18.3 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Χριστούγεννα στην Κοινότητα Παναγίας Μπαλίνου στην Πόλη

Κοινότητα Παναγίας Μπαλίνου

Ποιος θα το ‘λεγε πως το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων στον Μπαλατά θα ακουγόταν κάλαντα, θα φωτιζόταν σε μια αυλή δέντρο με φωτάκια, θα μοσχοβολούσε ο τόπος βούτυρο και κανέλα και θα αντηχούσαν παιδικές φωνές με γέλια και χαρές στην εκκλησία του Μπαλίνου μέχρι αργά το βράδυ!

Και να που έγινε ξανά το θαύμα κι αυτή το φορά ήταν τα παιδιά η αφορμή να συγκεντρωθούν και οι μεγάλοι στην Παναγία του Μπαλίνου στον Μπαλατά. Από νωρίς το απόγευμα τα μικρά παιδιά συνοδευόμενα από τους γονείς τους άνοιγαν τη βαριά σιδερένια πόρτα της αυλής. Στη μέση του πλακώστρωτου ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στεκόταν γυμνό και περίμενε τη στιγμή που θα του φορούσαν τα στολίδια του. Κι όταν ήρθε η ώρα με τρίγωνα, κουδουνάκια και την τραμπούσκα όλοι μαζί τραγούδησαν τα κάλαντα πριν αρχίσουν οι πιο μικροί να κρεμούν ένα ένα τα στολίδια στα κλαδιά του.

Στο δωμάτιο που έχει διαμορφωθεί ως μικρό σαλόνι υποδοχής, έως ότου επισκευαστεί το εντυπωσιακό κτίριο της Κοινότητας με τα κόκκινα τούβλα και τη θέα στον Κεράτιο, είχε στηθεί ένα εργαστήριο χριστουγεννιάτικων κατασκευών. Χαρτόνια και μπογιές, κορδέλες, κόλλες και ψαλίδια, χρωματιστά ζυμαράκια και καλούπια για αστέρια, καμπάνες κι έλατα, όλα πάνω στο μεγάλο τραπέζι περίμεναν τα παιδικά χεράκια να δημιουργήσουν κάρτες και στολίδια για τις γιορτές του Δωδεκαημέρου. Οι μικροί φίλοι του Μπαλίνου βρήκαν την καλή τους τη χαρά και σαν μια παρέα που γνωρίζονταν από καιρό έπαιξαν, τραγούδησαν, δημιούργησαν.

Και τότε ήρθε η μεγάλη έκπληξη! Η ομάδα του Ζωγραφείου με μπροστάρη όπως πάντα των Γιάννη Δεμιρτζόγλου πέρασε το κατώφλι της αυλής. Με το ακορντεόν του και παρέα του το Αη Βασίλη ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους. Το Μπαλίνο ήταν ο τελευταίος σταθμός ενός μεγάλου οδοιπορικού που ξεκίνησε από το πρωί από το Πέρα, πέρασε από το Μπαλουκλή, έφτασε στο Φανάρι κι έκλεισε στην Παναγία του Μπαλατά. Και τι ωραία τύχη! Ο Αη Βασίλη μοίρασε στα παιδιά τα δώρα που ετοίμασε η Εφοροεπιτροπή για τους μικρούς της φίλους!

Λίγα λεπτά πριν το κτύπημα της καμπάνας καλέσει τους πιστούς στο εσωτερικό ναού για τη λειτουργία των Χριστουγέννων μετά από τρεις δεκαετίες σιωπής τα παιδιά πήραν στις παλάμες τους τα αυτοσχέδια φαναράκια από φλούδα πορτοκαλιού. Και καθώς η νύχτα είχε πέσει σαν μικρά αστεράκια πορεύτηκαν από την άκρη της αυλής μέχρι το νάρθηκα του ναού.

Και τότε όλοι μπήκαν στην εκκλησιά. Με χοροστασία του Πατριαρχικού Επόπτη Κερατίου Κόλπου, του Επισκόπου Αλικαρνασσού κ. Αδριανού, αντήχησε το «Η γέννησή σου Χριστέ…» μετά από πολλά χρόνια με παρουσία εκκλησιάσματος από πολλές περιοχές της Πόλης. Για άλλη μια φορά, μετά από την Ανάσταση του περασμένου Απριλίου, πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν τη μικρή και ξεχασμένη Παναγία και της ξαναέδωσαν με την παρουσία τους ζωή. Ιδιαίτερα τιμητική η παρουσία του Επίτιμου Προξένου της Σλοβακίας.

Κι όταν έγινε η απόλυση μια ζεστή σούπα, παραδοσιακό έθιμο της Πόλης, ποικιλία κερασμάτων στον μπουφέ, ετοιμασμένα από τις κυρίες της επιτροπής, αλλά και κόκκινο κρασί περίμενε όσους έβγαιναν από τον ναό. Λίγη ακόμα κουβέντα, μικρές παρέες και χαρούμενες συζητήσεις κράτησαν αρκετούς στον αυλόγυρο καθώς και ο καιρός ήταν σύμμαχος σ’ αυτό το βράδυ του Δεκέμβρη!

Με μία ευχή για του χρόνου «ακόμα περισσότεροι αποχώρησαν» όλοι, πλήρεις συναισθημάτων και κορεσμένων αισθήσεων!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ