Free Porn
xbporn
22.1 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Η εκδήλωση στη ΔΕΘ για τα 180 χρόνια της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Στο πλαίσιο της θεματικής έκθεσης που διοργανώθηκε σε συνεργασία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την “Βυζαντινή Θεσσαλονίκη” και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών (ΠΙΠΜ), και η οποία φιλοξενείται στο περίπτερο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024, ειδική επιστημονική εκδήλωση επετειακού χαρακτήρα με αφορμή τη συμπλήρωση 180 ετών από την ίδρυση της Σχολής, υπό τον τίτλο “Θεολογική Σχολή της Χάλκης: 180 χρόνια προσφοράς στα γράμματα και στον άνθρωπο”.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίους καλωσόρισε τους παρισταμένους σην εκδήλωση, ο Εκπρόσωπος της Α.Θ. Παναγιότητος, Σεβ. Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο Διευθυντής του ΠΙΠΜ Καθηγητής κ. Σ. Πασχαλίδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονική προσφορά της Σχολής, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης και ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Θεσσαλονίκη κ. Γιάννης Παπαγεωργίου.

Με ομιλίες τους συμμετείχαν ο Καθ. Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Δημήτριος Σταματόπουλος, για την ίδρυση και την ιστορία της Σχολής, και ο Δρ. Γρηγόριος Πενέλης, για την ιστορία και την αποκατάσταση του κτηρίου της, ενώ τον συντονισμό ανέλαβε η Καθηγήτρια Βυζ. Αρχαιολογίας και Πρόεδρος του ΕΚΒΜΜ Ναταλία Πούλου, η οποία αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία του μοναχισμού στα Πριγκηπόννησα, αφού η Σχολή ιδρύθηκε στις εγκαταστάσεις της βυζαντινής Μονής της Αγίας Τριάδος.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Καθηγούμενος της Ι. Π. Μονής Τιμίου Προδρόμου-Σκήτη Βερροίας Αρχιμ. Πρόδρομος με μέλη της περί αυτόν αδελφότητος, ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, Αρχιμ. Βαρνάβας Γιάγκου, κληρικοί, Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Καθηγητές Πανεπιστημίων, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος Θεσσαλονίκης, του ΝΑΤΟ και του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Την φωτογραφική έκθεση παρουσίασε η Υπ. Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών κ. Ιωάννα Κλιάρη, ενώ την εκδήλωση έκλεισε η Γεν. Γραμματέας της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης κ. Ζαχαρώ Παπαδοπούλου, αναφερομένη στο σπουδαίο πνευματικό έργο της Σχολής και στον άοκνο αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με σκοπό την επαναλειτουργία της.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ