test
29.1 C
Athens
Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Ο Μητροπολίτης των εν Καναδά ουκρανοφώνων Κοινοτήτων Ιλαρίων στο Κίεβο

Την Κυριακή 30 Ιουνίου, στο Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία – Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Γουίνιπεγκ και Μητροπολίτης των εν Καναδά ουκρανοφώνων Κοινοτήτων κ. Ιλαρίων τέλεσε Θεία Λειτουργία μαζί με τον Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριάρχη, Επίσκοπο Κομάνων Μιχαήλ, ο οποίος προσκάλεσε τον Ιεράρχη στη Λειτουργία. Συλλειτούργησαν οι ιερείς Ιβάν Πετρουσιάκ και Ολέχ Ναζαρένκο.

Στο κήρυγμά του προς τους παρευρισκόμενους πιστούς, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τόνισε τη σημασία της μνήμης όλων των Αγίων, την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή. Τόνισε ότι η αγιότητα είναι διαθέσιμη σε όλους όσοι την επιδιώκουν ειλικρινά. «Οι Άγιοι δεν είναι κάποιοι ειδικοί υπεράνθρωποι», είπε ο Μητροπολίτης Καναδά. «Είχαν και αυτοί υπομονή, πειρασμούς, αρρώστιες, θλίψεις και στενοχώριες όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι, και ίσως και περισσότερα. Ήταν τέλειοι μόνο σε ένα πράγμα – στην αγάπη και την πίστη στον Θεό».

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Γουίνιπεγκ και Μητροπολίτης των εν Καναδά ουκρανοφώνων Κοινοτήτων κ. Ιλαρίων υπενθύμισε ότι η Εκκλησία του Χριστού υπάρχει για να φέρει όλους στην αγιότητα. Προέτρεψε τους πιστούς να μη φοβούνται τις δυσκολίες στο δρόμο προς το Θεό, τονίζοντας ότι η ειλικρινής μετάνοια οδηγεί πάντα στη συγχώρεση. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη σημασία του Ιερού Μυστηρίου του Βαπτίσματος, κατά το οποίο ο καθένας λαμβάνει το όνομα ενός προστάτη αγίου. «Με το άγιο βάπτισμα γινόμαστε ναοί του Αγίου Πνεύματος», τόνισε. Στο τέλος του κηρύγματος, ο ιεράρχης κάλεσε να προσευχόμαστε στους αγίους – προστάτες μας και να προσπαθούμε να ακολουθούμε το παράδειγμά τους στην καθημερινή μας ζωή.

Μετά το κήρυγμα, ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Επίσκοπος Μιχαήλ, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα για την επίσκεψή του στο Σταυροπήγιο. Ο θεοφιλέστατος σημείωσε ότι ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας είχε βρεθεί στην Ουκρανία και συμμετείχε στην αρχή της διαδικασίας παραχώρησης του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και ως εκ τούτου εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη χαρά της Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα. «Είμαστε πάντα ευτυχείς να σας καλωσορίζουμε στην εκκλησία μας. Θυμάμαι με χαρά την αδελφική σας καθοδήγηση, τις προσευχές σας, την υποστήριξή σας. Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό και σας ευχαριστούμε που συμμετείχατε σήμερα στη Θεία Ευχαριστία», δήλωσε ο Επίσκοπος Μιχαήλ απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο.

Με τη σειρά του, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία, Επίσκοπο Μιχαήλ, για την ευκαιρία να συλλειτουργήσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου. Σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία του Ιερού Ναού αυτού, όπου πριν από περίπου πριν πέντε χρόνια τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Ανδρέα.

Ο Σεβ. κ. Ιλαρίων κάλεσε να προσευχηθούν για την Ουκρανία, για ειρήνη και τερματισμό της ρωσικής επιθετικότητας. Ευχαρίστησε επίσης τον Επίσκοπο Μιχαήλ για την υπηρεσία του ως Πατριαρχικού Εξάρχου στην Ουκρανία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου, αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα αυτής της αποστολής και τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει τώρα.

Ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Γουίνιπεγκ και Μητροπολίτης των εν Καναδά ουκρανοφώνων Κοινοτήτων Ιλαρίων και ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Επιφάνιος, έλαβαν μέρος στο Εθνικό Πρωινό Προσευχής, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα και με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι στις 29 Ιουνίου.

Ο Προκαθήμενος της αυτοκέφαλης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας άνοιξε την εκδήλωση με την προσευχή “Πάτερ ημών” και απηύθυνε χαιρετισμό, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία.

Στο Εθνικό Πρωινό Προσευχής συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των Εκκλησιών και των θρησκευτικών οργανώσεων της Ουκρανίας, οι ιερείς της Ουκρανικής Εκλληνο-Καθολικής Εκκλησίας Μποχντάν Γελέτα και Ιβάν Λεβίτσκι, οι οποίοι απελευθερώθηκαν από τη ρωσική αιχμαλωσία την προηγούμενη ημέρα, ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφαντσιούκ, ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ, στρατιωτικοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, βουλευτές, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και του διπλωματικού σώματος, καθώς και ξένοι προσκεκλημένοι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Β. Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις προσευχές και τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην απελευθέρωση των κρατουμένων και ζήτησε να συνεχιστεί η προσευχητική υποστήριξη για όλους όσους εξακολουθούν να βρίσκονται σε αιχμαλωσία και για την επιστροφή των απαχθέντων ουκρανικών παιδιών. Η κεφαλή του κράτους κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιαστικών ηγετών, να αγωνιστούν για την επιστροφή όλων των Ουκρανών που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ρωσική αιχμαλωσία και των απαχθέντων παιδιών.

Το Εθνικό Πρόγευμα Προσευχής είναι μια άτυπη συνάντηση που αποσκοπεί στην εμβάθυνση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ πολιτικών, πνευματικών ηγετών διαφορετικών θρησκειών και δογμάτων, εκπροσώπων της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων κ.λπ. και την ένωση στην προσευχή για την Ουκρανία, τη νίκη και τη δικαιοσύνη.

Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ