test
32.2 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024

Φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Πόλη

Φως Φαναρίου

Στο πλαίσιο των μαθημάτων «Κοινοτική Οργάνωση των Ελληνορθοδόξων κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο» και «Ιστορία της εκπαίδευσης των Ελληνορθόδοξων της Ανατολικής Θράκης», που διδάσκονται στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης από τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Πασχάλη Βαλσαμίδη, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική και προσκυνηματική εκδρομή στη Κωνσταντινούπολη από 24-26 Μαΐου 2024.

Οι φοιτητές επισκέφθηκαν την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, για την οποία τους μίλησε ο διευθυντής κ. Δημήτριος Ζώτος. Μετά επισκέφθηκαν το Ζάππειο, όπου συναντήθηκαν με τον κ. Σωκράτη Μιλιάδη και την εκπαιδευτικό κ. Γεωργία Μπίτση, οι οποίοι τους oμίλησαν για τη σχολή, για τις δραστηριότητές της και προσέφεραν στον Αν. Καθηγητή κ. Πασχάλη Βαλσαμίδη αντίγραφο αναμνηστικής γκραβούρας του Ζαππείου. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Ζωγράφειο Λύκειο και συναντήθηκαν με τον διευθυντή κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, ο οποίος τους ομίλησε για τη Ρωμιοσύνη, για τη σχολή, για τους μαθητές και για τις δραστηριότητές της και τους έδωσε αναμνηστικά δώρα. Ακόμα οι φοιτητές παρακολούθησαν τη χορωδία Αμφίων Χαϊδαρίου, στο τέλος της οποίας συμμετείχαν.

Τη δεύτερη μέρα επισκέφθηκαν την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί, τον Ιππόδρομο, τη στήλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου και την περιοχή. Ακολούθως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου ξεναγήθηκαν από την κ. Ευσταθία Μανιά και τον διάκονο της Ι. Μητροπόλεως Δέρκων κ. Δανιήλ Ζαφείρη στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.  Στη συνέχεια στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη, όπου μίλησε στους φοιτητές ο Αρχειοφύλακας των Πατριαρχείων Αρχιμ. κ. Καισάριος Χρόνης για το Αρχειοφυλάκειο και για τη βιβλιοθήκη.

Μετά τους φοιτητές δέχτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος στην Πατριαρχική αίθουσα σε ιδιαίτερη ακρόαση. Ακολούθως οι φοιτητές κατευθύνθηκαν στην αίθουσα του Ευγενίδειου Μεγάρου, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος τους ομίλησε για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και για την Μητρόπολη Δέρκων. Ακόμα είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις και λάβουν τις σχετικές απαντήσεις και να λύσουν απορίες τους.

Την τελευταία μέρα της εκδρομής την Κυριακή του Παραλύτου εκκλησιάστηκαν στον ιστορικό Ναό της Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου και τους μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας. Μετά οι φοιτητές κατευθύνθηκαν στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε για κρουαζιέρα στο Βόσπορο για να γνωρίσουν τα προάστια. Τέλος, επισκέφθηκαν την θρυλική πόλη της Ραιδεστού και επέστρεψαν στην Κομοτηνή.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ