Free Porn
xbporn
24.8 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Συνεδρίαση της Επιτροπής των Εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ε.Ε.

Συνήλθε την Τρίτη 10 Ιουλίου 2024 η Επιτροπή των Εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει (Committee of Representatives of the Orthodox Churches to the European Union – CROCEU), υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου, σε τακτική συνεδρία στον “Ορθόδοξο Κέντρο Ambiorix” Βρυξελλών.

Ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος συνεχάρη εγκαρδίως και μετέφερε τις ευχές όλων των παρισταμένων στον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, επί τη πρόσφατη εκλογή του νέου Πατριάρχου αυτού κ. Δανιήλ. Επίσης ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής ευχήθηκαν εγκαρδίως τον προσφάτως εορτάζοντα Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τανάγρας κ. Απόστολο, Διευθυντή του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξετάστηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με πρώτο την αξιολόγηση και ανάλυση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων ευρωπαϊκών εκλογών και την προσεχή ανάδειξη των επιτελών της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, καθώς και τις διάφορες ζυμώσεις για την δόμηση των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων.

Διεξήχθη εκτενής συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η CROCEU να μπορέσει να προωθήσει τα βασικά θέματα της ατζέντας της μέσα από το πλαίσιο του άρθρου 17 της Συνθήκης της Λισαβώνας, αλλά και η στρατηγική με την οποία θα αναπτυχθούν διμερείς σχέσεις με τις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες.

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ρουμανίας, Γραμματεύς της CROCEU, Αιδεσιμολ. Πρεσβύτερος κ. Γεώργιος Valcu, δίδοντας αναφορά για της δύο πρόσφατες συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του άρθρου 17 για την σύνθεση της ατζέντας και των προτεραιοτήτων των Εκκλησιών, των διαφόρων θρησκειών και των μη ομολογιακών οργανισμών για την υπό σύσταση νέας ευρωπαϊκής διοίκησης. Ο π. Γεώργιος αναφέρθηκε στην παρέμβασή του για την προώθηση και στην ανάδειξη του περιεχομένου των χριστιανικών αξιών και προτεραιοτήτων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, ιδιαιτέρως στα εκτελεστικά όργανα των ευρωπαϊκών θεσμών.

Έπειτα τον λόγο πήρε Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κωνσταντίνος Κενανίδης, Γενικός Γραμματεύς του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει, και αναφέρθηκε στην συμμετοχή του στη πρόσφατη συνάντηση, την οποία οργάνωσε η Ένωση των Περιφερειών για την διαφορετικότητα και την προώθηση των αξιών στο πλαίσιο του άρθρου 17. Κατά την παρέμβασή του στην συνάντηση υπογράμμισε πως, “βασική θέση των ορθοδόξων είναι πως με πολύ σεβασμό και τη δέουσα προσοχή ακούν τα πιστεύω, τις απόψεις και προσεγγίσεις όλων των θρησκειών, δογμάτων και φιλοσοφικών κοσμοθεωριών, αλλά απαιτούν και η δική τους άποψη, προσέγγιση και πιστεύω να γίνονται σεβαστά και ν᾽ ακούγονται με την ίδια προσοχή, έτσι ώστε να βιώνεται στην πραγματική του διάσταση το περίφημο ευρωπαικό σλόγαν ‘vivre ensemble’, (να συμβιώνουμε μαζι). Ενώ για το θέμα τον αξιών σημείωσε πως στην ορθόδοξη παράδοση οι αξίες δεν επιβάλλονται ως ένα σύνολο κανόνων συμπεριφοράς, αλλά νοούνται ως μια ανταποδοτική κι ελεύθερη πράξη αγάπης προς Θεό και ανθρώπους, η οποία προέρχεται από την εμπειρική μας σχέση με τον φιλάνθρωπο Πατέρα Θεό”.

Το φθινόπωρο, τα μέλη της Επιτροπής ελπίζουν να συναντηθούν με τους υπεύθυνους της COMECE, της CEC και άλλων οργανισμών σε μια συνάντηση εργασίας και επίσης να καλέσουν τους νέους ορθόδοξους ευρωβουλευτές σε μια συνάντηση.

Έπειτα το λόγο πήρε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος, Διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναπτύσσοντας τις διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να ακολουθηθούν, για την δημιουργία της νέας ιστοσελίδας της CROCEU.

Στην συνέχεια εξετάστηκαν τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ελήφθησαν η προσήκουσες αποφάσεις.

Τέλος, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας ανακοίνωσε την πρόσκληση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου προς τα μέλη της CROCEU να επισκεφτούν το Φανάρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, ως καταληκτική επίσκεψη των μελών της Επιστροπής με τους προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ