10.3 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Επίσκεψη του Επαγγελματικού Λυκείου Νέων Μουδανιών στην Προύσα

Αντιπροσωπεία 75 Καθηγητών και Μαθητών του Πρωϊνού Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Νέων Μουδανιών πραγματοποίησε κατά το διήμερο 12 και 13 Μαρτίου μια αλησμόνητη, όπως οι ίδιοι την χαρακτήρισαν, εκδρομή στην Προύσα, στα πλαίσια Εκπαιδευτικής δράσεως, που σκοπό έχει την γνωριμία της νέας γενιάς με τις πατρίδες των προγόνων τους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επισκέψεως, το οποίο υπήρξε καρπός συνεργασίας μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δια του Μητροπολίτου Προύσης Ιωακείμ, και της Διευθυντρίας του ΕΠΑΛ Νέων Μουδανιών κυρίας Μέλπως Καλομοίρη, η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην “ορεινή” Προύσα. Αφετηριακός σταθμός των εκδρομέων από τα Νέα Μουδανιά, τους οποίους από την πρώτη στιγμή συνόδευε ο οικείος Ποιμενάρχης, ήταν το μνημείο των Καραγκιόζη και Χατζηαβάτη, κεντρικών ηρώων του παραδοσιακού θεάτρου σκιών που αγαπήθηκαν εξ ίσου επί γενεές γενεών στις δύο χώρες, καθώς και το παράπλευρο σημείο της “Ελληνο-Τουρκικής φιλίας” όπου στις 17 Δεκεμβρίου 1999 είχε φυτευθεί συμβολικά δενδρύλλιο ελιάς, το οποίο είχε προσφέρει ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κώστας Σημίτης στον Τούρκο ομόλογό του κ. Bülent Ecevit, μέσα στην θετική ατμόσφαιρα που είχε διαμορφωθεί στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά την άρση των ελληνικών επιφυλάξεων και την ομόφωνη χορήγηση στην Τουρκία, κατά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι, του καθεστώτος της υποψηφίας χώρας προς έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επόμενος σταθμός στην εκπαιδευτική -και ψυχαγωγική ταυτόχρονα- διαδρομή των εξ Ελλάδος επισκεπτών ήταν το ιστορικό κέντρο της πόλης και, πιο συγκεκριμένα το Ιστορικό Δημαρχείο της Προύσης, ένα αρχοντικό διώροφο κτήριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, το οποίο ανηγέρθη στα τέλη του 19ου αιώνος για να στεγάσει την νεοσύστατη τότε Δημοτική Αρχή της πολυθρησκευτικής και πολυπολιτισμικής Βιθυνικής πόλης, σήμερα δέ χρησιμοποιείται από τον Μητροπολιτικό Δήμο Προύσης ως χώρος υποδοχής και δεξιώσεως αρχηγών ξένων Κρατών και Κυβερνήσεων, καθώς και υψηλόβαθμων Κρατικών αξιωματούχων της χώρας. Οι επισκέπτες των Νέων Μουδανιών προσείλκυσαν το ενδιαφέρον του κατά αγαθή συγκυρία εκεί ευρισκομένου Μητροπολιτικού Δημάρχου Προύσης κ. Alinur Aktaş, ο οποίος, παρά την διάχυτη γενική εγρήγορση που επικρατούσε για την αναμενομένη την ίδια ώρα υποδοχή στο διατηρητέο ιστορικό κτήριο του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ευχαρίστως πέρασε στην πλευρά των επισκεπτών, συνομίλησε εγκάρδια και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Ακολούθησαν επισκέψεις στον κατ’ οικονομίαν χρησιμοποιούμενο και από τους Ορθοδόξους της Προύσης παλαιό Ρωμαιοκαθολικό Ναό των Λαζαριστών, τον μοναδικό Χριστιανικό Ναό που σώζεται σε καλή κατάσταση, και στο Μουσείο πόλεως, που φιλοξενεί τις ημέρες αυτές, πέραν των αντικειμένων της μονίμου ιστορικής θεματικής του, έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο ερμηνευτή της τουρκικής μουσικής Ζεκί Μουρέν, ο οποίος έγινε γνωστός και στο ελληνικό κοινό από την φιλία του και τις κοινές ερμηνείες του με κορυφαίους εκπροσώπους του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, όπως, π.χ. με τον Μανώλη Αγγελόπουλο, τον Στέλιο Καζαντζίδη και την Μαρινέλλα.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Μουσείο Ανταλλαγής Πληθυσμών, το οποίο ιδρύθηκε προ ολίγων ετών από τον Δήμο Nilüfer και το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων της Λωζάννης, στεγάζεται σε παλαιό Ελληνικό σπίτι στην περιοχή Κουβούκλια (Görükle) και φιλοξενεί τόσο ιστορικά ντοκουμέντα και αντικείμενα Τούρκων προσφύγων που έφυγαν στις αρχές του 20ού αιώνα από τη Βόρεια Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Προύσης, όσο και εκθέματα Ελλήνων προσφύγων, που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εκεί πανάρχαιες εστίες τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923. Το Μουσείο Ανταλλαγής Πληθυσμών, σύμβολο του πόνου που έζησαν αμφότεροι οι λαοί εκατέρωθεν του Αιγαίου, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις πατρίδες τους και να εγκατασταθούν σε άγνωστους και ενίοτε αφιλόξενους τόπους στην Ελλάδα και την Τουρκία, αντιστοίχως, υπήρξε ίσως ο πιο σπουδαίος σταθμός της περιηγήσεως των επισκεπτών από τον κατά μείζονα λόγο προσφυγικό Δήμο της Νέας Προποντίδος.

Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην παράκτια ζώνη της Προύσας. Πιο συγκεκριμένα, στα Μουδανιά οι Καθηγητές και μαθητές του ΕΠΑΛ έγιναν δεκτοί με τιμή και ιδιαίτερες εκδηλώσεις φιλοξενίας από τον Διευθυντή, τους Καθηγητές και τους Μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Mudanya Sami Elkuran Anadolu Lisesi, οι οποίοι είχαν ετοιμάσει παρουσίαση των σχολικών τους δραστηριοτήτων στην Αίθουσα Τελετών του εκπαιδευτηρίου τους, τόσο προφορικώς, όσο και με διαφάνειες. Μετά την προσφώνηση του Τούρκου Διευθυντού και την αντιφώνηση του Έλληνα Αναπληρωτού Διευθυντού και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων οι επισκέπτες από τα Νέα Μουδανιά περιηγήθηκαν τους χώρους του εκπαιδευτηρίου, όπου έκαναν επικοινωνίες και φιλίες με τους φιλοξενούντες Καθηγητές και μαθητές, στους οποίους απηύθυναν πρόσκληση να επισκεφθούν την Ελλάδα, την Θεσσαλονίκη και την Νέα Προποντίδα.

Μετά από σύντομο περίπατο στην προκυμαία των Μουδανιών και την απόλαυση της υπέροχης θέας προς τον Κιανό κόλπο, ο οποίος κυριολεκτικώς έλαμπε μετά από μία πρωϊνή αναζωογονητική βροχή, η Αντιπροσωπεία του ΕΠΑΛ έγινε δεκτή τιμητικώς από τον Δήμαρχο Μουδανιών κ. Hayri Türkyılmaz, στους χώρους του νέου Δημαρχείου, στην κορυφή του λόφου του παλαιού Αρβανιτοχωρίου Μουδανιών. Ο κ. Türkyılmaz, τον οποίο πλαισίωναν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Sevgi Ursavaş και άλλοι συνεργάτες του, προσφωνώντας τους επισκέπτες από τα Νέα Μουδανιά αναφέρθηκε στις ανεξίτηλα χαραγμένες στην σκέψη και την καρδιά του αναμνήσεις από προηγούμενες επισκέψεις του στα Μουδανιά της Χαλκιδικής, και στην προσωπική φιλία που τον συνδέει με τον Δήμαρχο Νέας Προποντίδος κ. Μανώλη Καρρά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της επικρατήσεως ειρήνης στον κόσμο, ως απολύτως απαραίτητης προϋπόθεσης για την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων και των λαών, την δημιουργία πολιτισμού, προόδου και προκοπής. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και αναμνηστική φωτογράφηση.

Και μετά την παράθεση γεύματος στα Μουδανιά ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του ΕΠΑΛ Νέων Μουδανιών στην ζώνη της δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Προύσης. Αναχωρώντας με προορισμό την Κωνσταντινούπολη Καθηγητές και Μαθητές γέμισαν τα μάτια τους και τις καρδιές τους με εικόνες από την πατρίδα των προγόνων τους, ενώ πήραν στις αποσκευές τους αυτά πού η Ιερά Μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου επεδίωξε να τους προσφέρει: προσευχή και δοξολογία στον πανάγαθο Θεό για το ότι τους αξίωσε να πραγματοποιήσουν μία τέτοια εκδρομή, γνωριμία με την ιστορία, αλλά και την σύγχρονη ταυτότητα της σημερινής Προύσας, καθώς και συναναστροφή με τις τοπικές Αρχές και τους ομολόγους Καθηγητές και συνομιλήκους τους μαθητές, με σκοπό την προαγωγή της αλληλογνωριμίας, της φιλίας, της συνεργασίας, της ειρήνης και της καταλλαγής.     

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ