19.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Γέρων Δέρκων Απόστολος σε Κοζάνη, Φλώρινα και Πρέσπες

Το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, συνοδευόμενος από τον Ιερόλ. Διάκονο π. Δανιήλ Ζαφείρη, μετέβη στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, την Φλώρινα και τις Πρέσπες για να παραστεί, ως εκπρόσωπος της Α. Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου.

Το Σάββατο, ο Σεβασμιώτατος μαζί με μερικούς εξ Ελλάδος Αρχιερείς κατέλυσαν στην πόλη της Κοζάνης και το πρωί της Κυριακής συμπροσευχήθηκε κατά τήν Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Κοζάνης, ιερουργούντος του οικείου Μητροπολίτου. Εν συνεχεία, έγινε η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, καθώς και λοιπών Αρχιερέων, από όπου με πομπή κατευθύνθηκαν πρός την πόλη της Φλώρινας. Εκεί, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει ιδιαιτέρως με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών για ζητήματα, τα οποία αφορούν τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.

Πρώτος σταθμός ήταν έξω από την πόλη της Πτολεμαΐδος, όπου οι αρχές του τόπου καλωσόρισαν τον νέο Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Ειρηναίο. Ακολούθως, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή, και εν συνεχεία, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος τελέσθη η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών καί Εορδαίας, κατά την οποία ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων προσεφώνησε καταλλήλως τη περιστάσει τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη και μετέφερε τις ευχές και την πατρική ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Μητρός Εκκλησίας.

Την επομένη, Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, συμπροσευχήθηκε στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Φλωρίνης, στον ως άνω ειρημένο Ιερό Ναό. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα στην αδελφότητα “Αγία Μακρίνα”. Το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Ιερολ. Διάκονο π. Δανιήλ και τον Άρχοντα Πρωτέκδικο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Ελλογιμ. κ. Γεώργιο Κουκουτσίδη, μετέβη στη μικρή και τη μεγάλη λίμνη των Πρεσπών, όπου επεσκέφθη τον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Γερμανού, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, τον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Αχιλλείου Επισκόπου Λαρίσης, ο οποίος διασώζεται εν μέρει, τα ασκητήρια των μοναχών και τις εικονογραφίες που σώζονται από την βυζαντινή εποχή και ευρίσκονται στην περιοχή Ψαράδες.

Την επομένη, ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής προς τα ίδια με στάσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης και την πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ