17.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κηδεία Ναβάλνι – Χαμένη ευκαιρία για τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

«Η ευκαιρία χορεύει μ’ αυτούς που είναι ήδη στην πίστα» έχει πει ο H. Jackson Brown, Jr., αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας. Και είχε μια ιστορική ευκαιρία ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, όμως βρισκόταν σε άλλη πίστα χορεύοντας στους ρυθμούς που επέβαλε ο Πρόεδρος Πούτιν.

Θα μπορούσε ο Πατριάρχης Μόσχας να γράψει ιστορία και να «ρετουσάρει» κατά κάποιο τρόπο την τρωθείσα εικόνα του, αν «άρπαζε» την ευκαιρία και συμμετείχε ή έστω εκπροσωπούταν επισήμως στην κηδεία του αιφνιδίως και παραδόξως  θανόντος Αλεξέι Ναβάλνι.

Αντ’ αυτού προτίμησε να παραστεί με την κουστωδία του στην ομιλία του Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, κατά την οποία εκτόξευσε απειλές για χρήση πυρηνικών εναντίον της Δύσης.

Μαζί με τον Πατριάρχη Κύριλλο παραβρέθηκαν και άλλοι εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας, όπως o Μητροπολίτης Βοσκρεσένσκ Γρηγόριος, βικάριος του Πατριάρχη Μόσχας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος, ο Πρόεδρος του Πατριαρχικού Συμβουλίου Πολιτισμού, Μητροπολίτης Συμφερουπόλεως και Κριμαίας Τύχων, και ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Πατριαρχείου κ. Λεγκόιντα.

Στην κηδεία του Ναβάλνι συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου, προφανώς αν όχι όλοι, στην πλειοψηφία τους οι περισσότεροι αποτελούν ποίμνιο της Ρωσικής Εκκλησίας. Ήταν επομένως και θέμα ποιμαντικής ευαισθησίας ή παρουσία ή η επίσημη εκπροσώπηση του εκκλησιαστικού ηγέτη τους, του Πατριάρχη τους. Όμως δυστυχώς, ο Πατριάρχης τους επέλεξε να βρεθεί στην πρώτη θέση του ακροατηρίου του Προέδρου Πούτιν και να χειροκροτήσει τις απειλές του, προφανώς για να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά την στήριξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και επομένως δεν θα μπορούσε να παραστεί στην κηδεία ενός Χριστιανού του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος είχε καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία ως μία παρανοϊκή επιχείρηση που στηρίχθηκε στα ψέματα. Και τι τραγική ειρωνεία, ο ναός στον οποίο έγινε η κηδεία του, έχει κάνει χορηγίες στον ρωσικό στρατό και διαφημίζει με ενθουσιασμό την υποστήριξη στον πόλεμο. Άραγε τυχαίο ή άλλη μια προσπάθεια προσβολής της μνήμης του.

Ο Ναβάλνι δεν ήταν άσχετος με τον Χριστιανισμό. Ο ίδιος είχε δηλώσει σε μια δίκη του το 2021: «Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άθεοι, εγώ ο ίδιος ήμουν μαχητικός άθεος. Αλλά τώρα είμαι πιστός και αυτό με βοηθάει γιατί όλα γίνονται πιο εύκολα», ενώ  μέσα στην φυλακή διεκδικούσε το δικαίωμα, να έχει στο κελί του μία Βίβλο και ένα βιβλίο με ψαλμούς. Και μόνο γι’ αυτά άξιζε μια άλλη αντιμετώπιση από την επίσημη Εκκλησία της Ρωσίας.

Αν ο Πατριάρχης Κύριλλος χειριζόταν διαφορετικά το θέμα θα έκανε καλό και στον φίλο του τον Πρόεδρο Πούτιν. Όμως δεν του περίσσεψε ούτε μία λέξη. Προτίμησε να τηρήσει σιγή ιχθύος, πηγαίνοντας κόντρα στο λαϊκό αίσθημα. Καιρό τώρα έχει απεκδυθεί τον μανδύα του εκκλησιαστικού ηγέτη καιν έχει ενδυθεί αυτόν του πολιτικού. Μόνο που τα πράγματα αποδεικνύουν ότι πρόκειται για κακό πολιτικό.

Είναι απορίας άξιο, πως δεν αντιλαμβάνονται οι ημέτεροι αυτό το χονδροειδέστατο παιχνίδι, που παίζει ο συγχρωτιζόμενος με τον Πρόεδρο Πούτιν Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος εις βάρος της Ορθοδοξίας και συνεχίζουν να του παρέχουν τόση υποστήριξη.

Η ιστορία είναι πολύπλευρη, όμως μία μόνο πλευρά της είναι αληθινή και όποιος δεν την βρει, γράφει μεν ιστορία αλλά την γράφει εις βάρος του!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ