16.5 C
Athens
Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Με αισθήματα βαθείας συγκινήσεως και εθνικής υπερηφάνειας, τιμούμε σήμερα την ένδοξη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, το βροντερό εκείνο «ΟΧΙ» το οποίο αντέταξε ο ελληνικός λαός στα ιταμά τελεσίγραφα των επίδοξων κατακτητών του.

Ένας λαός φτωχός και βασανισμένος, μολονότι διέθετε πενιχρά μέσα αμύνης, όρθωσε εντούτοις το ανάστημά του στον πανίσχυρο Ιταλογερμανικό Άξονα και υπερασπίστηκε, με ομοψυχία, γενναίο φρόνημα και πίστη στον Θεό, την ελευθερία της πατρίδος, τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.  

Οι πρόγονοί μας, με το ηρωικό παράδειγμά τους, μας καλούν να αναλογιστούμε τη σημασία της φιλοπατρίας και των πανανθρώπινων ιδανικών, για τα οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν κατά το Έπος του ’40, αλλά και το μεγαλείο της πίστεώς μας, η οποία πάντοτε μάς εμψυχώνει, μας ενισχύει και θωρακίζει την ενότητά μας.

Ζώντας σε μια εποχή με διαφορετικές συνθήκες και διακυβεύματα, το ελάχιστο χρέος μας απέναντί τους είναι να αντιτάξουμε τα δικά μας «ΟΧΙ» στη λήθη, στην κατάπτωση των αρχών και αξιών, και στην προσπάθεια απεμπολήσεως των ιερών και οσίων της πίστεως και του γένους μας.

Λέμε «όχι» στη λήθη! Διατηρούμε και διαφυλάττουμε την ιστορική μνήμη, για να τη μεταδώσουμε ακέραια στις επόμενες γενιές· να γνωρίζουν τα παιδιά μας ότι είναι απόγονοι ηρώων, να αισθάνονται υπερηφάνεια, αλλά και να εμπνέονται από τις αρετές τους για τις δικές τους επιλογές και αποφάσεις. Ένας επιπλέον λόγος που υπαγορεύει τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης ιδιαιτέρως από την Ομογένειά μας στην πέμπτη ήπειρο, είναι το γεγονός ότι στον αγώνα κατά των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού, ο ελληνικός λαός συναντήθηκε με τους ήρωες των ANZACs, τα παλικάρια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Εκεί ήταν που σφυρηλατήθηκε ένας ακόμη κρίκος της ισχυρής αλυσίδας που συνδέει τους λαούς μας μέχρι και σήμερα.

Λέμε επίσης «όχι» στην κατάπτωση των αρχών και αξιών! Σε έναν κόσμο όπου προωθείται ο ατομικισμός, σε βάρος της αλληλεγγύης και της συνεργασίας για το κοινό καλό, η παρούσα επέτειος είναι ευκαιρία να αναλογιστούμε πως οι πρόγονοί μας αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους, αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με οποιαδήποτε ανταλλάγματα, αρνήθηκαν να προδώσουν τις πατροπαράδοτες αξίες και τα ιδανικά τους. Η γενναία στάση τους μας ενθαρρύνει να αντιμαχόμαστε κι εμείς, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, την ανελευθερία, τον ολοκληρωτισμό, την αδικία και κάθε είδους προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.  

Και, τρίτον, λέμε «όχι» στην απεμπόληση των ιερών και οσίων της πίστεως και του γένους μας! Μη λησμονούμε ότι η σημερινή εθνική μας επέτειος συμπίπτει με μία μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, την εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Κι αυτό, διότι η Παναγία μας ήταν και είναι πάντοτε παρούσα στις μεγάλες δυσκολίες και περιπέτειες του λαού μας, για να τον ενισχύει και να τον προστατεύει, να του δίνει κουράγιο κι ελπίδα εκεί όπου όλα δείχνουν ανυπόφορα και απελπιστικά. Ας μιμηθούμε την ευλάβεια των προγόνων μας, τιμώντας το ιερό πρόσωπο της Θεοτόκου, σε πείσμα όσων απεργάζονται την αποκοπή των νεότερων γενεών από την Εκκλησία, τις ιερές παραδόσεις και τα τιμαλφή της πίστεώς μας.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες χρόνια πολλά και Παναγιοσκέπαστα, και εξ Ύψους ενίσχυση σε όλους μας, ώστε να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας στις προκλήσεις της δικής μας εποχής. 

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ