18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η κοπή της Βασιλόπιτας των Ομογενειακών Φορέων Αννοβέρου

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 το απόγευμα, ώρα 15:30 οι Ομογενειακοί Φορείς Αννοβέρου, ήτοι: η Ενορία, η Ελληνική Κοινότητα Αννοβέρου, οι Σύλλογοι Θρακιωτών, Ηπειρωτών, Κρητικών και Ποντίων, η Ένωση Ελλήνων Αννοβέρου, ο Σύλλογος Γονέων, το Αθλητικό Σωματείο «ΗΡΑΚΛΗΣ-ΕΛΛΑΣ» Αννοβέρου, ο Σύνδεσμος Φιλάθλων ΠΑΟΚ Αννοβέρου και το Ελληνικό Λύκειο Αννοβέρου έκοψαν την Βασιλόπιτά τους στην αίθουσα «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ» του Ενοριακού Κέντρου.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι: της Ομοσπονδιακής Βουλής της Ο.Δ.Γερμανίας, του τοπικού Ευαγγελικού Επισκόπου, του Haus der Religion (Σπίτι των Θρησκειών), της Περιφέρειας, του Δήμου Αννοβέρου, του τοπικού Δήμου Vahrenwalder-List και πλήθος κόσμου Ελλήνων, Γερμανών κ.α.

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία στα ελληνικά και γερμανικά του Ιερατικώς Προϊσταμένου της Ενορίας Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Γερασίμου Φραγκουλάκη και ακολούθησαν χαιρετισμοί των επισήμων.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε την ευλογία και κοπή της Βασιλόπιτας και την παρουσίαση χωρών απ’ όλη την Ελλάδα από τις χορευτικές ομάδες των εθνικοτοπικών Συλλόγων.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του π. Γερασίμου Φραγκουλάκη στα ελληνικά:

«Αγαπητοί φίλοι,

χαίρομαι που μου δίδεται η ευκαιρία να σας καλωσορίσω στην σημερινή εκδήλωση εξ ονόματος των Ελληνικών Φορέων του Αννοβέρου, η οποία γίνεται με αφορμή την είσοδό μας στο νέο έτος, αλλά και την τήρηση της παραδόσεώς μας σχετικά με την κοπή της Βασιλόπιτας.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια σύντομη αναφορά στο χρόνο που μας πέρασε σχετικά με την ενορία μας.

Κατά το έτος 2023 συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την ανέγερση του Ενοριακού μας Κέντρου. Αυτό αποτέλεσε για όλους μας αφορμή εορτασμού. Και πραγματικά οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και κορυφώθηκαν τον Απρίλιο. Δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτές, επιτρέψατέ μοι όμως με την ευκαιρία της σημερινής συγκέντρωσης, να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μας σε όσους συνετέλεσαν στο να διεξαχθούν με λαμπρότητα όλες αυτές οι εκδηλώσεις μας.

Πρωτίστως βεβαίως οφείλουμε ευγνωμοσύνη μεγάλη και ευχαριστίες άπειρες στον Άγιο Θεό, ο οποίος με τις πρεσβείες των Αγίων Τριών Ιεραρχών μάς αξίωσε να εορτάσουμε σε δικούς μας χώρους. Ας είναι δοξασμένο τ’ όνομα του!

Πολλές και θερμές οι ευχαριστίες μας και στον όμορφο κόσμο μας, στους ενορίτες μας και όχι μόνο, που συνετέλασαν στην δημιουργία αυτού του θαύματος, στην ανέγερση του Ενοριακού μας Κέντρου στην πρωτεύουσα του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας, στο όμορφο Αννόβερο.

Όσον αφορά στην λαμπρότητα των εκδηλώσεων, επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνετέλεσαν στην επιτυχία τους παρέχοντας υλική και ηθική συμπαράσταση.

Θερμές ευχαριστίες και άπειρη ευγνωμοσύνη οφείλουμε στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Γερμανίας επί τιμή δρ. δρ. κ. Αυγουστίνο, για το πατρικό ενδιαφέρον και την στήριξη που μας παρέχει όποτε κι αν χρειαστεί. Αποτελεί άλλωστε έναν από τους βασικότερους συντελεστές αυτού του έργου και συνάμα τον μεγαλύτερο ευεργέτη, εφόσον από κληρονομιά που απέκτησε διέθεσε μεγάλο μέρος των χρημάτων που χρειάστηκαν για την ανέγερση του Ενοριακού Κέντρου.

Ευχαριστούμε τους Ρωμαιοκαθολικούς και Ευαγγελικούς Χριστιανόύς, που συμμετείχαν με αδελφική αγάπη και ενδιαφέρον στις εκδηλώσεις αυτές. Δεν πρέπει βεβαίως να παραλείψουμε την τιμητική παρουσία εκπροσώπων και από άλλα δόγματα και θρησκείες.

Καταλυτική υπήρξε επίσης η παρουσία και βοήθεια του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Περιφερειάρχη Αννοβέρου κ. Stefan Krach και του Αρχιδημάρχου Αννοβέρου κ. Belid Onay οι οποίοι εκτός των άλλων, πραγματοποίησαν παράλληλα και άλλες εκδηλώσεις στις έδρες τους τιμώντας ιδιαιτέρως και την ενορία μας, αλλά και τον ελληνισμό του Αννοβέρου. Το ίδιο ισχύει και για τον τοπικό δήμαρχο VahrenwaldList κ. Thorsten Baumert ο οποίος όλο αυτό το διάστημα συμμετείχε ως μέλος της οικογένειάς μας στηρίζοντάς μας ηθικά και οικονομικά. Αμέριστη προς την κατεύθυνση αυτή υπήρξε και η συμπαράσταση του Ομοσπονδιακού Βουλευτή φίλτατου κ. Adis Ahmetovic.

Όλα ήταν κατά κοινή ομολογία τέλεια χάρη στην βοήθεια και συνδρομή των εξαιρετικών συνεργατών μου στην ενορία και την πρόθυμη συμβολή των Ομογενειακών Φορέων της παροικίας μας οι οποίοι συμμετείχαν.

Όλ’ αυτά έγιναν στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων του Ενοριακού μας Κέντρου, κάτι που ασφαλώς δεν θα είχε συμβεί αν πριν από 30 χρόνια δεν αναλάμβανε την πρωτοβουλία και δεν ξεκινούσε την ανέγερση ο τότε Επίσκοπος Παμφίλου Χρυσόστομος και μετέπειτα Μητροπολίτης Σύμης. Με σεβασμό και ευγνωμοσύνη τιμούμε την μνήμη του και αναγνωρίζοντας την σπουδαία προσφορά του, δώσαμε το όνομά του στην αίθουσα που αυτή την στιγμή βρισκόμαστε.

Έτσι όμορφα έκλεισε το έτος 2023. Τώρα βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες του 2024 και προσπαθούμε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, όμως τα σύννεφα που μαζεύονται μας δημιουργούν ανησυχία και θλίψη. Ο καταστροφικός πόλεμος δίπλα μας, αλλά και σε άλλα μέρη της υφηλίου μας ανησυχεί. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γίνεται ολοένα και πιο αποπνικτική και μέσα σε όλα έχουμε και την απειλή της ύφεσης στην οικονομία της χώρας που ζούμε, της Γερμανίας.

Παρόμοιες καταστάσεις ζήσαμε εμείς οι Έλληνες στην πατρίδα μας την Ελλάδα πριν από δύο δεκαετίες περίπου, όταν το διεθνές τραπεζικό κατεστημένο αντιμετώπιζε την Ελλάδα ως πειραματόζωο, υποβάλλοντας τον λαό της σε εξαντλητικές θυσίες προκειμένου να μην «βουλιάξουν» κάποιες συστημικές τράπεζες εντός και εκτός Ευρώπης. Γευτήκαμε τότε εμείς οι Έλληνες, πολλών ειδών πίκρες από πολλούς, μεταξύ των οποίων και επιφανείς Γερμανοί πολιτικοί οι οποίοι υποτιμητικά μας κουνούσαν το δάχτυλο και μας αντιμετώπιζαν ως φυγόπονους, τεμπέληδες και χαραμοφάηδες. Και να που τώρα ήρθαν τα πάνω κάτω και δυστυχώς σε παρόμοια τροχιά μπαίνει όπως φαίνεται η Γερμανία.

Δεν χαιρόμαστε βεβαίως γι’ αυτό. Αγαπάμε την Γερμανία και νοιαζόμαστε γι’ αυτήν. Είναι η δεύτερη πατρίδα μας. Πάρα πολλοί μάλιστα από εμάς περισσότερο γνωρίζουν την Γερμανία, απ’ όσο την Ελλάδα. Ζούμε σε μια όμορφη χώρα και απολαμβάνουμε ελεύθερα και ισότιμα τα δημοκρατικά δικαιώματα που παρέχει. Μας ενδιαφέρει η πρόοδος της, όπως και όλης της Ευρώπης και αγωνιζόμαστε γι’ αυτήν. Οι Έλληνες έδωσαν στην Ευρώπη το όνομά της και μεταλαμπάδευσαν τον πολιτισμό τους, γι΄αυτό και αισθανόμαστε υποχρέωσή μας, να παλέψουμε για την διατήρηση και την καλλιέργειά τους.

Μας τρομάζει το γεγονός ότι οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που δημιουργούνται, έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της δύναμης του ακροδεξιού χώρου. Συστρατεύομαστε με τους δημοκράτες Γερμανούς συμπολίτες μας στην αντιμετώπιση κάθε αντιδημοκρατικής προσπάθειας απ’ όπου κι αν προέρχεται, γι’ αυτό και χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την ψήφιση του νόμου που ρυθμίζει τα θέματα απόκτησης της γερμανικής ιθαγένειας και υπηκοότητας, και υποσχόμαστε πως θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε όσο περισσότερους συμπατριώτες μας μπορούμε.

Είναι στο χέρι μας να αλλάξουν κάποιες καταστάσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε όλοι μαζί, με ομόνοια, με σεβασμό και με πείσμα για να πετύχουμε το καλύτερο. Οι πολιτικοί και δημοτικοί άρχοντες μας, καθώς και όλοι οι συμπολίτες μας θέλουμε να μας βλέπουν ως συνοδοιπόρους, συναγωνιστές και συνεργάτες τους στην προσπάθεια για την ευημερία του όμορφου τόπου που όρισε ο Θεός να ζούμε.

Ευχόμαστε σε όλους το νέο έτος να αποβεί δημιουργικό και παραγωγικό χαρίζοντας ειρήνη, ευτυχία και υγεία και κάθε καλό από Θεού.

Σας ευχαριστώ πολύ!».     

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ