκαλοχώρι
Την Πέμπτη 3 Ιουλίου, παραμονή της εορτής του Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου, έμπροσθεν του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Τιμίας Σιαγόνας του Αγίου Οσιομάρτυρος Ραφαήλ, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κομιζομένης υπό του Πρωτοσυγκέλλου Πανοσιολ. Αρχιμ. Αθανασίου Καραχάλιου. Στη συνέχεια, ακολούθησε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεξικού κ. Ιάκωβος, συγχοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ανδρέου.
Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Πανοσιολ. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος, ομίλησε καταλλήλως στο πολυπληθές εκκλησίασμα, ευχόμενος στον εορτάζοντα Μητροπολίτη μας κ. Ανδρέα. Στην συνέχεια, έλαβε το λόγο ο Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας και ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιάκωβο, τους κληρικούς, λαϊκούς και τις αρχές του τόπου για την παρουσία των. Ακολούθησε η λιτάνευση της Τιμίας Σιαγόνας του Αγίου Ραφαήλ και της εικόνας του Αγίου Ανδρέα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Αρκαλοχωρίου. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν: ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Πανοσ. Αρχιμ. Νήφων Βασιλάκης, ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Επανωσήφη Πανοσ. Αρχιμ. Διονύσιος Κασιμάτης, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Βόσακου Πανοσ. Αρχιμ. Τιμόθεος Παναγιωτάκης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Κρήτης π. Ζαχαρίας Αδαμάκης.
Παρέστησαν επίσης: ο πρ. Υπουργός Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Νίκος Συριγωνάκης, η πρ. Βουλευτής και Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου κα. Μαρία Σκραφνάκη, ο Καθηγητής ΙΤΕ, Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Παπαδάκης, ο Υπο/κητής 133 Σ.Μ. Καστελλίου Σμήναρχος Παναγόπουλος, ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης, ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης, οι Αντιδήμαρχοι κα. Όλγα Δραμουντάνη, κα. Καλλιόπη Αποστολογιωργάκη, κ. Στέφανος Ψυλλάκης και κ. Γιώργος Μελεμενής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρκαλοχωρίου κ. Γιώργος Μαλεδάκης καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.







