19.8 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Εσπερίδα για τους Τρεις Ιεράρχες στην Πατριαρχική Ανώτατη Ακαδημία Κρήτης

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 τελέστηκε στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων και τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της ΙΑΚ, ο επίσημος εορτασμός της ημέρας των Τριών Ιεραρχών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος.

Παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος ο Β΄, ο Μητροπολίτης Σελευκείας και Καθηγητής της Ακαδημίας κ. Θεόδωρος Μεϊμάρης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της ΙΑΚ Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Νικηφόρος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Νήφων Βασιλάκης, Αρχιγραμματεύς της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της ΙΑΚ, εκπρόσωποι του ΕΜΙ της Ι.ΑΚ., ο Δντής του Ρ/Σ Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Π. Χρυσόστομος Νικάκης και ο Υποδιευθυντής Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Νικολάου, πλήθος ιερέων και εκπροσώπων των Ιερών Μονών, ο Άρχων Υμνωδός της ΜτΧΕ κ. Αντώνιος Πλαϊτης, Δντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της ΙΑΚ, ο Άρχων Πρωτονοτάριος της ΜτΧΕ κ. Ιωάννης Τσερεβελάκης, ο κ. Αντώνης Σανουδάκης. τ. επικ. Καθηγητής της Ακαδημίας, και άλλοι. Επίσης ήταν παρόντα τα μέλη του ΔΠ όλων των βαθμίδων, η αν. Προϊσταμένη της Γραμματείας του Α.Σ. κα. Γ. Κογχυλάκη και μέλη του Διοικητικού Προσωπικού, οι φοιτητές της ΠΑΕΑΚ. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αφενός η κ. Ελένη Μαράκη εντ. Περιφερειακή Σύμβουλος Παιδείας, αφετέρου ο κ. Μανώλης Μπελαδάκης  Δντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου.

Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εσπερίδας είχε ο επικ. Καθηγητής κ. Ι. Λίλης. Προηγήθηκε ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ακαδημίας, αναπλ. Καθηγητή κ. Μιχ. Στρουμπάκη, ο οποίος με εύστοχο τρόπο ευχαρίστησε μεν τους παρευρισκόμενος, τόνισε δε τη σημασία της εκδήλωσης για τους προστάτες των γραμμάτων καθώς και τον απορρέοντα συμβολισμό  στον χώρο της Πατριαρχικής Ακαδημίας. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Χριστόφορου Αρβανίτη, αναπλ. Καθηγητή, Δ/ντη Σπουδών του ΠΙΣ και Προέδρου του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων με σοβαρό περιεχόμενο και προβληματισμούς σχετικά με τα διαχρονικά μηνύματα της πατερικής εορτής. Χαιρετισμό επίσης απέστειλε ο Γ. Στριλιγκάς, Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου των Θεολόγων της Κρήτης.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος, ως κεντρικός ομιλητής, ανέπτυξε εκτενώς τα του βίου και της παιδευτικής προσφοράς των Τριών Ιεραρχών, προσδίδοντας παράλληλα ισοδύναμα όσο και επίκαιρα μηνύματα. Ο Δρ. Θεολογίας, διδάσκων στην Ακαδημία, κ. Γεώργιος Σαμουράκης, ανέπτυξε με τεκμηριωμένο τρόπο τη διαλεκτική των Πατέρων στα ζητήματα της εποχής του ως πρότυπο της οικουμενικής τους διδαχής. Ο αναπλ. Καθηγητής Αγιολογίας και Υμνολογίας, Εμμ. Δουνδουλάκης με εμπεριστατωμένο τρόπο και μέθοδο ανέλυσε τη μορφή και το περιεχόμενο, ενδεικτικά τριών ύμνων της εόρτιας ημέρας, οι οποίοι αποδόθηκαν από τα μέλη της χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της ΙΑΚ, υπό τη δνση του κ. Σταύρου Μαζωνάκη, αμφότεροι διδάσκοντες της Ακαδημίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις σκέψεις και τον προτρεπτικό λόγο για την προσφορά και συμβολή της Ακαδημίας, στο παρόν και μέλλον, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σελευκείας κ. Θεοδώρου.

Ακολούθησαν οι προσήκοντες ασπασμοί και φιλοφρονήσεις, ενδεικτικά στοιχεία της επιτυχημένης εκδήλωσης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ