24.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Το γαϊτανάκι του ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΤΥΠΟΥ

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Όπως ήδη έχω γράψει στη σελίδα μου στο FB, κάποια στιγμή θα σχολιάσω αυτά που γράφει στην τελευταία ενασχόλησή του με εμένα ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ(;) ΤΥΠΟΣ με παραπλανητικό όπως πάντα τίτλο και αυτό κάνω εδώ.

Αναρωτιέται λοιπόν ο Ο.Τ. με ποια ιδιότητα απαντώ στο σχόλιο που έκανε σχετικά με δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας. Κατ’ αρχήν δεν απάντησα, αλλά σχολίασα με την σειρά μου το σχόλιο που έκανε η συγκεκριμένη εφημερίδα. Όσον δε αφορά το «υπό ποίαν ιδιότητα», δεν καταλαβαίνω αυτή τους την ερώτηση. Αν ήθελαν να ρωτήσουν τον Μητροπολίτη Γερμανίας προσωπικώς, ας του έστελναν επιστολή, από την στιγμή όμως που τοποθετούνται δημοσίως, με ποια λογική θα μου στερήσουν το δικαίωμα να τοποθετηθώ, έστω ως απλός αναγνώστης.

Πάμε τώρα στις δήθεν απαντήσεις που μου δίδουν:

Πρώτον, καμία ύβρη δεν διατύπωσα για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, για τον οποίο συμφωνώ, ότι θα μείνει στην ιστορία για το έργο του. Ο Ο.Τ. είναι εκείνος ο οποίος τον θέτει σε σύγκριση, συγχέοντας ιδιότητες και αυτή του η ενέργεια αποτελεί βεβαίως ύβρη κατά του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Όσον δε αφορά στον Οικουμενικό Πατριάρχη, αν δεν έγραφε αυτά τα οποία γράφει θα ήταν ανακόλουθος και προς την τακτική του απέναντι στον Παναγιώτατο, αλλά και έναντι όλων εκείνων που κατά καιρούς  υποστηρίζει μετά μανίας, Κύριος οίδε για ποιους λόγους.

Δεύτερον, όσον αφορά στα περί Συνόδου. Ποιος μπορεί αλήθεια να αμφισβητήσει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι εκείνος ο οποίος από την πρώτη στιγμή της Πατριαρχίας του φρόντισε, να αναδείξει σε πρωταγωνιστή των εκκλησιαστικών πραγμάτων τη Σύνοδο και σε επίπεδο τοπικό στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε οικουμενικό. Άλλοι είναι εκείνοι που καταφρονούν το Συνοδικό σύστημα της Εκκλησίας μας και ενεργούν κατά το δοκούν, και αυτούς τους γνωρίζει πολύ καλά ο Ο.Τ. και μάλιστα τους υποστηρίζει. Προσοχή μόνο διότι «ο εμπεσών εις εγγύην και διώκων εργολαβίας εμπεσείται εις κρίσεις». (Σοφ. Σειρ. 29,19).

Τρίτον, οι του Ο.Τ. μπορεί να αναπαράγετε διάφορα παρασυρόμενοι υπό ετέρων. Προσωπικώς, γράφω ελεύθερα, συνειδητά και σε καμιά περίπτωση καθ’ υπαγόρευσην και με υστεροβουλία. Ο λόγος μου είναι ευθύς και συγκεκριμένος και ουδέποτε προσπάθησα να «κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου». Όσον αφορά στον χαρακτηρισμό περί «ψυχοφθόρου εντύπου», καταλαβαίνω την χαρά σας για την απόφαση του Δικαστηρίου περί του αντιθέτου. Όμως αλήθεια αποτελεί για εσάς δικαίωση  η απόφαση της κοσμικής δικαιοσύνης και πανηγυρίζεται γι’ αυτό; Γιατί αλλάζεται συμπεριφορά όταν οι δικαστικές αποφάσεις είναι καταδικαστικές για εσάς; Βγείτε στον κόσμο και ρωτήστε την γνώμη του για τα γραφόμενά σας. Να είσαστε σίγουροι ότι θα απογοητευτείτε. Ρίξτε μια ματιά στα αρχεία σας και δείτε πόσοι είναι αυτοί που σας αποδέχονται ως έγκυρο εκκλησιαστικό έντυπο, μέσα από τον χώρο της επίσημης Ορθόδοξης Εκκλησίας και αν θέλετε πείτε και σε μας πόσοι και ποιοι, διότι και αυτό έχει σημασία. Μέσα σε αυτούς βεβαίως μπορείτε να προσμετρήσετε κι εκείνους, που, όπως εγώ, σας διαβάζουμε είτε για να αναδεικνύουμε το «δηλητήριο» που σκορπάτε είτε για να περνούμε κάποιες στιγμές ευθυμίας, γιατί η αλήθεια είναι ότι ορισμένες φορές κάποια άρθρα σας, ευθυμογραφήματα θυμίζουν. Με καλείται να ζητήσω δημοσίως συγγνώμη και επικαλείσθε και την ιδιότητά μου ως ιερέα. Ακριβώς λόγω της ιδιότητά ς μου αυτής, ασχολούμαι με εσάς, για να υπάρχει ο αντίλογος στις ανορθογραφίες σας και για να μην σας δημιουργείται η εντύπωση, όπως και άλλη φορά έχω γράψει, ότι «παίζετε μπάλα σε άδειο γήπεδο». Σε διαφορετική περίπτωση γράφετε, πως είμαι συκοφάντης. Συκοφάντης γιατί; Γράφω με όνομα και επίθετο και δεν κρύβομαι πίσω από ένα γενικό τίτλο που ονοματίζει κάποιο έντυπο ή ιστοχώρο. Μέμφεσθε και όποιον δημοσιεύει τα γραφόμενά μου. Την μομφή αυτή να την απευθύνετε στον εαυτό σας. Στο παρελθόν ό, τι έγραφα και σας αφορούσε, το έστελνα για δημοσίευση πρώτα σε εσάς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με τελευταία φορά την 3η Δεκεμβρίου 2023 και με επανάληψη της αποστολής την 6η του ίδιου μήνα. Ουδέποτε όμως δημοσιεύσατε κείμενό μου, μόνο αναδημοσιεύσεις κάνετε μόνο και μόνο για να «χύσετε» το δηλητήριο σας εκ των υστέρων

Όσο δε για την ειρωνική προτροπή σας να γράψω κανένα άρθρο με επαίνους για τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη το αντιπαρέρχομαι ευχόμενος ειλικρινά: Μακάρι να μου δώσετε την ευκαιρία έστω και μία φορά να γράψω κάτι καλό και για σας.

Καλό Τριώδιο! Και.. κάτω οι μάσκες!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ