test
33.3 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Καταπάτηση θρησκευτικών ελευθεριών στο Άγιον Όρος

– Τι συμβαίνει;

Απαγορεύεται de facto η είσοδος και εγκαταβίωση και η επιτέλεση θρησκευτικών καθηκόντων σε μοναχούς της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στον ιστορικό χώρο της Μονής της μετανοίας τους (Ιερά Μονή Εσφιγμένου) μέσω κατάληψης από αλλόδοξα άτομα άσχετα με το Άγιο Όρος και την Εκκλησία. Η ζωή των ορθοδόξων μοναχών κινδυνεύει από πράξεις βίας, ξυλοδαρμούς, ρίψεις εκρηκτικών μηχανισμών κτλ, μέσα στο Άγιο Όρος, ακόμα και στις Καρυές πολύ κοντά στο αστυνομικό τμήμα και την Πολιτική Διοίκηση του Αγίου Όρους. Τα σύνορα του Αγίου Όρους στην παραλία Κομίτσα της Χαλκιδικής παραμένουν στην πράξη αφύλακτα για την διευκόλυνση των καταληψιών, την παράνομη μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων χωρίς κανένα έλεγχο γεγονός που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο οποιοσδήποτε εγκληματίας ή πράκτορας για οποιοδήποτε λόγο.

– Γιατί συμβαίνει αυτό;

Διότι παρά τις αποφάσεις της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και των Ελληνικών Δικαστικών αρχών, οι αρμόδιες αρχές του Ελληνικού κράτους, για την εκτέλεση αυτών των αποφάσεων, αρνούνται να τις εκτελέσουν παραβαίνοντας το καθήκον τους.

– Ποιοι είναι αυτοί που αφήνονται να καταλαμβάνουν παρανόμως αγιορείτικα κτήρια και εδάφη καταπατώντας τα δικαιώματα των ορθόδοξων μοναχών;

Πρόκειται για περίπου 35-40 άτομα που φέρουν ράσα, ενώ δεν είναι μοναχοί ή ιερείς της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η ηγετική ομάδα και η πλειοψηφία, θρησκευτικώς, ανήκουν σε θρησκευτικό νομικό πρόσωπο με έδρα την Αθήνα και με όνομα “Ἐκκλησία Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών της Ελλάδος”.

Ο αρχηγός της κατάληψης παρουσιάζεται σε λαϊκές συγκεντρώσεις σε πόλεις της Ελλάδας εκμεταλλευόμενος την αίγλη αγιορείτη ηγούμενου, τίτλου που δεν έχει, ομιλώντας για “Έλληνα Χίτλερ”.

Αρχηγός γνωστού κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου ομολόγησε σε τηλεοπτική εκπομπή την χρηματοδότηση των καταληψιών δια παρανόμων οικονομικών συναλλαγών.

Οι καταληψίες εξάγουν από το Άγιο Όρος λαθραίως τα προϊόντα της Αγιορείτικης γης έως την Ρωσία και την Σερβία. Οι καταληψίες παρουσιάζονται να αλληλοϋποστηρίζονται με διάφορα ακροδεξιά κόμματα. Ρώσοι με εθνικιστικό αυτοκρατορικό λάβαρο έχουν παρελάσει και καταγράψει σε βίντεο την είσοδο τους στους κατειλημμένους χώρους της Μονής.

Για την ανάδειξη των ήδη δημοσιευμένων από τους ίδιους τους δράστες αυτών γεγονότων, οι καταληψίες το 2022 έκαναν μήνυση εναντίον του ηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίου με σκοπό να περιορίσει της δημόσιες καταγγελίες του για την κατάληψη. Η εισαγγελία κρατά ακόμα (Μάϊος 2024) ανοικτή την υπόθεση.

Εντός της μονής βεβηλώνεται το ιερό βήμα από άσχετα άτομα και αναβαπτίζονται ορθόδοξοι χριστιανοί. Τα κτήρια της μονής και τα κειμήλια απειλούνται.

Οι καταληψίες καθώς δεν είναι πιστοί της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν δέχονται την αγιότητα των Αγίων Παϊσίου και Πορφυρίου εκτοξεύοντας βλάσφημες ύβρεις εναντίον των.

– Ποιά είναι η “Ἐκκλησία Γνησίων Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν τῆς Ἑλλάδος”;

Πρόκειται για την μεγαλύτερη “εκκλησία ΓΟΧ” στην Ελλάδα από τις πολλές που υπάρχουν με παραπλήσιο όνομα και δόγμα. Σημερινός αρχηγός του θρησκευτικού νομικού προσώπου αυτού είναι ο λεγόμενος “αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ἑλλάδος” Καλλίνικος Σαραντόπουλος.

Η “εκκλησία” αυτή συνήλθε σε “ιεραρχία” το 1962 δια “αρχαιρεσιών” με την σύμπραξη φιλοτσαρικών Ρώσων της Αμερικής (ROCOR) και την υποστήριξη του γνωστού Ιωάννου Μαξίμοβιτς σύμφωνα με τους ιδίους.

Σήμερα η “ιεραρχία” τους εξαπλώνεται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και χώρες πχ ΗΠΑ κτλ με “ιεράρχες” όπως π.χ. ο “μητροπολίτης Πειραιώς” Γερόντιος Λουδάρος, ο “μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας” Χρυσόστομος κτλ.

Οι “ιεράρχες” αυτής της “εκκλησίας” έχουν πρωταστατήσει σε παραστάσεις διαμαρτυρίας υπέρ του αρχηγού της κατάληψης, έχουν αρθρογραφήσει υπέρ αυτού, τον συμπεριλάμβαναν στις συνάξεις της “εκκλησίας τους” κτλ.

Η “εκκλησία” αυτή διαφοροποιεί τα δόγματα της από αυτά της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εισάγοντας καινοφανή δόγματα, όπως το δόγμα περί ιερότητας “πατροπαράδοτου ημερολογίου”.

– Πότε ξεκίνησε και πως εξελίχθηκε η κατάληψη της Μονής Εσφιγμένου;

Ο σημερινός αρχηγός της κατάληψης εισήλθε στο Άγιο Όρος κατά την διάρκεια της δικτατορίας εκμεταλλευόμενος την κατάσταση αναταραχής και λειψανδρίας που επικρατούσε στο Άγιο Όρος. Το Άγιο Όρος και το πατριαρχείο προσπαθούσε επί σειρά ετών να διευθετήσει ειρηνικά το ζήτημα. Το Πατριαρχείο έλυσε οριστικά το ζήτημα το 2002. Οι καταληψίες αρνούνται την αποχώρησή τους απειλώντας με δολοφονίες, αυτοκτονίες και ανατίναξη του ιστορικού κτηρίου της Μονής. Διατηρείται και μια δεύτερη κατάληψη στις Καρυές από όπου κατά καιρούς έχουν γίνει επιδρομές για ξυλοδαρμό στους ορθόδοξους μοναχούς και ρίψη μολότοφ.

– Ποιά είναι η σχέση του Αγίου Όρους με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Ελληνικό κράτος;

Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο κομμάτι της Ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, που είναι μέρος του Συντάγματος της Ελλάδας, αρμόδια για την τήρηση της τάξης στο Άγιο Όρος είναι οι αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Πολιτείας, δηλαδή η Ελληνική Αστυνομία, πολιτικός προϊστάμενος της οποίας είναι ο εκάστοτε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Το Άγιο Όρος αποτελεί κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο επίσκοπος και πνευματικός ποιμένας του Αγίου Όρους.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κρίνει και ελέγχει αν οι εγκαταβιούντες στο Άγιο Όρος ακολουθούν και πιστεύουν κατά τα θέσμια της ορθοδόξου πίστης και όχι το αντίθετο, όπως υποστηρίζουν οι καταληψίες στο Άγιο Όρος.

Την ενότητα του Αγίου Όρους υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσπαθούν διάφοροι παράγοντες και κράτη να διασπάσουν με σκοπό γενικότερα γεωπολιτικά οφέλη, όπως έχει καταγραφεί και ιστορικά κατά τον προηγούμενο αιώνα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ