19.5 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος για τα 84α γενέθλια του Οικουμενικού Πατριάρχου

Στις 29 Φεβρουαρίου, την ξεχωριστή αυτή ημέρα, που πέφτει μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, γεννήθηκε ένα μοναδικό πρόσωπο, το οποίο όλοι γνωρίζουμε και σεβόμαστε σήμερα ως τον Πρώτο μεταξύ των Ορθοδόξων Ιεραρχών, ως Προκαθήμενο του Αποστολικού Θρόνου της εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας – ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Εκφράζω τις ολόθερμες ευχές μου προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα με την ευκαιρία της 84ης επετείου από την έναρξη του επίγειου ταξιδιού του! Εκ μέρους του πληρώματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και εμού προσωπικώς, εύχομαι ειλικρινά στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο καλή υγεία, ενίσχυση της πνευματικής και σωματικής δύναμης, επιτυχία στους πολλούς κόπους του και κάθε είδους ευλογία από τον Θεό.

Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης, την αποκατάσταση της πνευματικής σύνδεσης μεταξύ της Θυγατρός Εκκλησίας του Κιέβου και της Κωνσταντινούπολης, της Μητρός Εκκλησίας, μια σύνδεση που κανείς, όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί ούτε να διακόψει ούτε να αρνηθεί. Είμαστε ευγνώμονες που χάρη στην πατρική του φροντίδα και τη θυσία του, η Ουκρανική Εκκλησία γύρισε σελίδα στις διαιρέσεις και τη μη κανονική υποδούλωση, λαμβάνοντας τον πολυαναμενόμενο Τόμο της αυτοκεφαλίας και την αναγνώριση ως ισότιμη Τοπική Εκκλησία.

Είμαστε ευγνώμονες στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την ξεκάθαρη και με αρχές θέση του υπέρ της Ουκρανίας, η οποία βιώνει σήμερα τρομερές δοκιμασίες από τον πόλεμο. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη φροντίδα της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, η οποία εκδηλώνεται μέσω της προσευχής για την Ουκρανία και το λαό μας, μέσω της ανθρωπιστικής και υλικής βοήθειας προς τα θύματα. Είμαστε ευγνώμονες για τη μαρτυρία της αλήθειας ενώπιον του κόσμου και τη δημόσια αποκάλυψη και καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας, την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης περιέγραψε σαφώς ως κακό, ως “σατανικό πόλεμο”.

Οι ευχάριστες αναμνήσεις από την ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία το 2021, στην Τοπική μας Εκκλησία ως αυτοκέφαλη, κανονική και ανεξάρτητη Θυγατέρα Εκκλησία, θα παραμείνουν για πάντα στη μνήμη μας. Είμαστε ευγνώμονες που ο Παναγιώτατος βρήκε τον χρόνο και την ευκαιρία για αυτή την επίσκεψη, για την προσφορά κοινών προσευχών στον Θεό μαζί με χιλιάδες Ουκρανούς πιστούς στα αρχαία ουκρανικά προσκυνήματα.

Είναι αδύνατον να απαριθμήσει κανείς όλα τα επί σειρά πολλών ετών αγαθά έργα και τα επιτεύγματα αυτού του εξαιρετικού προσώπου που καταβάλλει εκπληκτικές προσπάθειες για να φέρει το φως της πίστης και της ελπίδας, να οικοδομήσει αδελφικές σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών, να οδηγήσει τους πιστούς στην κοινωνία με την Εκκλησία και τον Θεό, να φροντίσει τους ανθρώπους και να επιστήσει την προσοχή στα παγκόσμια και οικουμενικά προβλήματα.

Εις έτη πολλά, Παναγιώτατε!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ