15.8 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Ειδήσεις από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (17 Δεκεμβρίου 2024)

Μιλώντας για τα Χριστούγεννα!

      Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Μεσαιωνικών Σπουδών Medievalists.net, οργάνωσε το Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο «Τα Χριστούγεννα στην Ύστερη Αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα», το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας zoom στις 14 Δεκεμβρίου 2024. Σκοπό του Συνεδρίου αποτέλεσε η διερεύνηση της χριστιανικής Αρχαιότητας και του Μεσαίωνα, μέσα από παραστάσεις και αναπαραστάσεις της γέννησης του Ιησού, από πτυχές Θεολογίας, Ιστορίας και Τέχνης.

      Το Συνέδριο χαιρέτισε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς μέσω γραπτού λόγου που ανέγνωσε η κα Ζωή Τσιάμη, επιστημονική συνεργάτιδα της ΟΑΚ, η οποία ανέλαβε και τον συντονισμό του Συνεδρίου. Μέσα από τον Χαιρετισμό του, ο Γενικός Διευθυντής τόνισε την ιστορική και θεολογική αξία της θεματικής του Συνεδρίου, αλλά και τον συσχετισμό της με την πνευματικότητα του σήμερα.

       Τη σκυτάλη παρέλαβαν οι ομιλητές του Συνεδρίου. Πρώτη, η κα Ksenija Kosić (Σερβία), παρουσίασε την ομιλία της με θέμα τις αναπαραστάσεις της Γέννησης στη διακόσμηση των Εκκλησιών. Ακολούθως, η Δρ Anastasija Ropa (Λετονία) μίλησε για τις παραστάσεις και τον συμβολισμό των ζώων στη Γέννηση του Ιησού, ενώ η μετέπειτα ομιλία πραγματοποιήθηκε από την Υπ. Δρ Hayarpi Hakobyan (Αρμενία), η οποία παρουσίασε την λύτρωση της Εύας μέσω της Γέννησης του Χριστού στην Πρώιμη Χριστιανική Εικονογραφία. Το Συνέδριο έκλεισαν οι δύο καταληκτικές ομιλίες από τις Δρ Linda Vogt Turner (Καναδάς) και Δρ Alessia Brombin (Γεωργία), οι οποίες παρουσίασαν θέματα που αφορούν την παράδοση του Αγίου Νικολάου στην Σλοβακία και την προσέγγισης της Γέννησης από τον Ιωάννη Χρυσόστομο αντίστοιχα.

       Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ερωτήματα, ενώ εκφράστηκε η επιθυμία για την διεξαγωγή του επόμενου σχετικού συνεδρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη δράση αυτή της ΟΑΚ και από το κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube, στα Αγγλικά και στα Ελληνικά.

ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΚΥΠΡΟΥ – ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΠΟΔ)

       Η ΟΑΚ, ως Ιδρυτικό Μέλος στην διαδικασία για την υλοποίηση της λειτουργίας του Ενιαίου Πολιτιστικού Δόγματος Κύπρου Ελλάδος (ΕΠΟΔ) και με άλλους Συλλόγους Πολιτισμού και Φορείς του πνεύματος από Κύπρο, Ελλάδα, Κ. Ιταλία και Β. Ήπειρο,  συμμετείχε στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, με βασικό άξονα, το πρώτο Ιδρυτικό Συνέδριο  που προγραμματίζεται το έτος 2025, στην  Κύπρο.

       Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Πολιτιστικού Δόγματος Κύπρου – Ελλάδας είναι: Ξενής Ξενοφώντος (Κύπρος) Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Αδάμ (Άργος Ορεστικό) Α’ Αντιπρόεδρος, Χριστίνα Γκόλνα (Φλώρινα) Β’ Αντιπρόεδρος, Αριστείδης Τίρκας (Κύπρος) Γενικός Γραμματέας, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς (Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης/Κρήτη) Ειδικός Γραμματέας, Μανώλης Ιωαννίδης (Καβάλα) Ταμίας, Αννέτα Γκουντή (Βόρειος Ήπειρος) Μέλος, Μποριάνα Ανδριώτη (Κέρκυρα) Μέλος, Άννα Χατζηλεοντιάδου (Καστοριά) Μέλος.

      Κλείνοντας τις εργασίες του προπαρασκευαστικού Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες Πρόεδροι/Εκπρόσωποι των Ιδρυτικών Φορέων, διατράνωσαν τη θέληση τους να εργαστούν άοκνα για να μετουσιωθεί σε χειροπιαστή πραγματικότητα το όραμα των εμπνευστών του Ενιαίου Πολιτιστικού Δόγματος Κύπρου – Ελλάδας, συμβάλλοντας καταλυτικά στην κοινωνική, πολιτισμική και εθνική ανασυγκρότηση του Ελληνισμού.

Επανεξελέγη ο Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς,

Πρόεδρος του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων

       Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024, στην αίθουσα του Επικοινωνιακού Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγου.

       Κατά τη Γενική Συνέλευση, στην οποία παραβρέθηκε και συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε ο απολογισμός δράσης του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου. Ακολούθησε συζήτηση και κατατέθηκαν προτάσεις για την προοπτική δράσης του Συνδέσμου στους τομείς του ποιμαντικού και του εκπαιδευτικού έργου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου. Τα νέα όργανα διοίκησης, κατά την πρώτη συνεδρίασή τους, η οποία πραγματοποιήθηκε αυθημερόν, συγκροτήθηκαν σε σώμα ως ακολούθως:

Α. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου:

Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Στριλιγκάς., Γενικός Γραμματέας: Δημήτριος Χοϊλούς, Ταμίας: Σοφία Βερεράκη.

Β. Συντονιστές των Επιστημονικών Επιτροπών:

Εκκλησιαστικού Βίου: Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Χαλκιαδάκης., Παιδείας: Βασιλική Ιορδανίδου, Διορθόδοξης και Διαχριστιανικής Κοινωνίας: Ιωάννης Λίλης., Ειρήνης και Κοινωνικών Ζητημάτων: Ιορδάνα Δούκη, Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων: Παναγιώτης Ασημακόπουλος.

Γ. Μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου:

Πρόεδρος: Πρεσβύτερος Γεώργιος Γεράκης, Μέλος: Γεώργιος Παπουτσάκης.Μέλος: Μιχαήλ Στρουμπάκης.

       Σε δηλώσεις του ο νέος Πρόεδρος τόνισε τη σημασία του ΠΣΘ για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Κρήτης, τις κατά τόπους Μητροπόλεις, το Υπουργείο Παιδείας και όλους τους συναδέλφους, κληρικούς και λαϊκούς. Το αποτέλεσμα τιμή και ευθύνη για εμένα και τα μέλη του ΔΣ και θα είναι δίπλα στη σχολική κοινότητα. Οι ραγδαίες εξελίξεις στις κοινωνίες μας δεν μας επιτρέπουν άλλη αργοπορία. Καλή και παραγωγική συνεργασία με όλους τους συναδέλφους, αλλά και τους αρμόδιους φορείς για θέματα Εκπαίδευσης και Παιδείας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ