18.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Νέα έκδοση για την ιστορία του Γένους και τις μνήμες της Ρωμηοσύνης  

ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ (1924-2024)  
«Η νήσος Πρίγκηπος, συνδεδεμένη στενώς μετά της ιστορίας της Πόλεώς μας, απετέλεσε τόπον κατοικίας εξεχουσών φυσιογνωμιών του Γένους ημών και της Μητρός Εκκλησίας και εκοσμήθη διά της παρουσίας σημαντικών Ιερών Μονών και Ιερών Ναών…Η Μήτηρ Εκκλησία εν μέσω της χαλεπότητος των καιρών ανίδρυσε…την Ιεράν ταύτην Μητρόπολιν, η οποία σήμερον αποτελεί μίαν εκ των ολίγων μετά ποιμνίου, έστω και ελαχίστου, εναπομεινασών εν Τουρκία Μητροπόλεων του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου».
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος την μεσημβρίαν της 26ης Δεκεμβρίου, εγένετο δεκτός εις ιδιαιτέραν ακρόασιν υπό του Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, προς τον οποίον προσέφερε το πρώτον αντίτυπον του άρτι εκδοθέντος υπό της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Επετειακού Τόμου της 100ετηρίδος της κατ’ αυτόν Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων (1924-2024). 

Ο Πατριάρχης, μετ’ ευαρεσκείας εδέχθη τον περικαλλή Τόμον και συνεχάρη εγκαρδίως τον εμπνευστήν αυτού Μητροπολίτην Πριγκηποννήσων, εκφράσας την χαράν Του διά την εκκλησιαστικήν αυτήν έκδοσιν και ενώπιον της σεβασμίας εν τη Πόλει Ιεραρχίας του Θρόνου, την οποίαν εδέχθη εν συνεχεία επί υποβολή σεβασμάτων επί τοις Χριστουγέννοις. 

Σήμερον δε την πρωῒαν της 29ης Δεκεμβρίου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού της Αποστολικής Διακονίας, προσέφερε τον Επετειακόν Τόμον εις τον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμον, ο οποίος τον εκράτησε εις τας χείρας Του πλήρης συγκινήσεως διά την ιστορίαν τοῦ Γένους και τους αγώνας της Ρωμηοσύνης υπέρ της ορθοδόξου ημών πίστεως.

Εις τον εκ 380 σελίδων Επετειακόν Τόμον, μετά το σεπτόν Πατριαρχικόν Μήνυμα και τα εισαγωγικώς Προλεγόμενα του Ποιμενάρχου, περιλαμβάνονται, εκτενής μελέτη του Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, σκιαγραφούντος τους Οικουμενικούς Πατριάρχας Γρηγόριον Ζ΄, ιδρύσαντα την Μητρόπολιν και Βαρθολομαίον Α΄, ευλογούντα την σημαντικήν επέτειον αυτής και τους εννέα Μητροπολίτας Πριγκηποννήσων, Αγαθάγγελον, Θωμάν, Δωρόθεον, Κωνσταντίνον, Αγάπιον, Καλλίνικον, Συμεών, Ιάκωβον και τον νύν Ποιμενάρχην Δημήτριον, καθώς και μελέται των:

Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Τσέτση,
Δρος κ. Ακύλα Μήλλα,
Καθηγητού κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη,
Μουσικολ. Δρος κ. Μιχαήλ Αναστασιάδη,
Καθηγητού κ. Θανάση Σέμογλου,
Συντηρητού ιερών εικόνων κ. Βενιζέλου Γαβριλάκη,
Μουσειολόγου κ. Κωνσταντίνου Στουπάθη,
Δρος κ. Αποστόλου Πορίδη, και τεσσάρων συνεργατών του Ποιμενάρχου εις την Κοινοτικήν διοίκησιν των Πριγκηποννήσων, Αγνής Νικολαΐδου, Αικατερίνης Πρόκου-Τουρκέρ, Αντωνίου Παριζιάνου και Μαρίκας Μπελέρ.

Τον τόμον κατακλείουν εικονογραφικαί μνήμαι, ενώ διατίθεται εις τα βιβλιοπωλεία της Αποστολικής Διακονίας. Σχήμα: 25×29. Τιμή: 45 €.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ