Free Porn
xbporn
21.7 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Παρουσίαση βιβλίου για τα Σεπτεμβριανά στο θέατρο “Μαρία Κάλλας”

Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024 στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», στο κέντρο της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση της έκδοσης του Αρχείου του Στρατοδίκη Fahri Çoker με τίτλο: «Κωνσταντινούπολη -Τα γεγονότα της 6ης- 7ης Σεπτεμβρίου 1955. Φωτογραφίες και Έγγραφα» (Εκδόσεις Νίκας).

Την εκδήλωση διοργάνωσε η εθελοντική ομάδα “ΡΩΜΗΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ” σε συνεργασία με τον Δήμο Αλίμου, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την αρωγή των Δήμων Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου.

Τα Σεπτεμβριανά, όπως έμειναν γνωστά, ξέσπασαν τoν Σεπτέμβριο του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, μετά την αναγγελία για βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Με τη διάδοση της είδησης, καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος επιτέθηκε στις περιοχές όπου κατοικούσαν και εργάζονταν μη μουσουλμάνοι. Ελληνικά σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν, εκκλησίες και νεκροταφεία βεβηλώθηκαν.

Ο Φαχρί Τσοκέρ ήταν στρατοδίκης που δίκασε τους συλληφθέντες καταστροφείς των επεισοδίων. «Τα Γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 1955» περιλαμβάνουν το προσωπικό του αρχείο, το οποίο δώρισε στο Κέντρο Τεκμηρίωσης του Tarih Vakfı, με τον όρο να δημοσιευθεί μετά τον θάνατό του.

Το αρχείο περιέχει αποκαλυπτικά έγγραφα (εντάλματα συλλήψεων, ονομαστικούς καταλόγους συλληφθέντων, καταθέσεις μαρτύρων, κατηγορητήρια, υπομνήματα και αποφάσεις στρατοδικείων) και φωτογραφίες και προσπαθεί να φωτίσει τα γεγονότα πίσω από το θλιβερό πογκρόμ του Σεπτεμβρίου 1955, μιας μελανής κηλίδας στην Ιστορία.

Η μετάφραση του αρχείου στα ελληνικά έρχεται να συμπληρώσει και να εμπλουτίσει την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία για τα Σεπτεμβριανά.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Άγγελος Συρίγος, αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής,  ο Παντελής Βίγκας, Άρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε., οι ακαδημαϊκοί prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan και  Doç. Dr. Nurşen Gürboğa. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης.

Στην εκδήλωση, επίσης, έγινε αφιέρωμα με προβολή στον αείμνηστο πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή. Στον χώρο υπήρχε φωτογραφική έκθεση από το αρχείο του Fahri Çoker, προβολές μικροταινιών ενώ τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Χαρούλα Τσαλπαρά.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ