Free Porn
xbporn
27.3 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Επιφανίου και Ονουφρίου;

Από το ιστολόγιο του Γιεβγέν Μπόικο στο «Zaxid.Net»

Δεχόμαστε συχνά επισκέπτες στο Λβιβ. Αλλά θα σας πω περισσότερα για την τελευταία επίσκεψη. Αυτό το Σαββατοκύριακο φιλοξενήσαμε στο Λβιβ τον Μακαριώτατο Επιφάνιο, τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ήρθε για να επισκεφθεί τους πιστούς της Εκκλησίας του, υπήρξαν αρκετές ασφυκτικά γεμάτες πιστούς λειτουργίες με τη συμμετοχή του, συναντήσεις, επικοινωνία, όπως συμβαίνει συνήθως στις πρώτες ποιμαντικές επισκέψεις.

Και δεν είναι μόνο αυτά!

Επίσκεψη στους πεσόντες υπερασπιστές

Πριν πάει στους ζωντανούς, ο Μητροπολίτης επισκέφθηκε τους νεκρούς.

Είναι δύσκολο να το περιγράψω με λόγια, αλλά το μνημόσυνο του Μακαριωτάτου για τους υπερασπιστές μας στο Πεδίο των Τάφων και η ειλικρινής, ακομπλεξάριστη στάση του άφησαν βαθύ σημάδι στην ψυχή μου. Για αιώνες, η Εκκλησία ήταν η ψυχή του έθνους μας. Και είναι αυτή η ψυχή που οι άνθρωποι πάντα ήθελαν να μας την κλέψουν. Και το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Επιφάνιος ξεκίνησε την επίσκεψή του υποκλινόμενος στους πεσόντες στρατιώτες, αντί να δεχτεί ο ίδιος μια υπόκλιση, είναι τόσο ουκρανικό, όχι όπως συμβαίνει με την ορδή (σ.μ. εννοεί τους Μοσχοβίτες).

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης πήγε στους ζωντανούς ανθρώπους – εγκαινίασε μια μεγαλοπρεπή εκκλησία προς τιμήν των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού στο χωριό Χίγιτσε της περιφέρειας Ζόβκβα, έναν καθεδρικό ναό που οι άνθρωποι έχτιζαν επί 13 χρόνια. Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην ιαματική πηγή στο χωριό Ζαχλίνα. Εκεί πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή εορταστικές λειτουργίες.

Ο Επιφάνιος επισκέφθηκε επίσης τους τραυματισμένους υπερασπιστές της Ουκρανίας που υποβάλλονται σε θεραπεία και αποκατάσταση στο νοσοκομείο του Αγίου Παντελεήμονα. Υπήρξαν και εδώ συγκινητικές στιγμές – δεν μπορώ να σας τα πω όλα. Κάτι δεν καταγράφηκε στα πρακτικά: Ο Μακαριώτατος έδωσε στις παρευρισκόμενες γυναίκες από ένα τριαντάφυλλο. Το να πούμε ότι συγκινήθηκαν είναι μάλλον μετριοπαθές.

Η απογοήτευση του Φαναρίου

Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε εδώ, αλλά κάτι παράξενο συμβαίνει στην Ορθοδοξία μας. Και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς. Ψηφίζεται ένας νόμος για τις θρησκευτικές οργανώσεις (με μια κάπως περίεργη διατύπωση) και μια αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου ήρθε στην Ουκρανία για κάποιο λόγο.

Πιστεύω ότι κάποιοι ειλικρινείς άνθρωποι στο εκκλησιαστικό περιβάλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήλπιζαν ότι ο Μητροπολίτης Ονούφριος θα ήταν ανοιχτός. Πίστευαν ότι ο ίδιος και οι επίσκοποί του ήταν στην πραγματικότητα θύματα που καταπιέζονται από τις ουκρανικές αρχές, γι’ αυτό και η θέση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας (UOC-MP) είναι τόσο σκληρή. Είπαν ότι δεν πρόκειται για φανατική πίστη στη Μόσχα.

Αλλά όταν έφτασε η αντιπροσωπεία, αποδείχθηκε ότι η ηγεσία της UOC-MP δεν επρόκειτο να απομακρυνθεί από την κανονική «ιεραρχία» της στη Μόσχα. Θέλουν να συνεχίσουν να θολώνουν τα νερά παριστάνοντας τα θύματα και διατηρώντας την ενότητα με τη Ρωσία. Αποδείχθηκε επίσης ότι ούτε το απλωμένο χέρι του Φαναρίου ούτε το αίμα χιλιάδων Ουκρανών, συμπεριλαμβανομένων των ενοριτών αυτής της δομής (UOC-MP), έχουν σημασία γι’ αυτούς.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ουκρανία!»

Ακούμε αυτή τη φράση σχεδόν από κάθε άτομο. Πρώτα, μερικά στατιστικά στοιχεία: πρέπει να διαλύσουμε τον μύθο που όλοι έχουν βαρεθεί, ότι η UOC-MP είναι η μεγαλύτερη ομολογία στην Ουκρανία.

Αυτό δεν είναι αλήθεια.

Η υποστήριξη για την UOC-MP είναι εξωφρενικά χαμηλή, με την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της πλήρους απαγόρευσης. Όσον αφορά την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU), η κατάσταση είναι εντελώς αντίθετη.

Πόσες ενορίες έχει λοιπόν η UOC-MP; Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι είναι 12.000.

Μπορεί να εκπλαγείτε, αλλά ο «ιερός αριθμός» των 12.000 υπήρχε ήδη από το 2017, πριν από την Ενωτική Σύνοδο των Ουκρανικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018.

Πέρασαν πέντε χρόνια: χιλιάδες ενορίες τούς εγκατέλειψαν και προσχώρησαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, περίπου 1600 ενορίες προσαρτήθηκαν από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία (στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, παρεμπιπτόντως, χωρίς καμία φανερή αγανάκτηση της UOC-MP) – και πάλι ακούμε για 12.000.

Την ίδια στιγμή, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ο ιστότοπος Opendatabot μέτρησε μόνο 8.040 πυρήνες (κοινότητες) της UOC-MP στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν είναι απολύτως σαφές αν πρόκειται για τις ίδιες ενορίες που ο μητροπολίτης Ονούφριος «έδωσε» στον Κύριλλο Γκουντιάεφ. Σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα είναι ακόμη πιο θλιβερά γι’ αυτούς. Την ίδια στιγμή, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας κερδίζει έδαφος, καθώς συνενώνει μέχρι σήμερα 9.000 ενορίες.

Επίλογος

Μια μεγάλη αντίθεση! Ο Μακαριώτατος Επιφάνιος, ο οποίος τιμά ειλικρινά τους πεσόντες Ήρωες, προσεύχεται μαζί μας στη μητρική του γλώσσα και παρακαλεί για την Ουκρανία και στη συνέχεια επισκέπτεται τους τραυματισμένους υπερασπιστές στο νοσοκομείο. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο Ονούφριος, ο οποίος δεν υποκλίνεται πάνω από έναν Ουκρανό στρατιώτη, δεν υποκλίνεται στον τάφο του Ήρωα, ούτε σφίγγει το χέρι σε έναν τραυματισμένο υπερασπιστή. Και κανένας κομπάρσος που κινηματογραφείται στο Ποτσάεφ δεν μπορεί να το αντικαταστήσει αυτό.

Πηγή: https://uaorthodox.com/archives/6333

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ