15.1 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Πατριαρχικά μέλη της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων

Τα «Πατριαρχικά Μουσικά Αρχεία», που επιμελήθηκε και εξέδωσε ο αείμνηστος φιλόλογος και ερευνητής της Εκκλησιαστικής Μουσικής Μανόλης Χατζηγιακουμής, είναι ζωντανές ηχογραφήσεις (1956-1966), οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στον Πατριαρχικό Ναό, και σε ορισμένους άλλους Ενοριακούς της ευρύτερης Κωνσταντινούπολης.

Από το σύνολο των δεκαπέντε δίσκων, που εξέδωσε το Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων του Μ. Χατζηγιακουμή, ο πρώτος (CD 1o) περιέχει μέλη από Ακολουθίες σε ενοριακούς ναούς (στο Σκούταρι και στο Μπεσίκτας), οι επόμενοι δέκα (CD 2ο-11ο) μέλη από Ακολουθίες αποκλειστικά στον Πατριαρχικό ναό, και οι υπόλοιποι τέσσερεις μέλη από στοχευμένες εξω-λειτουργικές ηχογραφήσεις, ένας (CD 12o) με μονωδιακά του Πρίγγου, δύο (CD 13ο-14ο) με μονωδιακά επίσης του Στανίτσα, και ένας (CD 15ο) με χορωδιακά από εκδηλώσεις σε Αίθουσες του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν. 

Την έκδοση προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Παραθέτουμε στη συνέχεια μέλη από την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων και συγκεκριμένα:

Το Χερουβικό “Νυν αι Δυνάμεις…” σε ήχο πλ. β’ σε δύο εκδοχές. Στην πρώτη ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Πρίγγος και συνοδεύει ο Νικ. Δανιηλίδης. Στην δεύτερη το μέλος του Κων/νου Πρίγγου ερμηνεύει ο Θρασύβουλος Στανίτσας.

Το Κοινωνικό των Προηγιασμένων, “Γεύσασθε και ίδετε” σε ήχο α΄ τετράφωνο (σύντμηση του μέλους του Ιωάννη Κλαδά) ερμηνεύει ο αείμνηστος Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Τσινάρας.

Το “Γεύσασθε και ίδετε” σε ήχο βαρύ και στο μέλος του Γεωργίου Κρητός ερμηνεύει ο Νικόλαος Δανιηλίδης.

Παραθέτουμε και το Γεύσασθε και ίδετε σε ήχο α’, Κοινωνικό των Προηγιασμένων, στο μέλος Χρυσάφη του νέου (ακμή 1650-1685) και σε ερμηνεία του αειμνήστου Θρασύβουλου Στανίτσα, από την σειρά “Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής” (cd 1), που επιμελήθηκε επίσης ο Μανόλης Χατζηγιακουμής. Μια ηχογράφηση του 1980.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ