Free Porn
xbporn
26.6 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Ειδήσεις από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας (23 Σεπτεμβρίου 2024)

Εορτασμός 40ής επετείου ιδρύσεως Κολλεγίου «Άγιος Γεώργιος» Αδελαΐδος

«Όταν διατηρούμε και μεταλαμπαδεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας, τότε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε ένα λαμπρό μέλλον. Διότι είναι μια κληρονομιά διαποτισμένη με τις ελληνικές αξίες και την ορθόδοξη πίστη μας, με τον Ιησού Χριστό στον πυρήνα της. Με αυτά τα θεμέλια, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι μαθητές μας θα διαπρέπουν πάντοτε. Θα είναι σε θέση να κάνουν μεγάλα όνειρα και να αγωνίζονται με αυτοπεποίθηση και ισχυρό πνεύμα, επειδή η πίστη τους θα τους έχει δώσει φτερά. Επειδή θα γνωρίζουν την αγάπη του Χριστού και την πληρότητά Του, την αφθονία της ζωής που προσφέρει».

Θερμό χαιρετισμό, ο οποίος περιελάμβανε το παραπάνω μήνυμα, προς υπογράμμιση της βαρύνουσας σημασίας της ελληνορθοδόξου εκπαιδεύσεως, απηύθυνε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος σε εόρτια εκδήλωση επί τη 40η επετείω ιδρύσεως του Κολλεγίου «Άγιος Γεώργιος» Αδελαΐδος, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 21 Σεπτεμβρίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αδελαΐδος κ. Σιλουανός, ο Πρωθυπουργός της Νοτίου Αυστραλίας κ. Peter Malinuaskas, οι Υφυπουργοί κ. Αναστάσιος Κουτσαντώνης και κ. Άντρεα Μιχαήλ, ο ομοσπονδιακός Βουλευτής κ. Ευστάθιος Γεωργανάς, η πολιτειακή Γερουσιαστής κ. Κωνσταντίνα Μπονάρου, ο Δήμαρχος του Δήμου West Torrens κ. Michael Coxon, και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδελαΐδα κ. Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου. Παρέστησαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ενορίας – Κοινότητας Αγίου Γεωργίου, κ. Βασίλειος Τερζής, οι κληρικοί της Ενορίας π. Διογένης Πατσούρης και π. Κωνσταντίνος Σκουμπουρδής, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κολλεγίου κ. Εμμανουήλ Κατσιδώνης, ο Διευθυντής κ. Επαμεινώνδας Καραμόσχος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γονέων και Φίλων κ. Κώστας Μπαρκούκης κ.ά.

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην πρόσφατη εκδημία του μακαριστού Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κυρού Παύλου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η Εκκλησία μας θρηνεί για την απώλειά του, όμως βρίσκουμε ελπίδα μέσα από την πίστη μας στην αιώνια ζωή, ώστε να συνεχίσουμε την ιερή αποστολή που έχουμε μπροστά μας».

Εστιάζοντας έπειτα στο χαρμόσυνο γεγονός της συμπληρώσεως σαράντα ετών από την ίδρυση του πρώτου Ελληνορθοδόξου Κολλεγίου στη Νότιο Αυστραλία, ο Αρχιεπίσκοπος κατέθεσε τα αισθήματα θαυμασμού και υπερηφάνειας της τοπικής Εκκλησίας για το έργο που επιτελείται στον «Άγιο Γεώργιο»· τόσο για το ορθόδοξο ήθος που ενσταλάζει στα ελληνόπουλα, όσο και για την υψηλής ποιότητας εκπαίδευση που τους παρέχει. «Το Κολλέγιο όχι μόνο εξυπηρετεί τις ακαδημαϊκές ανάγκες των μαθητών, αλλά καλλιεργεί και την κοινωνική, συναισθηματική και πνευματική τους ευημερία», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Για το επίτευγμα αυτό και για τη διαρκή πρόοδο του Κολλεγίου, επαίνεσε κατά πρώτον τον κ. Κατσιδώνη και τα μέλη του περί αυτόν Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς επίσης τον Διευθυντή κ. Καραμόσχο, τους συνεργάτες του, όλους τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό του ιδρύματος. Επιπλέον, ευχαρίστησε τους πατέρες Διογένη και Κωνσταντίνο για την αφοσιωμένη διακονία τους στη σχολική κοινότητα του «Αγίου Γεωργίου», ενώ δεν παρέλειψε να απευθυνθεί, με λόγους ευγνωμοσύνης, και προς τους παρισταμένους γονείς, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους στο Ελληνορθόδοξο Κολλέγιο. 

Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος ευχήθηκε πατρικά το εκπαιδευτικό ίδρυμα – «κόσμημα» της Αδελαΐδος να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του για πολλές ακόμη δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι, με αφορμή την επίσκεψή του στην Αδελαΐδα, ο Αρχιεπίσκοπος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Νοτίου Αυστραλίας κ. Peter Malinuaskas, με τον οποίο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.  

Η Εξόδιος Ακολουθία για τον μακαριστό Επίσκοπο Χριστιανουπόλεως Παύλο στην Αδελαΐδα

Σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία για τον μακαριστό Επίσκοπο Χριστιανουπόλεως κυρό Παύλο, τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, στον κατάμεστο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Αδελαΐδος. Της Ακολουθίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, περιστοιχούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Αδελαΐδος κ. Σιλουανό, Μελβούρνης κ. Κυριακό, Χώρας κ. Ευμένιο και Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο, και από πλειάδα κληρικών.

Στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία του βίου και της ιερατικής και αρχιερατικής διακονίας του εκλιπόντος Αρχιερέως, με αφετηρία τη γενέτειρά του, την Άρτα της Ηπείρου, ενδιάμεσους σταθμούς τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και την Ενορία Αγίας Τριάδος Μελβούρνης, και κατάληξη την «πόλη των εκκλησιών», Αδελαΐδα, από όπου ανεχώρησε για την αιωνιότητα την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024.

Εστιάζοντας στην περίοδο της διακονίας του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, μετά το έτος 1970, υπογράμμισε ότι στην Αγία Τριάδα Richmond, όπου ο μακαριστός Παύλος υπηρέτησε ως Ιερατικώς Προϊστάμενος, «εκτιμήθηκε και αγαπήθηκε από τους ομογενείς μας, που έφταναν κατά εκατοντάδες στη Μελβούρνη εκείνα τα δύσκολα χρόνια της μεταναστεύσεως». Επισήμανε ότι η προσφορά, η εργατικότητα και το ήθος του εκτιμήθηκαν από τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κυρό Στυλιανό, ο οποίος το 1984 εισηγήθηκε την προαγωγή του σε Επίσκοπο. «Ως Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής μας, ο μακαριστός Παύλος συνέχισε την καλλίκαρπο διακονία του εδώ στην Αδελαΐδα», εξήγησε, «και εργάστηκε με φιλοτιμία και προσήλωση για την προαγωγή του έργου της Εκκλησίας και τον καταρτισμό του ποιμνίου, σε μια δύσκολη εποχή διχασμών και ακαταστασιών για την Ομογένεια. Ατυχώς, σε αυτήν την ευλογημένη πορεία του εμφανίστηκαν εμπόδια και πειρασμοί και, με τη συνέργεια του διαβόλου, που πάντοτε επιθυμεί την καταστροφή και τη διάσπαση της ενότητος της Εκκλησίας, ο μακαριστός Παύλος διέρρηξε τις σχέσεις του με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό και απομακρύνθηκε προς καιρόν από την κανονική Εκκλησία. Όμως, ο αοίδιμος Ιεράρχης ήταν άνθρωπος φύσει διαλλακτικός, άνθρωπος προσηνής, όχι πείσμων και αλαζών, αλλά πρωτίστως ειρηνικός και πράος, κληρικός που βαπτίστηκε στα νάματα της ευσεβούς Πηγής του Γένους μας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, και τούτο ήταν κάτι που χαράχτηκε ανεξίτηλα στην ψυχή του και διαμόρφωσε το όλον της υπάρξεώς του. Μετά από μια δυσάρεστη παρένθεση, ας μου επιτραπεί ο όρος, στην αρχιερατική του πορεία, ο μακαριστός Παύλος ζήτησε επανειλημμένως τη συγχώρηση της Εκκλησίας, παρακαλώντας για την αποκατάστασή του».

Αναφερθείς έπειτα στην ευλογημένη ημέρα της 12ης Ιουνίου 2019, όταν η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποκατέστησε τον Επίσκοπο Χριστιανουπόλεως στην προτέρα του κανονική κατάσταση, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος έκανε λόγο για ένα γεγονός που «έδωσε μεγάλη χαρά και στον ίδιο και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και σε όλον τον κλήρο και τον λαό». Μοιράστηκε δε με το εκκλησίασμα μια αλησμόνητη προσωπική του ανάμνηση, από την ημέρα που ο μακαριστός Επίσκοπος ξαναλειτούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ. «Ήταν κατασυγκινημένος και τα μάτια του έτρεχαν. Και όταν μείναμε μόνοι μας στο γραφείο, με μεγάλη ταπείνωση και πολλά δάκρυα μού έλεγε: “Δοξάζω τον Θεό και ευγνωμονώ τον Πατριάρχη μας, διότι δεν περίμενα ποτέ ότι θα αξιωθώ να λειτουργήσω στον Καθεδρικό Ναό όπου κι εγώ έλαβα τη χειροτονία της αρχιερωσύνης”».

Συνοψίζοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας επεσήμανε: «Αυτή είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη και η κληρονομιά που μάς καταλείπει ο μακαριστός Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως Παύλος, και σε αύτη την σπουδαία πτυχή της ζωής του πρέπει να εστιάσουμε, αφήνοντας κατά μέρος όσα μάς πλήγωσαν και μάς χώρισαν, τα οποία άλλωστε έχουν απαλείψει τα δάκρυα της μετανοίας του αοιδίμου Παύλου και η πολλή αγάπη τού Πατριάρχου μας. Εξάλλου, για τα λάθη, τα πάθη και τις αδυναμίες του παρελθόντος μόνον ο Δικαιοκρίτης Χριστός έχει το δικαίωμα να αποφανθεί. Εμείς διδασκόμαστε και παραδειγματιζόμαστε από την βιοτή του κεκοιμημένου Επισκόπου και, παράλληλα, συνειδητοποιούμε τη δύναμη της μετανοίας και της συγγνώμης, αλλά και το μεγαλείο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, που ξέρει να θεραπεύει τις πληγές με το έλαιο της αγάπης και της συγχωρήσεως και που πάντοτε προσπαθεί να αναπαύει τις ψυχές των ανθρώπων».

Εκπροσωπών και την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Σεβασμιώτατος καταληκτικά μετέφερε τις συλλυπητήριες πατρικές και πατριαρχικές ευχές στους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Αδελαΐδος και Χώρας, τους φέροντες το πένθος της Εκκλησίας, καθώς επίσης στους οικείους του μακαριστού Ιεράρχου, στα πνευματικά του τέκνα και σε όλο τον λαό της Ιεράς Επισκοπής Αδελαΐδος. Μνημόνευσε δε και υπογράμμισε την αφοσίωση και την προσφορά, προς το πρόσωπο του μακαριστού Παύλου, της οικογενείας Κανάρη, η οποία με μεγάλο σεβασμό διακόνησε και φιλοξένησε τον εκδημήσαντα Ιεράρχη τα τελευταία τριάντα χρόνια. Απηύθυνε, μάλιστα, θερμές ευχαριστίες προς την κ. Άννα Κανάρη, ευχόμενος την από Θεού ανταπόδοση για όσα εν αγάπη και σεβασμό προσέφερε η οικογένειά της στον αείμνηστο Ιεράρχη.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ