20.4 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Η εκπομπή ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ αφιερωμένη στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

Φως Φαναρίου

Απόψε, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, μεταδόθηκε από το κανάλι ΕΡΤnews, η εκπομπή “ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ”, του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά, αφιερωμένη στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου και την μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάστασή του.

Μίλησαν για το ιστορικό αυτό κτίριο της Ρωμιοσύνης:

Ο Αρχιτέκτων Απόστολος Πορίδης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.

Ο Λάκης Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε., που είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής για την αναστήλωση του Ορφανοτροφείου.

Η κα Βηθλεέμ, από το Νιχώρι του Βοσπόρου, που είχε ζήσει ως παιδί στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου με την αδελφή της.

Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων: «Εντυπωσιάστηκα πολύ κατά την πρώτη επίσκεψή μου. Είναι 124 ετών το δεύτερο μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο. Έχει μια σπουδαία ιστορία. Φυσικά, είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό κτίριο για τους Έλληνες. Γι’ αυτόν τον λόγο, λυπάμαι πολύ για την τωρινή κατάστασή του. Εντυπωσιάστηκα από την ιστορία του Λάκη, με τον οποίο επισκέφτηκα το κτίριο. Σκέφτηκα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε γι’ αυτό το κτίριο πώς θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε στη διαδικασία. Το πρώτο σημαντικό έργο που έπρεπε να γίνει ήταν η διεξαγωγή της κτιριακής απογραφής. Την ολοκληρώσαμε γρήγορα και επιτυχημένα. Εφεξής, επιθυμούμε να στηρίζουμε και να συμμετέχουμε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Πιστεύω ότι αυτό το υπέροχο κτίριο μπορεί να προσφέρει πολύ αποτελεσματικές υπηρεσίες σ’ αυτήν την περιοχή. Θα μπορούσε να γίνει μουσείο όπου θα αναβιώσει η ιστορία του κτιρίου. και θα εξηγούνται οι παρελθούσες λειτουργίες του. Υπάρχει επίσης ο πολιτισμός, η επιστήμη, η παιδεία και η τέχνη. Μας είχαν υποδείξει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε αυτούς τους τομείς. Υπό αυτή τη θεώρηση, πιστεύω ακράδαντα ότι θα γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς πόλους έλξης της πόλης κι ένα από τα πιο αξιόλογα επισκεπτόμενα μέρη».

Επίσης μίλησαν: μία εθελόντρια, τεχνικοί του έργου και η υπεύθυνη της Europa Nostra στην Τουρκία.

Όλοι τόνισαν την τεράστια σημασία του κτιρίου, από πολλές πλευρές, και την ανάγκη για επείγουσα έναρξη των εργασιών αποκατάστασής του.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ