11.8 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Βιβλιοθήκη της Μητροπόλεως Περιστερίου

Μ. Γ. ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ
Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων της Μ.τ.Χ.Ε.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 το Περιστέρι είχε την ύψιστη τιμή να ευλογηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος με την τίμια συνοδεία του έφτασε στην πόλη και έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Παχατουρίδη και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο, αρχικά στο ναό του αγίου Αντωνίου, του πολιούχου του Περιστερίου. Σημειωτέον ότι την Πατριαρχική Συνοδεία αποτέλεσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ο Πανοσιολογιώτατος Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, ο Αιδεσιμολογιότατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ελευθέριος Χρυσοχόος, Γραμματέας του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο Ιερολογιώτατος Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ανατόλιος Δοξαστάκης, ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθυντής του Α´ Πατριαρχικού Γραφείου, ο κ. Νικόλαος-Γεώργιος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και ο κ. Στυλιανός Μουχλίδης, εκ των Γραμματέων του Πατριαρχείου.

        Στο πλαίσιο αυτής της ευλογητής επισκέψεως, ο Παναγιώτατος εγκαινίασε την Μητροπολιτική Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, η οποία ιδρύθηκε με επίνευση και σχεδιασμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου Παπαθωμά, Καθηγητού του Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέθεσε την διεύθυνσή της στον γράφοντα. Η Βιβλιοθήκη αυτή, που στεγάζεται σε ιδιαίτερο νεοεπισκευασμένο κτήριο δίπλα στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, περιλαμβάνει μέχρι στιγμής περί τους 37.000 τίτλους, ενώ οι συλλογές της διαρκώς εμπλουτίζονται.

         Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Βιβλιοθήκη έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί σε άμεση και λειτουργική σχέση προς το «Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κανονικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου» (ΕΙΚΕΔ) που ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου έχει ιδρύσει, θεμελιώσει και λειτουργεί. Ο σκοπός της βιβλιοθήκης του ΕΙΚΕΔ είναι να δημιουργήσει έναν πυρήνα γνώσης που θα ευθυγραμμίζεται με τα σύγχρονα δεδομένα και θα προσφέρει πρόσβαση σε πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, ενισχύοντας την εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα στους τομείς του Κανονικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου.

        Το ΕΙΚΕΔ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου, αποσκοπεί στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας στα πεδία του Κανονικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου, προωθώντας ταυτόχρονα επιστημονικούς, ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το Ινστιτούτο δίνει έμφαση στη διεπιστημονική μελέτη, την σπουδή, την κατανόηση, την εμβάθυνση και την ανάλυση του Κανονικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου, χρησιμοποιώντας σύγχρονα ερευνητικά εργαλεία και ομόλογες Πηγές. Για την επίτευξη των σκοπών του, συνεργάζεται με Εκκλησιαστικούς οργανισμούς, Θεολογικές Σχολές, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, Δομές θεολογικής εκπαίδευσης, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Εταιρείες, Σωματεία καθώς και με Ομόλογα Ακαδημαϊκά Ινστιτούτα της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

         Παραλλήλως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ινστιτούτο εστιάζει στην έρευνα και συγκριτική μελέτη του Κανονικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου, στη δημιουργία μιας βάσης νομοκανονικών δεδομένων και στη διοργάνωση προγραμμάτων που προάγουν τον διεπιστημονικό διάλογο. Ο ρόλος του ΕΙΚΕΔ είναι να προάγει και να ενισχύει τη γνώση στον τομέα του Κανονικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου μέσω της διεξαγωγής και υποστήριξης ερευνητικών προγραμμάτων που εξερευνούν σύγχρονα ζητήματα και προάγουν τη διεθνή συνεργασία. Μάλιστα, οι βασικές θεματικές περιλαμβάνουν της ερευνητικής εργασίας του Ινστιτούτου περιλαμβάνουν τις σύγχρονες προκλήσεις στο Κανονικό και Εκκλησιαστικό Δίκαιο, τη σχέση μεταξύ Κανονικού Δικαίου και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και τη μελέτη των αναλόγων ευρωπαϊκών δομών.

        Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει άνετους χώρους ανάγνωσης και ψηφιακούς πόρους που θα διευκολύνουν την έρευνα και τη μάθηση. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι μια σύγχρονη και φιλόξενη ατμόσφαιρα για τους ερευνητές και τους φοιτητές. Η συλλογή των βιβλίων έχει σχεδιαστεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, περιλαμβάνοντας βιβλία, εγχειρίδια, επιστημονικά περιοδικά, δημοσιεύσεις, σχετικές με την κανονική και εκκλησιαστική νομική θεωρία και πράξη, καθώς και διατριβές και ερευνητικά έργα από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς.

       Επίσης, η βιβλιοθήκη θα προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αναζήτηση πηγών και πληροφοριών, προγράμματα κατάρτισης για τη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων και πόρων, καθώς και δυνατότητα δανεισμού και πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο. Και βέβαια, δεδομένου ότι βασική θέση του ΕΙΚΕΔ είναι ότι η συνεργασία είναι θεμελιώδης για την προώθηση της γνώσης, ερευνητές και εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να συνεργάζονται με την Βιβλιοθήκη και το Ινστιτούτο, να συμβάλουν στον εμπλουτισμό της και να επωφεληθούν από τις διαθέσιμες της.

       Αυτή την Βιβλιοθήκη εγκαινίασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, έκοψε, μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο την κορδέλα των εγκαινίων και αγίασε τους χώρους της, περιηγήθηκε στους χώρους της, είδε τις συλλογές της, τις οποίες εμπλούτισε με τη δωρεά ορισμένων δημοσιευμάτων, και έγραψε τις εντυπώσεις του στο βιβλίο αναγνωστών, εγκαινιάζοντάς το. Μάλιστα στο ισόγειο του διώροφου κτηρίου που στεγάζει την Βιβλιοθήκη η μεγαλύτερη αίθουσα έχει ήδη ονομαστεί προς τιμήν του «Αίθουσα Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου», εις ανάμνηση των εγκαινίων από τον Παναγιώτατο.

       Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η Μητροπολιτική Βιβλιοθήκη η οποία εγκαινιάστηκε από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Περιστέρι αποτελεί βασική επιστημονική υποδομή, ενώ ταυτοχρόνως μπορεί να λειτουργήσει και ως πνευματικό ίδρυμα για την επιμόρφωση και την πνευματική στήριξη των πιστών, αλλά και για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας. Η διπλή αυτή λειτουργικότητά της δείχνει και την σπουδαιότητά της όχι μόνο για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, αλλά γενικότερα για την πνευματική ζωή στην πόλη του Περιστερίου, γι’ αυτό άλλωστε την τελετή των εγκαινίων τίμησε σύσσωμη η δημοτική αρχή της πόλης, έχοντας επικεφαλής τον Δήμαρχό της κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, με τον οποίο η Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου έχει αγαστή και παραγωγική συνεργασία.

       Πρόκειται για ένα σπουδαίο και μακράς πνοής έργο, που οραματίστηκε και υλοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος, και το οποίο, στον συνδυασμό του με το ΕΙΚΕΔ και τη λειτουργία του, πρόκειται να δώσει νέα πνοή στην πνευματική ζωή και κίνηση του Περιστερίου, καθιστώντας το κέντρο μελέτης του κανονικού δικαίου και γενικότερα της εκκλησιαστικής ζωής και παράδοσης. Ένα έργο που θα στηριχθεί στις δομές της τοπικής Εκκλησίας και θα τις αξιοποιήσει, δίνοντας νέα πνοή στην δράση της Εκκλησίας μας σε μια περιοχή όπου κατοικούν άνθρωποι προσφυγικής κατά βάση καταγωγής, με έντονη ευλάβεια και πνευματικές αναζητήσεις.

       Το έργο αυτό εγκαινίασε στο Περιστέρι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, και η ευλογία του αποτελεί την πληρέστερη εγγύηση και το σημαντικότερο εφόδιο για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ