22.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κοπή Αγιοβασιλόπιττας στην Κοινότητα Φερίκιοϊ

Την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024, «Απόδοση της Εορτής των Θεοφανίων», τελέσθηκε Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου, Πατριαρχικού Επόπτου της Κοινότητός μας, ο οποίος κήρυξε και τον θείο Λόγο. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησε ο Αιδεσιμολ. Οικονόμος π. Φιλόθεος Κελεπούρης, Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας, της γειτονικής Κοινότητος Προπόδων Ταταούλων, και διακόνησε ο Ευλαβ. Διάκονος της Περιφερείας Ταταούλων π.  Παντελεήμων Κιοσέ. 

Τα αναλόγια εκόσμησαν ψάλλοντας εμμελέστατα, κατά το γνωστό Πολίτικο ύφος, ο καλλίφωνος Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Λάζαρος Θεοδοσίου, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητος, ο Μουσικολ. κ. Αντώνιος Παριζιάνος, ηδύφθογγος Άρχων Λαμπαδάριος της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής ΚΠόλεως, και ο Ελλογ. κ. Συμεών Σολταρίδης, τακτικός Ψάλτης του Ι. Ναού. 

Κατόπιν έγινε η τελετή κοπής της Αγιοβασιλόπιττας στην κατάμεστη Κοινοτική Αίθουσα με κάθε μεγαλοπρέπεια. Αφού πρώτα απηύθηνε ο Σεβ. Επόπτης μας τις δέουσες ευχές για την αρχή του Νέου Έτους, εν συνεχεία εψάλησαν τα Τροπάρια «Εις πάσαν την γην» και το «Εν Ιορδάνη». Ο Δεσπότης μας, γνωστός για την αγάπη του στην τάξη και στο Τυπικό της Εκκλησίας, ακολουθώντας αυτά κατά τό πολύ όμορφο και πατροπαράδοτο έθιμο της κοπής της Αγιοβασιλόπιττας, την σταύρωσε και κόβοντάς την άρχισε να μοιράζει τα κομμάτια «κατά την τάξιν Μελχισεδέκ», ξεχωρίζοντας το πρώτο για τον Άγιο Βασίλειο, ενώ το δεύτερο για τον Πατριάρχη μας, ψάλλοντας και τον Πατριαρχικό Πολυχρονισμό ταυτόχρονα, ευχόμενος ο Θεός να χαριτώνει τον Παναγιώτατο και να Του δίνει δύναμη στο δύσκολο Του έργο.

Φέτος η χρυσή λίρα έλαχε στην Ευγεν. κ. Αναστασία Μαξούτογλου. Ακολούθησε πλούσιο εόρτιο κέρασμα, καταλλήλως προετοιμασμένο από την έντιμη Εφοροεπιτροπή της Κοινότητας μας, υπό την ηγεσία του Εντιμ. Άρχοντος Εξάρχου κ. Κωνσταντίνου Σανταλτζίδη, δραστήριου Προέδρου αυτής.

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει απ’ αυτό το γεγονός και η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Φερίκιοϊ, υπό την Προεδρία της Ευγεν. κ. Ελένης Νιότη.  Πάντοτε οι κυρίες της Φιλοπτώχου μας παρούσες στην διακονία των αναξιοπαθούντων αδελφών μας, με κάθε μέσο συντρέχουν στις κάθε λογής ανάγκες των ενοριτών μας, δίνοντας ενεργά και το παρόν σε κάθε κοινοτική εκδήλωση, όπως αυτή της κοπής της Αγιοβασιλόπιττας κάθε χρόνο. Επίσης παρέστη και ο Εντιμ. κ. Χρήστος Δαφνοπατίδης, εκ μέρους του Μορφωτικού και Καλλιτεχνικού Συνδέσμου Φερίκιοϊ.

Έτσι λοιπόν ολοκληρώθηκε και ο εφετινός εορταστικός κύκλος του Αγίου Δωδεκαημέρου στους Αγίους Αποστόλους Φερίκιοϊ, αφού στο τέλος  ανταλλάχτηκαν οι εόρτιες ευχές μεταξύ των παρευρισκομένων στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητάς μας, για υγεία, μακροημέρευση και ευλογία παρά Θεού.

Ένας ενορίτης

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ