Free Porn
xbporn
25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Διάλεξη του Αρχιμανδρίτη Μελίτωνος Μπέλλου στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Ὑστερα από πρόσκληση του καθηγητή της Οικουμενικής Κίνησης κ. Στυλιανού Τσομπανίδη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μελίτων Μπέλλος, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, τη Δευτέρα 20η  Μαΐου ανέπτυξε  στους τριτοετείς φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. τις εν συνόδῳ πρωτοβουλίες  του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη συμμετοχή των Ορθοδόξων Εκκλησιών στους διαχριστιανικούς  και διαθρησκειακούς διαλόγους, με στόχο την κοινή ορθόδοξη μαρτυρία στη σύγχρονη οικουμένη. Ειδικότερα υπογράμμισε τη συμβολή των μακαριστών  Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου Πατριάρχου Αθηναγόρα, του Μητροπολίτου  Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος (Χατζή) και του Μητροπολίτου Ελβετίας Δαμασκηνού (Παπανδρέου). Μεταξύ άλλων, ο ομιλητής αναφέρθηκε στις  προϋποθέσεις του διαλόγου, στις θετικές αμφίδρομες επιπτώσεις των διαλόγων στις χριστιανικές Εκκλησίες, στο επίμαχο θέμα του φονταμενταλισμού καθώς και στη συμβολή της Ορθοδοξίας στο διάλογο για τα Παγκόσμια Ιδεώδη, της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας και των Διακρίσεων που προδρομικά οι Προσωπικότητες  του Οικουμενικού Πατριαρχείου τοποθετήθηκαν μέσα στα κείμενα τους τα οποία απετέλεσαν και τη βάση των τελικών αποφάσεων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.  Οι διαπιστώσεις του ομιλητή εδράζονται στην εμβριθή μελέτη των θεολογικών  κειμένων των επιφανών ιεραρχών, στην αξιολόγηση των ενεργειών τους για την προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου και στη συνέπειά τους για την παράλληλη συμμετοχή τους στις θεολογικές συζητήσεις  στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Η εισήγηση στο αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.κίνησε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ακροατών,  οι οποίοι στο τέλος υπέβαλαν εύστοχες ερωτήσεις. Ανάμεσα τους ο Αν. Καθηγητής κ. Γρηγόριος Λιάντας και  η Ομότ. Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας κ. Δήμητρα Κούκουρα η οποία εύστοχα τοποθετήθηκε επί της συζητήσεως μεταφέροντας τη πολυετή πείρα της στους  διαχριστιανικούς Διαλόγους εντός του ΠΣΕ.

Ο π. Μελίτων Μπέλλος είναι διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ με σύμβουλο Καθηγητή τον κ. Τσομπανίδη, ο οποίος κλείνοντας τη συνάντηση με ικανοποίηση σημείωσε ότι η εισήγηση του εκλεκτού μαθητή του ανακεφαλαίωσε τις παραδόσεις όλου του εαρινού εξαμήνου.

Για το βιβλίο του Αρχιμ. Μελίτωνος Μπέλλου: “Συνοδικότητα και οικουμένη” δείτε ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ