14.8 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

130 χρόνια Ζωγράφειο

Δημήτριος Τόλιος

Μ’ άνθη κοσμείτε και με στεφάνους δάφνης παγκάρπου αφθίτου κάλλους παιάνες δόξης υμνείτε πάντες του Ζωγραφείου το ιερόν Ανευφημείτω πας εκ καρδίας τον εν Υψίστοις δοξολόγων Χαίρε αγάλλον πάνσεπτος κρήνη του Ζωγραφείου τέμενος Χαίρε! νάματα δρόσου των νέων σμήνη πάγκαλα αντλείτε και δαψιλή το λάβαρόν σου πάντες φρουρούμεν σύσσωμοι ώ προσφιλής Σχολή

Από τον παπαφίγκο της σχολής στο Turnabasi sokak σαν κοιτάξεις, ο Χρηστάκης Ζωγραφος μας γνέφει και χαμογελά μας  χαιρετά στο πάρτι για τα 130 χρόνια αδιάκοπης πνευματικής  ζωής, μπρε χαλάλι οι 10.000 ολάκερες χρυσές που ΄βγαλε από το πουγκί του.

130 χρόνια αδιάκοπης πνευματικής ζωής και προσφοράς στο Γένος και την Ρωμέικη Νεολαία. Σαν  από θαύμα φέτος η Σχολή φτάνει τους 72 μαθητές να κάθονται στα θρανία του, ο διευθυντής του χαμογελά με αγαλλίαση. 130 δέντρα στην Θράκη, στον Αβαντα, φύτεψαν οι μαθητές του σχολείου τον Φλεβάρη, συμβολικά, για να ριζώσει η ευχή, η ελπίδα, η χαρά, η δημιουργία της Πολίτικης νιότης στην Θράκη την Μεγάλη Γη. Η εβρίτικη πολιτεία, η τοπική Εκκλησία, το Μουσείο Θρακικού Πολιτισμού τα  καλοδέχθηκε τα παιδιά του Ζωγραφείου τα αγκάλιασε, τα φιλοξένησε, τα έδωσε αγάπη και χαμόγελο να συνεχίσουν να περνούν στον δρόμο για την Πόλη των πόλεων

Τον Μάρτη δίνουν το ραντεβού τους και πάλι και φέτος όπως κάθε χρόνο στο μεγάλο αμφιθέατρο στα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, στους πανελλήνιους αγώνες Λόγου και Τέχνης.

Και πάλι γνωρίζουν την αποθέωση, ο κόσμος το ξέρει και γεμίζει το αμφιθέατρο από νωρίς για να τα καμαρώσει να κλέβουν την παράσταση με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Ο κ. Serkan Gedik ο τούρκος γενικός πρόξενος στην Θεσσαλονίκη είναι εδώ (κάθε φορά ο εκάστοτε τούρκος πρόξενος είναι εδώ) και ζει μαζί τους στιγμές αισιοδοξίας που δίνουν οι ζωγραφιώτες πολιτιστικοί πρεσβευτές της Πόλης.

Με ένα πουγκί αγάπης, μια χούφτα όνειρα και ένα ζευγάρι φτερά, όπως τόνισε και η γενική διευθύντρια των Σχολών Μαντουλίδη κ. Ασπα Χασιώτη. Και  οι παντοτινοί θαυμαστές της Πόλης και της ρωμέικης νεολαίας της, με ένα σακούλι ελπίδα για να ξαναβρεθούμε και να ξαναζήσουμε και του χρόνου αυτές τις στιγμές.

Οι μαθητές της Σχολής διαγωνίστηκαν ανάμεσα σε 53 σχολεία δημόσια και ιδιωτικά με πάνω από 650 μαθητές, φέτος επέλεξαν τον τομέα του βίντεο και της σκηνοθεσίας και έλαβαν το Β΄ Βραβείο

Τούτες τις στιγμές επιστρέφουν στην Πόλη τους, όχι μόνο για να συνεχίσουν τις σπουδές τους αλλά για να πραγματοποιήσουν και φέτος που γιορτάζουν τα 130 χρόνια της Σχολής το 8Ο Διεθνές Μαθητικό Λογοτεχνικό Συνέδριο, φέτος επέλεξαν τον ποιητή της Ρωμιοσύνης τον Γιάννη Ρίτσο. Στο καράβι της Ρωμιοσύνης και αυτοί, με όρτσα τα πανιά και καπετάνιο ακούραστο.

Θα καταφθάσουν σε λίγες μέρες στην Πόλη δεκάδες πνευματικοί άνθρωποι από όλον τον κόσμο για να τιμήσουν την Σχολή, την Ρωμιοσύνη της Πόλης και βέβαια να αναφερθούν στο συνέδριο και να τραγουδήσουν τον ποιητή της Γιάννη Ρίτσο.

Πιο μπροστά όμως θα διοργανώσουν στην Σχολή τους  το 11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ παραδοσιακών χορών και χορωδιών, θα ‘ρθουν από όλα τα μέρη της Ελλάδος να τραγουδήσουν, να χορέψουν την Παράδοση και την Μουσική.

Και το ταξίδι των 130 χρόνων συνεχίζεται…

Το Ζωγράφειο ταξιδεύει στο γύρισμα των 130 χρόνων του στην τέχνη και τον Πολιτισμό, με άνεμο την μόρφωση και ρότα την χαρά, ταξιδεύει μέσα στο καράβι που λέγεται Ρωμιοσύνη με οιακοστρόφο τον ακούραστο Γιάννη Δεμιρτζόγλου, της Κουσκουντζιανής Νίτσας Ιωαννίδη και του Χαλκηδόνιου Θεόφιλου-Φανούριου Δεμιρτζόγλου.

«Την  ζωή να την κάνεις τραγούδι αγάπης τι όμορφο που είναι να ζεις σαν παιδί να απορείς και να ζεις», λέει ο Ναζίμ Χικμέτ σε μετάφραση Γιάννη Ρίτσου. 

Από τον παπαφίγκο της σχολής στο Turnabasi sokak σαν κοιτάξεις, ο Χρηστάκης Ζωγράφος μας γνέφει και χαμογελά, μας χαιρετά στο πάρτι για τα 130 χρόνια του Ζωγράφειου τα παιδιά. 

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ