test
31.6 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Γερμανίας Αυγουστίνου στην Βόννη

Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 γιόρτασε τα ονομαστήριά του ο Ποιμενάρχης μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας και Έξαρχος Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνος. Το πρωί τελέσθηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο εορτάζων  με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, του εκ των βοηθών Επισκόπων της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ και πλειάδος ιερέων εκ Γερμανίας και εξ Αμερικής, παρουσία των βοηθών Επισκόπων της Μητροπόλεως μας  και πλήθους κόσμου από την Βόννη και άλλες περιοχές της Γερμανίας, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος.

Η ατμόσφαιρα εντός και εκτός ιερού ναού κατά την ώρα της ακολουθίας κατανυκτικότατη. Εκτός του περιβάλλοντος χώρου του ιερού ναού που με τις αγιογραφίες του σε κάνει να αισθάνεσαι ότι συμμετέχεις σε μια ουράνια διαδικασία, στην δημιουργία κατάνυξης συνετέλεσαν  η τάξη κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και οι εξαίσιες ψαλμωδίες του χορού σε Πατριαρχικούς ρυθμούς με τον συντονισμό του Άρχοντος Πρωτομαΐστορος Μιχαήλ Καλαϊτζή και του Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ναού Καθηγητή Δρ. κ. Αθανασίου Δεσπότη.  

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον εορτάζοντα Μητροπολίτη Γερμανίας προσφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο οποίος αναφέρθηκε στην διαρκή θυσιαστική διακονία του και στην συμπόρευσή του με την σύγχρονη πραγματικότητα και τις ανάγκες του ποιμνίου, κλείνοντας δε του πρόσεφερε αρχιερατικό εγκόλπιο.

Ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος καταφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και κάνοντας αναφορά στον εορταζόμενο προστάτη του Άγιο Αυγουστίνο τόνισε την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας κλήρου και λαού στο έργο της Μητροπόλεως, έργο το οποίο στοχεύει στην ανάδειξη και καταξίωση Ορθοδοξίας και Ορθοδόξων ως μέρους της κοινωνίας, όπως προτρέπει και διδάσκει η Αγία του Χριστού Μεγάλη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Μετά την Θεία Λειτουργία προσφέρθηκαν διάφορα κεράσματα σε όλους τους παρευρισκομένους στον ειδικά διαμορφωμένο αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού  Κέντρου. Το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα σε όλους εντός της αίθουσας δεξιώσεων, αλλά και στην αυλή λόγω του πλήθους των παρόντων.

Όλη την ημέρα πηγαινοερχόταν κόσμος απ’ όλη την Γερμανία και όχι μόνον. Ο εορτάζων Μητροπολίτης Αυγουστίνος με σεμνότητα, αξιοπρέπεια, αρχοντιά, ευγένεια και πατρική  αγάπη υποδεχόταν τους επισκέπτες μέχρι αργά το βράδυ.

Το απόγευμα προς τιμήν του Μητροπολίτη τα παιδιά της χορωδίας του Καθεδρικού Ναού υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Αθανασίου Δεσπότη έπαιξαν και τραγούδησαν διάφορα παραδοσιακά τραγούδια.

Όλες οι επισκέψεις αξιόλογες και τιμητικές. Άνθρωποι απ’ όλους τους κοινωνικούς χώρους προσήλθαν για να ευχηθούν στον Μητροπολίτη Γερμανίας. Ωστόσο μια από αυτές ήταν που ξεχώρισε. Το μεσημέρι κατέφθασε στο Μητροπολιτικό Κέντρο ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κολωνία κ. Turhan Kaya. Τον υποδέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και τον οδήγησε στο γραφείο του, όπου παρέμειναν γύρω στην μία ώρα. Παρόντες στην συνάντηση ήταν και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και ο γράφων, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμος Φραγκουλάκης, ο οποίος γνωρίζεται με τον Γενικό Πρόξενο μέσω της συζύγου του Γενικής Προξένου στο Αννόβερο όπου εφημερεύει. Στην συνάντηση αυτή ο Ποιμενάρχης μας ενημέρωσε τον κ. Γενικό για τον τρόπο λειτουργίας της  Μητροπόλεως του και το έργο που επιτελεί. Αναφέρθηκε επίσης στα χρόνια που φοιτούσε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, για τον οποίο και ο κ. Γενικός Πρόξενος μίλησε με ενθουσιασμό.

Κατά την αναχώρησή του ο κ. Γενικός χαιρέτησε τον κόσμο στον οποίο αίσθηση και μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η απλότητα και η ευγένειά του.

Σιγά-σιγά και όμορφα κύλισε η ημέρα και τις ζωηρές συζητήσεις τα γέλια και το εορταστικό κλίμα άρχισε να διαδέχεται η σιγαλιά της νύχτας.

Άλλη μια γιορτή του Πνευματικού μας Πατέρα του Μητροπολίτη μας ανήκει πλέον στο παρελθόν. Ως παρόν και μέλλον μένουν η αγάπη μας προς το Σεπτό του πρόσωπο, αλλά και η δική του πατρική αγάπη, το ενδιαφέρον του, η ευλογία του και ο επιστηριγμός του, εις πολλά έτη!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ