«Η υπόθεση της Αγίας Σοφίας δεν αφορά μόνο τους χριστιανούς, αλλά το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου. Η Αγία Σοφία αποτελεί ένα μνημείο αναγνωρισμένο από την UNESCO ως μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Χαίρομαι διότι στη Βαυαρία κρούουμε ανοικτές θύρες θέτοντας το θέμα, αλλά και για την συναντίληψη για την κρίση που βιώνουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, που στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας και της ενσωμάτωσης ανθρώπων με εντελώς ξένο προς τις ευρωπαϊκές αξίες πολιτισμικό υπόβαθρο, απαρνούνται τις χριστιανικές τους ρίζες». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου της Βαυαρίας κ. Tobias Reiss (CSU).
Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Μόναχο κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, στην οποία, εκτός του κ. Χαρακόπουλου, συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής της Κύπρου κ. Πανίκος Λεωνίδου, ο βουλευτής της Βόρειας Μακεδονίας κ. Mile Talevski και ο σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης.
Παρουσίαση του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες
Κατά την παραμονή της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στο Μόναχο πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του τόμου «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: οι Ναοί της τους Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», στο πολιτιστικό κέντρο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας των Αγίων Πάντων. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τη ΔΣΟ, την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας και το κέντρο εκπαίδευσης για την Ορθόδοξη Θεολογία του Πανεπιστημίου του Μονάχου.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο π. Γεώργιος Σιώμος, ιερατικός προϊστάμενος της ενορίας των Αγίων Πάντων, ο κ. Στέφανος Αθανασίου, καθηγητής Συστηματικής Θεολογίας, ο δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης, επιτετραμμένος για τη διδασκαλία του Κανονικού Δικαίου και ο ΓΓ της ΔΣΟ δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο Πρόεδρος της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Μονάχου, καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος.
Στην ομιλία του ο επικεφαλής της ΔΣΟ, καθώς η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην ελληνορθόδοξη ενορία, έκανε ιδιαίτερη αναφορά «στους στενούς δεσμούς του Μονάχου με τον ελληνισμό. Αφενός, διότι από εδώ ήλθε ο πρώτος βασιλέας του νεοελληνικού κράτους, ο Όθων. Και παρά τις αμφιλεγόμενες απόψεις για την βαυαρική περίοδο και τη βασιλεία του Όθωνα, πολλά ήταν τα στοιχεία που ενοφθάλμισαν στο νεαρό και καθημαγμένο από τον πόλεμο ελληνικό κράτος, οι Βαυαροί λόγιοι που συνόδευσαν τον βασιλιά. Πολλά είναι ακόμη ορατά στην σύγχρονη Αθήνα. Αλλά και τις πιο πρόσφατες δεκαετίες, εδώ βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο χιλιάδες Έλληνες που μετανάστευσαν μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο προς αναζήτηση εργασίας, όπως και χιλιάδες άλλοι Βαλκάνιοι ορθόδοξοι μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου».
Επικίνδυνη η εργαλειοποίηση της θρησκείας
Για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «επρόκειτο για μια απόφαση ακατανόητη και απαράδεκτη από κάθε άποψη». Υπογράμμισε ότι «η νυν τουρκική ηγεσία, που διέπεται από αναθεωρητικά οράματα, και προφανώς ανταγωνιστικά προς την κεμαλική πολιτική, μετέτρεψε εκ νέου τον Ναό σε τζαμί, δείχνοντας σε όλους ότι παραμένει αγκυλωμένη σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις, όταν η κατάκτηση δημιουργούσε δίκαιο. Πρόκειται για μια προφανή εργαλειοποίηση της θρησκείας, ένα φαινόμενο ιδιαίτερα επικίνδυνο στην εποχή μας. Και βεβαίως, προχώρησε σε αυτήν την απόφαση αδιαφορώντας αν τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η υπόσταση του ναού, με την συρροή καθημερινά χιλιάδων μουσουλμάνων, οι οποίοι προβαίνουν σε κάθε είδους ασύμβατες με τον χώρο συμπεριφορές».
Καταδίκη της τρομοκρατίας και του πολέμου
Ο ΓΓ της ΔΣΟ κατέληξε λέγοντας «επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας την έμπονη αγωνία μας για όσα τραγικά συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στους Αγίους Τόπους, στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Η απώλεια τόσων χιλιάδων ζωών, μας γεμίζει θλίψη. Ως ΔΣΟ καταδικάζουμε την τρομοκρατία που αφαιρεί ζωές αθώων ανθρώπων, τυφλωμένη από την ιδεοληψία της. Ευελπιστούμε ότι θα γίνει κατανοητό από όλους ότι η λύση των προβλημάτων δεν μπορεί να είναι ο πόλεμος, αλλά η συνεννόηση, η αναζήτηση κοινών τόπων συνεργασίας. Ας ευχηθούμε ότι τελικώς θα επικρατήσει η λογική, όπως και στον άλλο μεγάλο πόλεμο της Ουκρανίας, και θα επιστρέψει η ειρήνη».
Στο τέλος της παρουσίασης η Βυζαντινή Χορωδία απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους.
Συνάντηση με Ομογενείς Βαυαρίας
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την παραμονή του στο Μόναχο, συνοδευόμενος από τον κ. Πανίκο Λεωνίδου, είχε συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ. Βασίλειο Γκουλούση και εκπροσώπους της ομογένειας από τους οποίους ενημερώθηκε ενδελεχώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινότητα της Γερμανίας Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αρχιμανδρίτης π. Πέτρος Κλιτς, η καθηγήτρια LMU κ. Λίλιαν Διαμαντοπούλου, η κ. Αικατερίνη Τζούμα από την Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων, η κ. Θεανώ Βασιλικού από το Ίδρυμα Palladion και ο κ. Χρήστος Καφάσης από τους ΑΗΕΠΑ Μονάχου.