22.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ανάσταση στην Παναγία του Μπαλίνου

Μαρία Δήμου, εκπαιδευτικός

Δεν έχω δει τόσο συγκινημένους ανθρώπους και συγχρόνως τόσο έκπληκτους με όσα συνέβησαν το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου στην εκκλησία της Παναγίας Μπαλίνου. Ποιος το περίμενε πως ο μικρός αυτό ναός, στη γειτονιά του Μπαλατά, που μέχρι πριν από λίγο καιρό ελάχιστοι χτυπούσαν το κουδούνι της βαριάς σιδερένιας πόρτας και περνούσαν το κατώφλι της, θα ξεχείλιζε αυτό το αναστάσιμο βράδυ από κόσμο, που άλλοι από περιέργεια, άλλοι παρακινημένοι από φίλους, άλλοι γιατί τους βόλευε η ώρα, άλλοι έχοντας ακούσει ή διαβάσει για όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό εδώ ήρθαν για να παρακολουθήσουν ανυποψίαστοι τον Όρθρο της Αναστάσεως.

Όταν όμως ακούστηκε ο χτύπος της καμπάνας και σιγά σιγά συγκεντρώθηκαν μέσα στο ναό γεμίζοντας τα στασίδια και τις καρέκλες και δημιουργώντας το αδιαχώρητο, όλοι ένιωσαν πως αυτό το βράδυ η καρδιά τους θα πλημμυρίσει από συγκίνηση και χαρά. Ειδικά Ρωμιοί που είχαν μνήμες από τη γειτονιά και επισκέπτες από την Ελλάδα που θέλησαν να μοιραστούν μαζί μας την πασχαλινή κατάνυξη.

Όταν το φως των κεριών φώτισε το σκοτάδι κι η εκκλησία αντήχησε από τις φωνές όλων που έψαλαν το Χριστός Ανέστη, ένας κόμπος έσβηνε τις φωνές πολλών, κάποια μάτια θόλωσαν από ένα δάκρυ χαράς που στάθηκε ανάμεσα στα βλέφαρα. Κι όταν το μήνυμα της Ανάστασης αποδόθηκε σε πέντε γλώσσες, στα τουρκικά, αγγλικά, γερμανικά, αραβικά και τσέχικα, ήταν σαν να έφτασε μέσα από την Παναγία του Μπαλίνου στα πέρατα του κόσμου.

Μια τέτοια σημαντική βραδιά διάλεξε και η Επιτροπή της Κοινότητας να αναγνωρίσει την προσφορά του Πολίτη κ. Βύρωνα Νικολαΐδη τιμώντας τον με τον τίτλο του Ευεργέτη του Ναού. Εξάλλου αποτελεί παράδοση της Ρωμαίικης Κοινότητας η προσφορά στην Ομογένεια και η στήριξη των ιδρυμάτων της από τα επιφανή μέλη της.

Με ένα κόκκινο αυγό και την ελπίδα της ζωής που χαρίζει το βράδυ της Ανάστασης, σαν μια μεγάλη οικογένεια που αντάμωνε μετά από χρόνια, γιόρτασαμε με τα παραδοσιακά πολίτικα κεράσματα όλοι μαζί στην αυλή της εκκλησίας. Ζεστό γάλα και τσάι με τσουρέκι, κόκκινο αυγό και ποικιλία τυριών περίμεναν όσους θέλησαν να ζήσουν τη ζεστασιά της Παναγίας στη γειτονιά του Μπαλίνου.

Χριστός Ανέστη από το Μπαλίνο!

Χριστός Ανέστη, ελπίδα και χαρά στην οικουμένη!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ