18.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικος εκπαιδευτικός οργασμός στο Ζωγράφειο της Πόλης

Μαρία Δήμου, Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

Ο Απρίλιος αποδεικνύεται ένας δυναμικός και γεμάτος εκπαιδευτικές δράσεις μήνας για το Ζωγράφειο Λύκειο, ένα από τα τρία μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Ρωμιών στην Πόλη. Με τον υπερδραστήριο διευθυντή του, τον αγαπημένο Γιάννη Δεμιρτζόγλου, στο τιμόνι του ιστορικού σχολείου και με μια ενωμένη και καλά συντονισμένη ομάδα πλάι του, το Ζωγράφειο γράφει ιστορία στα εκπαιδευτικά θέματα της Πόλης.

Η αρχή έγινε το διήμερο 6-7 Απριλίου 2024 με τη διοργάνωση του 1ου  μαθητικού Περιβαλλοντικού Συνεδρίου του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης». Διοργανωτές ήταν οι Δ/νσεις Π.Ε. και Δ.Δ.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης και τέθηκε  υπό την αιγίδα της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου. Το Συνέδριο απευθυνόταν σε μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας (Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικών μονάδων (Γυμνασίου, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) από όλη την Ελλάδα, αλλά και την ομογένεια (ομογενειακά σχολεία της Πόλης, της Ίμβρου και του εξωτερικού). Σκοπός του ήταν να παρουσιάσει το έργο των μαθητικών ομάδων που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Δίκτυο χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας.

Για τέσσερις ημέρες το Πέρα, η καρδιά της Πόλης, γέμισε από ζωή, από νιάτα κι ομορφιά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους επισκέφθηκαν την Πόλη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά όλα αυτά που απαρτίζουν τη ρωμαίικη ταυτότητα. Μπήκαν σε σχολεία κι εκκλησιές, περπάτησαν σε ρωμαίικες γειτονιές, μίλησαν κι άκουσαν συνομήλικούς τους μέλη της ομογένειας αλλά και άλλων σχολείων από όλη την Ελλάδα, έριξαν τον σπόρο της επικοινωνίας και της συνεργασίας, παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των εργασιών τους. Αλλά επισκέφθηκαν και ιστορικά μνημεία, την Αγια-Σοφιά και τη Βασιλική Κινστέρνα. Πλημμύρισαν το Ναό του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την Γ΄ στάση των Χαιρετισμών και είχαν τη χαρά να συναντήσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Επισκέφτηκαν Μουσεία και περπάτησαν σε παλιές και νέες αγορές. Για τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ήταν η πρώτη φορά που επισκέπτονταν μια τόσο μεγάλη πόλη και θαύμασαν εκτός από τα σημάδια του ιστορικού παρελθόντος της και τη σύγχρονη, δυναμική και ζωντανή πλευρά της με τους υπερσύγχρονους αυτοκινητοδρόμους και τους ουρανοξύστες της.

110 μαθητικές ομάδες από όλη την Ελλάδα αλλά και την ομογένεια, 2.100 μαθητές/τριες και 300 εκπαιδευτικοί, διάβηκαν την πόρτα του Ζωγραφείου, ανέβηκαν τα φθαρμένα από το βάρος της ιστορίας σκαλιά του, περπάτησαν στους διαδρόμους και μπήκαν στις αίθουσές του. Ανέβηκαν στη σκηνή της αίθουσας τελετών και πήραν μέρος σε μία εκδήλωση που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη τους. Κι όπως σημειώνει μια εκπαιδευτικός που συμμετείχε με την ομάδα του σχολείου της: «Οι μαθητικές ομάδες δούλεψαν με έμπνευση και ενθουσιασμό σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών πάνω στους άξονες του Δικτύου. Έκαναν έρευνα, πήραν συνεντεύξεις, τράβηξαν video, έκαναν μοντάζ, δημιούργησαν υπέροχες ψηφιακές παρουσιάσεις με τις δράσεις τους, έγραψαν τραγούδια, τα έντυσαν με μουσική, τα τραγούδησαν επί σκηνής, συνέγραψαν καταπληκτικά παραμύθια και κείμενα και τα παρουσίασαν, έπαιξαν μουσική, εκφράστηκαν δημιουργικά μέσα από χορευτικά και μουσικά δρώμενα, φιλοτέχνησαν αφίσες και πανό με τα δικά τους μηνύματα για το περιβάλλον».

Και η συνέχεια προβλέπεται ακόμα πιο δυναμική καθώς η εμπειρία στη διοργάνωση του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου Λογοτεχνίας μπαίνει στην 8η χρονιά του. Φέτος έχει θέμα τον Ρίτσο, τον ποιητή της Ρωμιοσύνης και θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 21 Απριλίου 2024 και πάλι στο Ζωγράφειο Λύκειο κι όπως και τις προηγούμενες χρονιές σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη. Μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί και δημοσιογράφοι θα ανεβούν στο βήμα και θα μιλήσουν για την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου ποιητή. Συμμετέχουν σχολεία από την Πόλη, την Ίμβρο, την Ελλάδα, τη Λευκωσία, το Γιοχάνεσμπουργκ. Κι όπως αναφέρει το πρόγραμμα παράλληλα με τις συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις, θεατρικές εκδηλώσεις, συναυλίες, συζητήσεις, περιηγήσεις στο Βόσπορο και στα Πριγκηπόννησα.

Ένας ανοιξιάτικος εκπαιδευτικός και παιδαγωγικός οργασμός, που ξεκινά από το Ζωγράφειο Λύκειο κι αγκαλιάζει όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους Κοινοτικούς φορείς δίνοντας ζωή, δύναμη και δημιουργικότητα στη Ρωμιοσύνη της Πόλης. Αυτή η γέφυρα που ενώνει τα ελληνόφωνα σχολεία της Ομογένειας με αυτά του κόσμου είναι που μεταγγίζει αισιοδοξία κι ελπίδα στη Ρωμαίικη Κοινότητα και δίνει φτερά σε όσους παλεύουν γι’ αυτήν.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ