22.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Στο στόχαστρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την υποστήριξη της Ουκρανίας

Ο ειδικός στο «μαύρο πιάρ» της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Πατριαρχείου Μόσχας Ρόμπερτ Άμστερνταμ κατηγορεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για υποστήριξη του «ουκρανικού εθνικισμού»

Γράφει ο Ολεξάντρ Κιριλένκο, θρησκευτικός αναλυτής, συνιδρυτής του Πνευματικού Μετώπου Ουκρανίας, ειδικά για το ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Ο Αμερικανός δικηγόρος και λομπίστας Ρόμπερτ Άμστερνταμ, ο οποίος προσλήφθηκε δωρεάν από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (σε ενότητα με το Πατριαρχείο Μόσχας) το περασμένο φθινόπωρο για να προωθήσει τα συμφέροντά της στη Δύση, μετά τον εκφοβισμό των ουκρανικών κρατικών αρχών, άρχισε να ασχολείται με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στις 27 Μαρτίου, η γνωστή τουρκική εφημερίδα Hurriyet δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από τον Άμστερνταμ και απευθύνεται στον Παναγιώτατο. Ωστόσο, οι πραγματικοί συντάκτες αυτής της επιστολής δεν βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά στο Κρεμλίνο ή σε ένα από τα γραφεία του διαχειριστή των θεμάτων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας), Αντώνιου (Πακάνιτς). Που βασικά είναι το ένα και τ’ αυτό.

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Άμστερνταμ

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, η Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (σε ενότητα με το Πατριαρχείο Μόσχας) αποφάσισε να ζητήσει διεθνή νομική βοήθεια. Και σε λιγότερο από ένα μήνα «σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ζήτησε νομική συνδρομή από τη διεθνή δικηγορική εταιρεία AMSTERDAM & PARTNERS LLP, η οποία συμφώνησε να την παράσχει σε δωρεάν βάση». Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από το δικηγορικό γραφείο.

Την επόμενη κιόλας ημέρα ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία κατά του ουκρανικού κράτους. Πρώτα ήρθε ένα άρθρο του Αμερικανού λομπίστα William Burke-White, και μια εβδομάδα αργότερα, η σκανδαλώδης συνέντευξη του Robert Amsterdam στον προπαγανδιστή Tucker Carlson, ο οποίος πρόσφατα είχε πάρει συνέντευξη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αλλά πριν από όλα αυτά, τον Αύγουστο του 2023, ο Βαντίμ Νοβίνσκι, ένας ρωσο-ουκρανός ολιγάρχης που βρίσκεται υπό κυρώσεις, προσλαμβάνει τον Ρόμπερτ Άμστερνταμ και την εταιρεία του για να προστατεύσει τα συμφέροντά του. Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου των δικηγόρων, πρόκειται για «δίωξη του Νοβίνσκι για θρησκευτικούς λόγους».

Όπως προαναφέρθηκε, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείου Μόσχας) έχει δηλώσει επίσημα ότι δεν πληρώνει τίποτα στον Άμστερνταμ, επειδή η εταιρεία του το κάνει σε φιλανθρωπική βάση. Και αυτή η ακριβή εκστρατεία πληρώνεται από τον πελάτη του Άμστερνταμ, Βαντίμ Νοβίνσκι, ο οποίος έχει ρωσικό διαβατήριο, το οποίο διαβατήριο ο Ρόμπερτ Άμστερνταμ επιμένει να μην «παρατηρεί».

Στην πραγματικότητα, ο Άμστερνταμ είναι προπαγανδιστής και όχι δικηγόρος. Επιπλέον, είναι ένας «μαύρος προπαγανδιστής», καθώς δεν βελτιώνει την εικόνα του πελάτη του, αλλά προσπαθεί να δυσφημίσει τους αντιπάλους του με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι για σχεδόν έξι μήνες συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) – Νοβίνσκι και του Ρόμπερτ Άμστερνταμ ως δικηγόρου, η εταιρεία αυτή δεν έχει προβεί σε καμία (!) νομική ενέργεια. Τι κάνει ο Άμστερνταμ; Συκοφαντεί και εκφοβίζει τους αντιπάλους των Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) – Νοβίνσκι.

Απειλές κατά των ουκρανικών αρχών

Ο Ρόμπερτ Άμστερνταμ εξαπέλυσε επίθεση κατά της ηγεσίας της Βερχόβνα Ράντα (κοινοβούλιο) της Ουκρανίας και των βουλευτών της. Στην επιστολή του, ο Άμστερνταμ κατηγορεί ευθέως τους Ουκρανούς βουλευτές («η επίθεσή σας κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εντείνεται») και τους απειλεί («αυτό σας εκθέτει προσωπικά σε νομική ευθύνη σε χώρες σε όλο τον κόσμο», «καθώς και σε πιθανές ποινικές κυρώσεις»), εάν το ουκρανικό κοινοβούλιο υιοθετήσει το σχέδιο νόμου αριθ. 8371.

Η διατύπωση του σχεδίου νόμου της Ουκρανίας «Περί τροποποιήσεων ορισμένων νόμων της Ουκρανίας σχετικά με τις δραστηριότητες των θρησκευτικών οργανώσεων στην Ουκρανία» (Νο. 8371), το οποίο συνήθως αναφέρεται και ως «νόμος για την απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας)», που εγκρίθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή στις 5 Μαρτίου, αφήνει πολλά κενά και απαιτεί συζήτηση από εμπειρογνώμονες για τους μηχανισμούς που προβλέπονται στο έγγραφο. Ωστόσο, πρόκειται για μια καθαρά εσωτερική ουκρανική υπόθεση, στην οποία παρεμβαίνει ο Ρόμπερτ Άμστερνταμ με τα χρήματα του ρωσο-ουκρανού ολιγάρχη Βαντίμ Νοβίνσκι.

Οι κατηγορίες κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη

Εν ολίγοις, το περιεχόμενο των ψευδών επιχειρημάτων που υπογράφει ο Ρόμπερτ Άμστερνταμ κατά του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην εφημερίδα Hurriyet μπορεί να συνοψιστεί ως «κατηγορίες» κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για «υποστήριξη του ουκρανικού εθνικισμού και της αυτοκεφαλίας» και «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας». Σύμφωνα με την επιστολή, ο Τόμος Αυτοκεφαλίας που παραχωρήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας «άνοιξε το δρόμο για επιθέσεις εναντίον της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιστολή αυτή γράφτηκε είτε υπό τη στενή επιμέλεια του διαχειριστή των θεμάτων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας), ενός σφοδρού πολέμιου της Αυτοκεφαλίας, Αντώνιου Πακάνιτς, είτε μέσα από το Κρεμλίνο, κάτι που ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα.

Η πρώτη ψευδής χειραγώγηση είναι ότι οι συντάκτες της επιστολής κατηγορούν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι «υποστηρίζει τον ουκρανικό εθνικισμό», τον οποίο ο ίδιος «καταδίκασε» το 2008.

«Τον Ιούλιο του 2008, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε το Κίεβο για να γιορτάσει την επέτειο της βάπτισης των Ρως του Κιέβου. Λίγο αργότερα, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Παναγιώτατος έκανε δηλώσεις που έδειχναν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο γνώριζε τους κινδύνους του εθνικισμού στην Ουκρανία. Έτσι, η Παναγιότητά σας δεσμεύτηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο “να μην προωθεί εθνικιστικές ή εθνοφυλετικές αιτίες εις βάρος οποιουδήποτε τμήματος της κοινωνίας”», γράφουν οι συντάκτες της επιστολής.

Τι είπε στην πραγματικότητα ο Παναγιώτατος στις Βρυξέλλες στις 24 Σεπτεμβρίου 2008;

«Σήμερα, που διαθέτουμε τα τεχνολογικά μέσα για να υπερβούμε την πολιτιστική μας ταυτότητα, εξακολουθούμε να γινόμαστε μάρτυρες των τρομερών συνεπειών του κατακερματισμού της ανθρωπότητας. Ο φυλετισμός, ο φονταμενταλισμός και ο φυλετισμός -που είναι ο ακραίος εθνικισμός χωρίς σεβασμό για τα δικαιώματα του άλλου- συμβάλλουν σε έναν συνεχή κατάλογο φρικαλεοτήτων που κάνουν να αμφιβάλλουν οι ισχυρισμοί μας ότι είμαστε πολιτισμένοι», αναφέρεται στην ομιλία του Παναγιότατου, η οποία δεν αναφέρει την Ουκρανία.

Οι συντάκτες αυτής της επιστολής επαναλαμβάνουν επίσης μια αγαπημένη φιλορωσική αφήγηση: «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με την παραχώρηση του Τόμου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας». Αυτό το παραμύθι επαναλαμβάνεται από Ρώσους και φιλορώσους προπαγανδιστές από τα τέλη του 2018, όταν ξεκίνησε η διαδικασία ενοποίησης της Ουκρανικής Ορθοδοξίας στην Ουκρανία. Τότε, μόνο δύο από τους δεκάδες επισκόπους της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) που προσκλήθηκαν από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο συμμετείχαν εν τέλει στη Σύνοδο Ενοποίησης. Αυτό δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της ηγεσίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας). Αλλά ακόμη και μετά από αυτό, ο Παναγιώτατος δήλωσε ότι η πρότασή του για διάλογο με τους ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) ήταν ακόμη ανοιχτή.

Οι συντάκτες της επιστολής δηλώνουν απερίφραστα ότι «η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία απειλείται με κλείσιμο, καθώς το κίνημα για αυτοκεφαλία τρέφεται από το πτώμα της Εκκλησίας», αλλά αποσιωπούν με ντροπή: Από ποια Εκκλησία θέλει να είναι ανεξάρτητος ο ουκρανικός λαός; Και στη συνέχεια απαντούν οι ίδιοι σε αυτό το ερώτημα, αναφέροντας τον μακαριστό Μητροπολίτη Κάλλιστο (Βέρα): «Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό για τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να παρεμβαίνει στις υποθέσεις μιας περιοχής που είναι μέρος της Ρωσικής Εκκλησίας».

«Η απόφαση της Παναγιότητάς σας καταδικάστηκε ευρέως και πολλοί Ορθόδοξοι επίσκοποι εξέφρασαν βαθιές επιφυλάξεις», γράφουν οι συντάκτες της επιστολής. Για άλλη μια φορά, σιωπούν ντροπαλά για το γεγονός ότι το αυτοκέφαλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας αναγνωρίστηκε, μαζί με την Κωνσταντινούπολη, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τις Εκκλησίες της Ελλάδας και της Κύπρου. Και η «ευρεία καταδίκη» για την οποία γράφουν οι συντάκτες της επιστολής δεν εμποδίζει τους επισκόπους πολλών άλλων Τοπικών Εκκλησιών να συλλειτουργούν με τους ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι άλλη μια συκοφαντία εκ μέρους του Άμστερνταμ και της παρέας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) – Νοβίνσκι έχει στόχο να πυροδοτήσει την ήδη δύσκολη θρησκευτική κατάσταση στην Ουκρανία. Αποσκοπεί επίσης στο να δυσφημίσει την Ουκρανία στα μάτια των εταίρων και συμμάχων της στο πλαίσιο του αγώνα της Ουκρανίας εναντίον ενός πολυάριθμου Ρώσου επιτιθέμενου, κατά παραγγελία αυτού του επιτιθέμενου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ