Free Porn
xbporn
22.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Εκδήλωση στο Νιχώρι για τον ενοποιητικό ρόλο της Θεοτόκου στην Τέχνη

Φως Φαναρίου

Στο Νιχώρι του Βοσπόρου συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις “ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ”, που εγκαινίασε με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την Κυριακή 4 Αυγούστου 2024.

Η Εφοροεπιτροπή του Ιερού Ναού Παναγίας Κουμαριώτισσας, υπό τον Πρόεδρο κ. Νικόλαο Καλαμάρη, και η Συντονιστική Επιτροπή «ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ», διοργανώνουν για έκτη χρονιά, με αφορμή την ετήσια πανήγυρη του Ιερού Ναού, τις θεσμικές πλέον πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη σύγχρονη παρουσία της ιστορικής Κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη και φέτος πραγματοποιούνται από 4 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία έμπνευση και υλοποίηση του Άρχοντος Μ. Χαρτοφύλακος της Μ.τ.Χ.Ε. Λάκη Βίγκα, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου.

Σήμερα, Σάββατο 10 Αυγούστου 2024, μέσα στον Ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο: «Ο ενοποιητικός ρόλος της Θεοτόκου στην Τέχνη». Προλόγισε ο υπεύθυνος των “Θεοτοκείων” Λ. Βίγκας και ακολούθησαν οι ομιλητές:

Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Καθηγητής Θεολογίας και Φιλοσοφίας.

Nihan Çetinkaya, Ιστορικός Τέχνης.

Vildan Papaker, Ιστορικός Τέχνης.

Ruhiye Onurel, Ιστορικός Τέχνης.

Συντονισμός της συζήτησης: Ευαγγελία Σαρλάκ, Καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές στην παρουσία της Παναγίας στο Κοράνι και την Ισλαμική τέχνη, με αντιπροσωπευτικές παραστάσεις του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αγγλική και τουρκική γλώσσα (με παράλληλη μετάφραση) παρακολούθησε πολύς κόσμος, ρωμιοί και τούρκοι, αλλά και αρκετοί εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ακολούθησε δεξίωση στον αυλόγυρο του Ναού.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό του Orbay Soydan.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ