17.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η Πατριαρχική ομιλία στους Γ’ Χαιρετισμούς στις Βλαχέρνες

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε την Παρασκευή, 5 Απριλίου 2024, το πρωί, κατά παλαιά παράδοση, στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών, στην Ακολουθία της Γ’ Στάσης των Χαιρετισμών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Διάκονος κ. Οικουμένιος Αμανατίδης, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Εκκλησιάστηκαν ο Εξοχ. Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, ο Εντιμ. κ. Roman Nedilskyi, Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας, κληρικοί, μοναχοί, και πλήθος πιστών από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων πολλοί μαθητές σχολείων εξ Ελλάδος με τους Καθηγητές τους.

Φωτό: Yani Kayakoparan

Η ομιλία του Πατριάρχου

O Παναγιώτατος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στον ιερό χώρο του αγιάσματος των Βλαχερνών, που είναι “γεμάτος από θάμβος και έκστασι, από θρύλους και παραδόσεις” και για τον λόγο αυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προσέρχονται σε αυτόν προσκυνητές όχι μόνον από την Πόλη, αλλά από ολόκληρο τον κόσμο.

“Και δεν είναι μόνον οι Βλαχέρνες ιστορικό προσκύνημα της Πόλεως του Κωνσταντίνου. Κάθε γωνία, κάθε ναός, κάθε αγίασμα και κάθε ερειπωμένο Μοναστήρι της είναι και τόπος προσκυνήματος δι᾽ ημάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Αλλά οι Βλαχέρνες, επειδή συνάπτονται και συνδέονται άμεσα με τον Ακάθιστο Ύμνο, δι᾽ αυτό μας φέρουν εδώ παρά το ύδωρ το ζων, το αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον, ιδιαιτέρως κατά την ευλογημένη αυτή περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής που κάθε Παρασκευή της είναι αφιερωμένη εις την Υπέρμαχον Στρατηγόν του Γένου μας. Και συρρέουν εδώ τα πλήθη των πιστών από βαθείαν πίστιν προς τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν και από αγάπην προς την Βλαχερνιώτισσα Παναγία Μητέρα Του, αλλά και από την ανάγκη της προσευχής, της επικοινωνίας με τον Θεό, η οποία ορθώς εχαρακτηρίσθη ως η μεγαλυτέρα δύναμις επί της γης.

Διότι πράγματι, εάν δεν αντλήση κανείς δύναμι από την πηγή της παντοδυναμίας που είναι ο ίδιος ο Θεός, από που αλλού μπορεί να την αντλήση; Από τον πλούτο, τη δόξα, την κοσμική εξουσία, από το κάλλος, που όλα έρχονται και παρέρχονται ως άνθος που μαραίνεται και ως όναρ που παρέρχεται; Μόνον όποιος στηρίζει την ελπίδα του εις τον Θεόν, μόνον εκείνος είναι όντως ισχυρός. «Επίρριψον επί Κύριον την μέριμνάν σου και αυτός σε διαθρέψει» (Ψαλ. νδ´, 23), υλικώς και πνευματικώς!

Εδώ προσευχηθήκαμε σήμερα στον Κύριο και στη Μητέρα Του χωρίς πολυφθόγγους ρήτορας και χωρίς εξωτερικά μεγαλεία. Σεμνά, κατανυκτικά, ευλαβικά. Και αντλήσαμε δύναμι διά το υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αλλά και ολόκληρης της ζωής μας. Η σχέσι μας με το ποίημα του Ακαθίστου Ύμνου, την Γ´ στάσι του οποίου μόλις ψάλαμε προς την Παναγία μας, δεν πρέπει να μένη εξωτερική, μόνο σε ωραία σχήματα και λόγια, αλλά είναι ανάγκη να γίνη βαθύτερη και περισσότερο ουσιαστική. Χρειάζεται μύησις εις το μέγα μυστήριον της λυτρώσεως και προσαρμογή εις τας νέας προοπτικάς που αυτό ανοίγει προς ολόκληρη την ανθρωπότητα. «Νέαν έδειξε κτίσιν, εμφανίσας ο Κτίστης, ημίν τοις υπ᾽ αυτού γενομένοις». Η άνοιξι, η οποία ανανεώνει την φύσιν και εις την οποία έχουμε εισέλθει, μας βοηθεί να κατανοήσουμε την πνευματική αυτή αναγκαιότητα.

Τούτο ευχόμεθα σε όλους εσάς τους ευλαβείς προσκυνητές της Βλαχερνιώτισσας και επικαλούμεθα εφ᾽ υμάς την χάριν και την προστασίαν της”. 

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης καλωσόρισε ιδιαιτέρως τον Πανοσιολ. Ηγούμενο της Ι. Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο, επί κεφαλής ομίλου προσκυνητών, οι οποίοι κάθε χρόνο την Γ´ Παρασκευή των Νηστειών πραγματοποιούν στις Βλαχέρνες το ετήσιο προσκύνημά τους. 

Φωτό: Yani Kayakoparan

“Ευχαριστούμε ολοθέρμως τον άγιο Ηγούμενο για την αγάπη και την αφοσίωσί του προς την Μητέρα Εκκλησία και επιθυμούμε να τον διαβεβαιώσουμε και για την δική μας αγάπη και διαρκή μέριμνα προς την περί αυτόν προσφιλή αδελφότητα. Επιλαμβανόμεθα δε της ευκαιρίας διά να εκφράσουμε την ευαρέσκειά μας προς τον νέον Πολιτικόν Διοικητήν του Αγίου Όρους Εξοχ. κ. Αναστάσιον Μητσιάλην, ο οποίος σε πρόσφατη δήλωσή του εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον δίκαιο αγώνα της κανονικής αδελφότητος Εσφιγμένου έναντι των καταπατητών της περιουσίας και της ιστορίας της. Ευχόμεθα ολοκαρδίως η εκφρασθείσα αυτή συμπαράστασις του κυρίου Πολιτικού Διοικητού να μη μείνη μόνον εις το επίπεδο των ωραίων λόγων, αλλά να συνοδευθή και από τις αναγκαίες προς τούτο κυβερνητικές ενέργειες. Διότι είναι πράγματι προκλητικόν και απογοητευτικόν, αι σχετικαί αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης να παραμένουν μέχρι και σήμερα ανεφάρμοστες και ανεκτέλεστες από τους εκάστοτε κρατούντες ενός Κράτους Δικαίου και ιστορικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του Συμβουλίου της Ευρώπης”.

Με εγκάρδιους πατρικούς λόγους, ο Παναγιώτατος, καλωσόρισε και τονόμιλο μαθητών και καθηγητών από το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης, υπό την ηγεσία του Υποδιευθυντού αυτού Ελλογιμ. κ. Ευστρατίου Μαλακόζη. 

“Αγαπητά μας παιδιά, δεν είσθε και δεν έρχεσθε ως ξένοι προς εμάς. Είσθε τέκνα κατά πνεύμα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, προερχόμενα από περιοχή της δικαιοδοσίας αυτής, από την αγιοτόκο Κρήτη, οι ιστορικοί και πνευματικοί δεσμοί της οποίας με την Πόλι αυτήν είναι στενοί και αδιαμφισβήτητοι. Ουδεμία απόστασι χρονική χωρίζει εμάς σήμερα από τους προγόνους σας, όπως και ουδεμία απόστασι τοπική χωρίζει εμάς εδώ στην Πόλι από εσάς στο Ηράκλειο. Όλοι εμείς, οι τότε και οι σήμερα, οι εδώ και οι εκεί, συγκροτούμε ένα αδιαίρετο σύνολο φορέων και διακόνων υψίστων και ακαταλύτων αξιών, οι οποίες αντέχουν σε όλες τις ιδιοτροπίες της ιστορίας, διότι είναι αξίες αιώνιες!

Συγχαίρουμε εσάς και τους καλούς και αξίους καθηγητές σας για τις οικολογικές ευαισθησίες και το ενδιαφέρον σας για την προστασία της κτίσεως, η οποία αποτελεί ένα από τους κεντρικούς πυλώνες και της δικής μας ταπεινής διακονίας εν Φαναρίω και εκ Φαναρίου. Ευχόμεθα καλή επιτυχία στη διεξαγωγή του περιβαλλοντολογικού συνεδρίου σας και καλή πρόοδο στις σπουδές σας! Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας, ως μία στοργική μητέρα με ανοικτή την θύρα και την καρδιά της, ο δε Πατριάρχης σας θα σας έχη διαρκώς στις προσευχές του, τον κάθε ένα και την κάθε μία από εσάς.”

Ακολούθως ο Παναγιώτατος εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Αλικαρνασσού κ. Αδριανό, Επόπτη της περιοχής, “διά την μετά ζήλου και αγάπης επιτέλεσιν της ευθύνης διαποιμάνσεως, εξ ονόματος ημών, των Χριστιανών μας της περιοχής αυτής και διά την εν γένει ανύστακτον εποπτείαν του της Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου Κόλπου”. Επίσης, ευχαρίστησε και την υπό την Προεδρεία του δραστηρίου Εντιμ. κ Νικολάου Καλαμάρη Εκκλησιαστική Επιτροπή Βλαχερνών, και όλους όσοι βοηθούν στο έργο της, “διά την διατήρησιν εν ευπρεπεία του ιερού και ιστορικού αυτού χώρου και διά την συνέχισιν μιας μακράς και τετιμημένης, αλλά και υπευθύνου παραδόσεως.”

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο καλωσόρισαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, και ο Εντιμ. κ. Νικόλαος Καλαμάρης.

Ὁμιλία τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατά τήν χοροστασίαν εἰς τήν Γ’ Στάσιν τῶν Χαιρετισμῶν ἐν τῷ Ἱερῷ Ἁγιάσματι τῆς Παναγίας τῶν Βλαχερνῶν (5 Ἀπριλίου 2024)

Θεοφιλέστατε Ἐπίσκοπε Ἁλικαρνασσοῦ κύριε Ἀδριανέ, Ἀρχιερατικῶς Προϊστάμενε τῆς Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου, 

Εὐλαβεῖς Πατέρες, 

Ἐξοχώτατε κ. Γενικέ Πρόξενε τῆς Ἑλλάδος ἐνταῦθα,

Honorable Consul General of Ukraine,

Ἐλλογιμώτατοι ἐκπαιδευτικοί,

Ἀγαπητά μας παιδιά,

Λαέ τοῦ Θεοῦ εὐλογημένε,

Ἀνοιξιάτικη εἶναι κάθε χρόνο ἡ ποιμαντορική ἐπίσκεψί μας εἰς τόν ἱερόν αὐτόν χῶρον, τόν ἡγιασμένο ἀπό αἰώνων πολλῶν. Ἐπειδή δέ εἶναι χῶρος γεμάτος ἀπό θάμβος καί ἔκστασι, ἀπό θρύλους καί παραδόσεις, διά τοῦτο τό ἁγίασμα αὐτό τῶν Βλαχερνῶν ἑλκύει καί συγκαλεῖ καθ᾽ ὅλην τήν διάρκειαν τοῦ ἔτους πολλούς πιστούς ὄχι μόνον ἀπό τήν Πόλι μας, ἀλλά καί ἀπό τό ἐξωτερικό, ἰδιαιτέρως κατά τά τελευταῖα ἔτη.

Καί δέν εἶναι μόνον οἱ Βλαχέρνες ἱστορικό προσκύνημα τῆς Πόλεως τοῦ Κωνσταντίνου. Κάθε γωνία, κάθε ναός, κάθε ἁγίασμα καί κάθε ἐρειπωμένο Μοναστήρι της εἶναι καί τόπος προσκυνήματος δι᾽ ἡμᾶς τούς Ὀρθοδόξους Χριστιανούς. Ἀλλά οἱ Βλαχέρνες, ἐπειδή συνάπτονται καί συνδέονται ἄμεσα μέ τόν Ἀκάθιστο Ὕμνο, δι᾽ αὐτό μᾶς φέρουν ἐδῶ παρά τό ὕδωρ τό ζῶν, τό ἀλλόμενον εἰς ζωήν αἰώνιον, ἰδιαιτέρως κατά τήν εὐλογημένη αὐτή περίοδο τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς πού κάθε Παρασκευή της εἶναι ἀφιερω-μένη εἰς τήν Ὑπέρμαχον Στρατηγόν τοῦ Γένου μας. Καί συρρέουν ἐδῶ τά πλήθη τῶν πιστῶν ἀπό βαθεῖαν πίστιν πρός τόν Κύριον ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστόν καί ἀπό ἀγάπην πρός τήν Βλαχερνιώτισσα Παναγία Μητέρα Του, ἀλλά καί ἀπό τήν ἀνάγκη τῆς προσευχῆς, τῆς ἐπικοι-νωνίας μέ τόν Θεό, ἡ ὁποία ὀρθῶς ἐχαρακτηρίσθη ὡς ἡ μεγαλυτέρα δύναμις ἐπί τῆς γῆς.

Διότι πράγματι, ἐάν δέν ἀντλήσῃ κανείς δύναμι ἀπό τήν πηγή τῆς παντοδυναμίας πού εἶναι ὁ ἴδιος ὁ Θεός, ἀπό πού ἀλλοῦ μπορεῖ νά τήν ἀντλήσῃ; Ἀπό τόν πλοῦτο, τή δόξα, τήν κοσμική ἐξουσία, ἀπό τό κάλλος, πού ὅλα ἔρχονται καί παρέρχονται ὡς ἄνθος πού μαραίνεται καί ὡς ὄναρ πού παρέρχεται; Μόνον ὅποιος στηρίζει τήν ἐλπίδα του εἰς τόν Θεόν, μόνον ἐκεῖνος εἶναι ὄντως ἰσχυρός. «Ἐπίρριψον ἐπὶ Κύριον τήν μέριμνάν σου καὶ αὐτός σε διαθρέψει» (Ψαλ. νδ´, 23), ὑλικῶς καί πνευματικῶς!

Ἐδῶ προσευχηθήκαμε σήμερα στόν Κύριο καί στή Μητέρα Του χωρίς πολυφθόγγους ρήτορας καί χωρίς ἐξωτερικά μεγαλεῖα. Σεμνά, κατανυκτικά, εὐλαβικά. Καί ἀντλήσαμε δύναμι διά τό ὑπόλοιπο τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, ἀλλά καί ὁλόκληρης τῆς ζωῆς μας. Ἡ σχέσι μας μέ τό ποίημα τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου, τήν Γ´ στάσι τοῦ ὁποίου μόλις ψάλαμε πρός τήν Παναγία μας, δέν πρέπει νά μένῃ ἐξωτερική, μόνο σέ ὡραῖα σχήματα καί λόγια, ἀλλά εἶναι ἀνάγκη νά γίνῃ βαθύτερη καί περισσότερο οὐσιαστική. Χρειάζεται μύησις εἰς τό μέγα μυστήριον τῆς λυτρώσεως καί προσαρμογή εἰς τάς νέας προοπτικάς πού αὐτό ἀνοίγει πρός ὁλόκληρη τήν ἀνθρωπότητα. «Νέαν ἔδειξε κτίσιν, ἐμφανίσας ὁ Κτίστης, ἡμῖν τοῖς ὑπ᾽ αὐτοῦ γενομένοις». Ἡ ἄνοιξι, ἡ ὁποία ἀνανεώνει τήν φύσιν καί εἰς τήν ὁποία ἔχουμε εἰσέλθει, μᾶς βοηθεῖ νά κατανοήσουμε τήν πνευματική αὐτή ἀναγκαιότητα.

Τοῦτο εὐχόμεθα σέ ὅλους ἐσᾶς τούς εὐλαβεῖς προσκυνητές τῆς Βλαχερνιώτισσας καί ἐπικαλούμεθα ἐφ᾽ ὑμᾶς τήν χάριν καί τήν προστασίαν της. Ἰδιαιτέρως καλωσορίζουμε τόν Ὁσιολογιώτατο Ἡγούμενο τῆς Ἱ. Μονῆς Ἐσφιγμένου Ἁγίου Ὄρους, Ἀρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαῖο, ἐπί κεφαλῆς πολυμελοῦς ὁμίλου προσκυνητῶν, οἱ ὁποῖοι κάθε χρόνο τήν Γ´ Παρασκευή τῶν Νηστειῶν πραγματοποιοῦν ἐδῶ στίς Βλαχέρνες τό ἐτήσιο προσκύνημά τους. Εὐχαριστοῦμε ὁλοθέρμως τόν ἅγιο Ἡγούμενο γιά τήν ἀγάπη καί τήν ἀφοσίωσί του πρός τήν Μητέρα Ἐκκλησία καί ἐπιθυμοῦμε νά τόν διαβεβαιώσουμε καί γιά τήν δική μας ἀγάπη καί διαρκῆ μέριμνα πρός τήν περί αὐτόν προσφιλῆ ἀδελφότητα. Ἐπιλαμβανόμεθα δέ τῆς εὐκαιρίας διά νά ἐκφράσουμε τήν εὐαρέσκειά μας πρός τόν νέον Πολιτικόν Διοικητήν τοῦ Ἁγίου Ὄρους Ἐξοχ. κ. Ἀναστάσιον Μητσιάλην, ὁ ὁποῖος σέ πρόσφατη δήλωσή του ἐξέφρασε τήν ὑποστήριξή του πρός τόν δίκαιο ἀγῶνα τῆς κανονικῆς ἀδελφότητος Ἐσφιγμένου ἔναντι τῶν καταπατητῶν τῆς περιουσίας καί τῆς ἱστορίας της. Εὐχόμεθα ὁλοκαρδίως ἡ ἐκφρασθεῖσα αὐτή συμπαράστασις τοῦ κυρίου Πολιτικοῦ Διοικητοῦ νά μή μείνῃ μόνον εἰς τό ἐπίπεδο τῶν ὡραίων λόγων, ἀλλά νά συνοδευθῇ καί ἀπό τίς ἀναγκαῖες πρός τοῦτο κυβερνητικές ἐνέργειες. Διότι εἶναι πράγματι προκλητικόν καί ἀπογοητευτικόν, αἱ σχετικαί ἀποφάσεις τῆς Ἑλληνικῆς Δικαιοσύνης νά παραμένουν μέχρι καί σήμερα ἀνεφάρμοστες καί ἀνεκτέλεστες ἀπό τούς ἑκάστοτε κρατοῦντες ἑνός Κράτους Δικαίου καί ἱστορικοῦ μέλους τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως καί τοῦ Συμβουλίου τῆς Εὐρώπης.

Μέ ἰδιαίτερη χαρά ὑποδεχόμεθα καί τόν ὅμιλο μαθητῶν καί καθηγητῶν ἀπό τό 6ο Γυμνάσιο Ἡρακλείου Κρήτης, ὑπό τήν ἡγεσία τοῦ Ὑποδιευθυντοῦ αὐτοῦ Ἐλλογιμ. κ. Εὐστρατίου Μαλακόζη. Ἀγαπητά μας παιδιά, δέν εἶσθε καί δέν ἔρχεσθε ὡς ξένοι πρός ἐμᾶς. Εἶσθε τέκνα κατά πνεῦμα τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας, προερχόμενα ἀπό περιοχή τῆς δικαιοδοσίας αὐτῆς, ἀπό τήν ἁγιοτόκο Κρήτη, οἱ ἱστορικοί καί πνευματικοί δεσμοί τῆς ὁποίας μέ τήν Πόλι αὐτήν εἶναι στενοί καί ἀδιαμφισβήτητοι. Οὐδεμία ἀπόστασι χρονική χωρίζει ἐμᾶς σήμερα ἀπό τούς προγόνους σας, ὅπως καί οὐδεμία ἀπόστασι τοπική χωρίζει ἐμᾶς ἐδῶ στήν Πόλι ἀπό ἐσᾶς στό Ἡράκλειο. Ὅλοι ἐμεῖς, οἱ τότε καί οἱ σήμερα, οἱ ἐδῶ καί οἱ ἐκεῖ, συγκροτοῦμε ἕνα ἀδιαίρετο σύνολο φορέων καί διακόνων ὑψίστων καί ἀκαταλύτων ἀξιῶν, οἱ ὁποῖες ἀντέχουν σέ ὅλες τίς ἰδιοτροπίες τῆς ἱστορίας, διότι εἶναι ἀξίες αἰώνιες!

Συγχαίρουμε ἐσᾶς καί τούς καλούς καί ἀξίους καθηγητές σας γιά τίς οἰκολογικές εὐαισθησίες καί τό ἐνδιαφέρον σας γιά τήν προστασία της κτίσεως, ἡ ὁποία ἀποτελεῖ ἕνα ἀπό τούς κεντρικούς πυλῶνες καί τῆς δικῆς μας ταπεινῆς διακονίας ἐν Φαναρίῳ καί ἐκ Φαναρίου. Εὐχόμεθα καλή ἐπιτυχία στή διεξαγωγή τοῦ περιβαλλοντολογικοῦ συνεδρίου σας καί καλή πρόοδο στίς σπουδές σας! Τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο θά εἶναι πάντοτε στό πλευρό σας, ὡς μία στοργική μητέρα μέ ἀνοικτή τήν θύρα καί τήν καρδιά της, ὁ δέ Πατριάρχης σας θά σᾶς ἔχῃ διαρκῶς στίς προσευχές του, τόν κάθε ἕνα καί τήν κάθε μία ἀπό ἐσᾶς.

Περαίνοντες τόν λόγον, εὐχαριστοῦμεν ἀπό καρδίας τόν ἀδελφόν ἅγιον Ἁλικαρνασσοῦ διά τήν μετά ζήλου καί ἀγάπης ἐπιτέλεσιν τῆς εὐθύνης διαποιμάνσεως, ἐξ ὀνόματος ἡμῶν, τῶν Χριστιανῶν μας τῆς περιοχῆς αὐτῆς καί διά τήν ἐν γένει ἀνύστακτον ἐποπτείαν του τῆς Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου Κόλπου. Εὐλογοῦμεν δέ πατρικῶς καί τήν Ἔντιμον Ἐκκλησιαστικήν Ἐπιτροπήν Βλαχερνῶν, ὑπό τήν Προεδρείαν τοῦ Ἐντιμοτάτου καί δραστηρίου κυρίου Νικολάου Καλαμάρη, καί τούς ἀφανεῖς συνεργάτας αὐτῶν, διά τήν διατήρησιν ἐν εὐπρεπείᾳ τοῦ ἱεροῦ καί ἱστορικοῦ αὐτοῦ χώρου καί διά τήν συνέχισιν μιᾶς μακρᾶς καί τετιμημένης, ἀλλά καί ὑπευθύνου παραδόσεως.

Βοήθειά μας ἡ Παναγία! Καλό καί εὐφρόσυνον τό ἐπικείμενον Ἅγιον Πάσχα!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ