test
31.3 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Μνήμη Άρχοντος Λυκούργου Αγγελόπουλου

Το απόγευμα της Τετάρτης 19 Ιουνίου 2024, έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, επιστημονική ημερίδα και ιεροψαλτική σύναξη με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από την εκδημία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, Λυκούργου Αγγελόπουλου. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλοθέου.

Την κήρυξη της έναρξης της ημερίδας πραγματοποίησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Μαρία Αλεξάνδρου, Καθηγήτρια και  Πρόεδρος του Τμήματος μουσικών σπουδών του Α.Π.Θ., τον οποίο ανέγνωσε ο κ. Βασίλειος Βασίλειου. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδος κ. Άκης Λιλιόπουλος και ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός», κ. Πάρης Γκούνας.

Οι εισηγητές της επιστημονικής ημερίδας ήταν: ο Δρ. Γρηγόριος Αναστασίου, Διευθυντής του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας, η Δρ. Ευαγγελία Σπυράκου, ο Δρ. Βασίλειος Βασιλείου, ο Δρ. Σωτήριος Δεσπότης, ο κ. Βασίλειος Χάδος, ο κ. Άγγελος Μπέντης και ο κ. Σπυρίδων Ασπιώτηε, στις παρακάτω θεματολογίες:

Zωή και έργο του Λυκούργου Αγγελόπουλου

Σύσταση- οργάνωση, διδακτική και διεύθυνση του βυζαντινού χορού

Διδακτική της ερμηνείας

Ζητήματα τυπικού λατρευτικών συνάξεων

Μελοποιητικές ταυτότητες του 20ού  και 21ου αιώνα.

Στο τέλος του μουσικού μνημοναρίου παρουσίασαν ερμηνείες μελοποιημάτων του Δασκάλου καθώς και μελών της μεταβυζαντινής περιόδου χορωδιακά οι βυζαντινοί χοροί: 

Εργαστήρι Εκκλησιαστικής Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εργαστήρι Παρασημαντικής και ο παιδικός βυζαντινός χορός Ακαδημία Ψαλτικής Ειρμός, ενώ τις μονωδίες ερμήνευσαν οι:

κ. Γρηγόριος Αναστασίου, κ. Σπυρίδων Ασπιώτης, κ. Βασίλειος Βασιλείου, κ. Σωτήριος Δεσπότης και κ. Άγγελος Μπέντης.

Καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι των δραστηριοτήτων της Ημερίδας ήταν ο Δρ. Σωτήριος Δεσπότης και ο Δρ. Βασίλειος Βασιλείου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ