Free Porn
xbporn
24.8 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

San Lorenzo di Sedegliano: Κοινή έκκληση για δράση για το κοινό σπίτι, τη Δημιουργία

Την 1η Σεπτεμβρίου 2024, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας, η τοπική κοινότητα του Σαν Λορέντσο ντι Σεντεγλιάνο (San Lorenzo di Sedegliano) έζησε μια στιγμή μεγάλης πνευματικής και κοινωνικής σημασίας. Οι χριστιανικές ενορίες των Αγίων Μηνά του Μεγαλομάρτυρα και Εφραίμ του Νεομάρτυρα – των Θαυματουργών (Ορθόδοξη ενορία) και  του Αγίου Λαυρεντίου του Μάρτυρα (Ρωμαιοκαθολική ενορία), μαζί με τον Σύλλογο Κοινωνικής Προώθησης “Αναγεννητική Κοινότητα”, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να οργανώσουν την εκδήλωση με τίτλο «Ελπίζετε, Προσευχηθείτε και Δράστε για το Κοινό Σπίτι, τη Δημιουργία». Αυτή η συνάντηση δεν αντιπροσώπευε μόνο μια ευκαιρία για προσευχή, αλλά και μια πρόσκληση για συγκεκριμένη δράση για την προστασία του πλανήτη μας.

Ένωση Θρησκειών και Κοινοτήτων

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια θερμή υποδοχή από τους πιστούς της ορθόδοξης ενορίας, που φιλοξένησαν τα μέλη της χριστιανικής καθολικής ενορίας στην εκκλησία τους και στο ενοριακό πάρκο. Σε ένα κλίμα βαθιάς αδελφότητας, οι δύο κοινότητες ενώθηκαν για να γιορτάσουν μια πανηγυρική λειτουργία του Ορθόδοξου Εσπερινού και της Αρτοκλασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας προσευχήθηκαν για τη διατήρηση της Δημιουργίας. Η τελετή, που τελέστηκε από τον Αιδεσιμώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Πέτρο Φιλιππέσκου στα ιταλικά, ήταν μια στιγμή έντονης πνευματικότητας, εμπλουτισμένη με υποβλητικούς βυζαντινούς ύμνους και τη συμμετοχή πιστών και από τις δύο ενορίες.

Μηνύματα Ελπίδας και Ευθύνης

Μετά την θρησκευτική τελετή, η προσοχή στράφηκε στο κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ένα ενημερωτικό βίντεο, που προβλήθηκε στην ενοριακή τραπεζαρία, έδειξε την επείγουσα ανάγκη να δράσουμε ενάντια στις παγκόσμιες απειλές για το περιβάλλον μας. Στο βίντεο, που δημιουργήθηκε για την εκδήλωση, τονίστηκε ότι «η κατάρρευση των πολιτισμών μας και η εξαφάνιση του μεγαλύτερου μέρους του φυσικού κόσμου είναι στον ορίζοντα» εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Επιπλέον, τονίστηκε πως «η Γη έχει γίνει τόσο εύθραυστη που δεν μπορούμε να την υποβάλλουμε στα βασανιστήρια που μπορούμε τώρα να της επιβάλουμε». Το μήνυμα ήταν σαφές: «Αν δεν προστατεύσουμε τη φύση, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας». Στο δεύτερο μέρος, τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, γνωστού ως «Πράσινος Πατριάρχης», αντήχησαν έντονα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δήλωσε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι ένα βαθιά θρησκευτικό, ακόμα και πνευματικό ζήτημα». Ο Πατριάρχης υπενθύμισε ότι η περιβαλλοντική κρίση δεν είναι μόνο πολιτικό ή οικονομικό ζήτημα, αλλά μια πρόκληση που αφορά την ουσία της ίδιας της ύπαρξής μας και της πίστης μας. «Αφορά τους ανθρώπους και όλα τα πλάσματα, και γι’ αυτό ενδιαφέρει τον Θεό, τον ζωντανό Δημιουργό τους».

Ο Αιδεσιμώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Διονύσιος Βίντιχ επανέλαβε τη σημασία της συγκεκριμένης δράσης μαζί με την προσευχή, καλώντας όλους τους παρευρισκόμενους να ζήσουν την πίστη τους μέσα από καθημερινές χειρονομίες σεβασμού και προστασίας για το περιβάλλον.

Ο Διάκονος Ανδρέας Μενεγκούτζι, εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής ενορίας, τόνισε ότι το ζήτημα της προστασίας της δημιουργίας είναι, πρώτα απ’ όλα, μια πνευματική και θρησκευτική ευθύνη: «Κάθε πράξη εναντίον αυτού του κόσμου είναι πράξη εναντίον του σχεδιαστή αυτού του κόσμου».

Ο Αιδεσιμώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Φιλιππέσκου, ο ορθόδοξος εφημέριος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων εκκλησιαστικών και πολιτικών πραγματικοτήτων, επισημαίνοντας τη σημασία έργων όπως ο Κήπος της Θεοτόκου και το Οικολογικό Σχολείο, που μαρτυρούν τη δέσμευση της ορθόδοξης ενορίας στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης οικολογίας. Στην ομιλία του, ο εφημέριος υπενθύμισε με ευγνωμοσύνη την ευλογία και την υποστήριξη που έλαβε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Πολύκαρπο και από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θερμών κ. Αθηναγόρα, Βοηθό Επίσκοπο, οι οποίοι ήταν καθοριστικοί για την επιτυχία αυτών των πρωτοβουλιών.

Αναφερόμενος στη «Γιορτή της Κοινότητας Ανθών», μια ετήσια εκδήλωση που διοργανώνεται από την ορθόδοξη ενορία, που έχει φτάσει στην τέταρτη της έκδοση, προσκάλεσε όλους στην επόμενη εκδήλωση. Αυτή η πρωτοβουλία, μαζί με το Οικολογικό Σχολείο, αποδεικνύει τη συνεχή δέσμευση της κοινότητας στην προώθηση της βιωσιμότητας και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Το Οικολογικό Σχολείο, ειδικότερα, έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα για το εγχειρίδιο του «Από τη Δημιουργία στο κομπόστ – η Δημιουργία εξηγείται στα παιδιά», που διδάσκει στα παιδιά τη σημασία της φροντίδας για τη Δημιουργία.

Μια Συγκεκριμένη και Κοινή Δέσμευση

Η εκδήλωση είδε επίσης τη συμμετοχή της Πρεσβυτέρας Λουίζας Φιλιππέσκου, προέδρου του Σύλλογο Κοινωνικής Προώθησης “Αναγεννητική Κοινότητα”, που παρότρυνε τους πιστούς να αναγνωρίσουν την διπλή τους ευθύνη ως πιστοί και πολίτες. Υπενθύμισε ότι η προστασία της δημιουργίας είναι όχι μόνο πνευματικό αλλά και πολιτικό καθήκον και ευχαρίστησε τις εμπλεκόμενες κοινότητες για τη δέσμευσή τους.

Η συνάντηση είδε επίσης την παρουσία του κ. Φάμπιο Γκαλίτσι, ενός εκ των ιδρυτών των χριστιανικών οικολογικών έργων στην Ορθόδοξη Ενορία, του οποίου η συμμετοχή προσέθεσε περαιτέρω αξία στην εκδήλωση, αποδεικνύοντας τη σημασία της υποστήριξης από σημαντικά πρόσωπα στον τομέα της οικολογίας και της βιωσιμότητας.

Ένα μικρό βήμα για μια μεγάλη αλλαγή

Ένα στοιχείο που συνέβαλε στο να γίνει αυτή η μέρα ξεχωριστή ήταν η γενναιοδωρία που επέδειξε το Κονσόρτσιουμ για την Προστασία του Τυριού Μοντάζιο, που δώρισε Τυρί Μοντάζιο για τα κεράσματα.  Αυτή η χειρονομία επέτρεψε σε όλους τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν τυπικές γευστικές απολαύσεις του Φρίουλι, της Ελλάδας και της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένων των Φρικό Φριουλάνο, διάφορων ελληνικών πιτών, σαλάτας μελιτζάνας και λαχανοσαλάτας της Ρουμανίας, όλα παρασκευασμένα με προϊόντα από τον Αναγεννητικό Κήπο – Κήπο της Θεοτόκου. Αυτή η συντροφική στιγμή συμβόλισε την ένωση γαστρονομικών παραδόσεων από διαφορετικούς πολιτισμούς στο όνομα ενός κοινού σκοπού.

Η συντροφική συνάντηση επιβεβαίωσε πως η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων μπορεί να γεννήσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προστασία του πλανήτη μας. Αυτό το μικρό αλλά σημαντικό γεγονός απέδειξε ότι η πίστη και η κοινωνική δράση μπορούν να αλληλοσυνδεθούν, δημιουργώντας μια κοινή δέσμευση για το καλό του «κοινού σπιτιού» που είναι η Δημιουργία μας.

Η 1η Σεπτεμβρίου ήταν ένα απτό παράδειγμα του πώς η πίστη και η κοινωνική δράση μπορούν να αλληλοσυνδεθούν, δημιουργώντας μια κοινή δέσμευση για το καλό του «κοινού σπιτιού» που είναι η Δημιουργία μας. Και αυτό είναι μόνο η αρχή: η κοινότητα έχει ήδη προγραμματίσει περαιτέρω εκδηλώσεις για να συνεχίσει αυτήν την αποστολή, συμπεριλαμβανομένης της επόμενης έκδοσης του «Φεστιβάλ Ανθών Κοινότητας» και της επαναλειτουργίας του Οικολογικού Σχολείου τον Νοέμβριο, το οποίο θα δει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή παιδιών και οικογενειών, όλοι ενωμένοι για την προστασία της Δημιουργίας. Επιπλέον, προγραμματίζονται μηνιαίες συναντήσεις προβληματισμού και οικολογικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν περαιτέρω την κοινότητα σχετικά με την ανάγκη να δράσει για την προστασία του περιβάλλοντος. Η φωτογραφική υπηρεσία πραγματοποιήθηκε χάρη στην ευγενική χορηγία του κ. Βαλεντίν Γκεοργκίτσα.

Μαζί, οι κοινότητες του Σαν Λορενστο νδι Σεντεγλιανο (San Lorenzo di Sedegliano) έστειλαν ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα: ελπίζετε, προσευχηθείτε και δράστε, γιατί τώρα είναι η ώρα να δράσουμε.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ