17.4 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Το χρονικό του 53ου Ιερατικού Συνεδρίου της Μητροπόλεως Γερμανίας

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Από 17-20 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε το 53ο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και Εξαρχίας Κεντρώας Ευρώπης, στο Βερολίνο με θέμα «Οδεύοντες προς την τέταρτη γενιά. Η δυναμική σχέση παραδόσεως και ανανεώσεως».

Η έναρξη έγινε με την τέλεση Αρχιερατικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου. Στο τέλος του Εσπερινού απηύθυναν χαιρετισμό η Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βερολίνο κ. Μάρα Μαρινάκη, εκπρόσωποι των Ρωμαιοκαθολικών και των Προτεσταντών, η τοπική δήμαρχος κ.ά. Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 53ου Ιερατικού Συνεδρίου.

Στην συνέχεια σύνεδροι και προσκεκλημένοι συμμετείχαν σε δείπνο που με την προσωπική φροντίδα και επιμέλεια του Αρχιερατικού Προϊσταμένου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ προετοίμασαν οι συνεργάτες της ενορία μας στο Βερολίνο, στους πλησίον του Ιερού Ναού ευρισκομένους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου.

Οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν στου χώρους του συνεδριακού ξενοδοχείου Dietrich Bonhoeffer Haus στο κέντρο της πόλεως του Βερολίνου. Καθημερινά οι εργασίες ξεκινούσαν με την ακολουθία του Όρθρου και έκλειναν με την ακολουθία του Εσπερινού.

Στην πρώτη συνεδρίαση την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στην αρχή διαβάστηκε το μήνυμα της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Κατά την ανάγνωση του Πατριαρχικού Μηνύματος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λεύκης κ. Ευμένιο όλοι οι παρευρισκόμενοι άκουαν όρθιοι και στο τέλος όλοι μαζί έψαλαν την φήμη του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ο Παναγιώτατος μεταξύ άλλων στο μήνυμά του τονίζει ότι: «Η πιστότης εις την παράδοσιν είναι πηγή εμπνεύσεως και ανανεώσεως. Η Εκκλησία ακούει την φωνήν των Πατέρων, ταυτοχρόνως όμως αφουγκράζεται τον παλμόν των συγχρόνων, προς τους οποίους απευθύνει το σωτηριώδες μήνυμα του Ευαγγελίου».

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Γερμανίας καταθέτοντας τις εισαγωγικές του σκέψεις, ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφέροντα που είπε ανάφερε: «Γνωρίζοντας ότι η αποστολή της Εκκλησίας είναι ειρήνη και ενότητα καλούμαστε να φροντίζουμε για την δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα μας καταστήσουν ένα αναπόσπαστο μέλος της κοινωνίας που ζούμε, που έχει καταστεί δεύτερή μας πατρίδα. Αυτό δεν σημαίνει παραθεώρηση ή και εγκατάλειψη της παραδόσεώς μας, αλλά τη ζωή και δράση των ενοριών μας, ως δυναμικών πνευματικών κυττάρων, «μικρών πατρίδων» του κάθε Ορθοδόξου-όχι μόνον του Έλληνα, που να συντελούν σε δυναμική ανανέωση της μαρτυρίας μας».

Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας με θέμα: «Ιεραποστολή και επανευαγγελισμός στις Σκανδιναυϊκές χώρες».

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας αναφέρθηκε με σεβασμό στο πρόσωπο του Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτη Γερμανίας και στο πολύπλευρο, πολυποίκιλο και διδακτικό για όλους έργο του και επεσήμανε και το μήνυμα που μάς διδάσκει ο Πρωτεύθυνος της Ορθοδοξίας ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, την  αναγκαιότητα της μαρτυρίας του βιώματος, μέσα από τον σύνδεσμο της αγάπης, ενώ αναφέρθηκε και στα βιώματά του ως μητροπολίτης Σουηδίας.

Στην συζήτηση που ακολούθησε με συντονιστή τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λεύκης κ. Ευμένιο φάνηκε το ζωηρό ενδιαφέρον όλων για το μέλλον της Εκκλησίας μας. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που ετέθησαν στον Μητροπολίτη Σουηδίας και οι παρεμβάσεις του Μητροπολίτη Γερμανίας στην κυριολεξία έδωσαν ουσιαστκώς την δυνατότητα εμπειρικής παροντοποίησης του μέλλοντος. 

Ιδιαίτερη απήχηση είχαν οι παρεμβάσεις και η συζήτηση με θέμα: «Ενσωμάτωση ή αφομοίωση; Η δυναμική σχέση παραδόσεως και ανανεώσεως». Με συντονιστή τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αριανζού κ. Βαρθολομαίο και τις παρεμβάσεις των εκ των νεοτέρων εφημερίων της Μητροπόλεως Γερμανίας Αρχιμανδρίτη π. Γεώργιο Σιώμο και Πρωτοπρεσβυτέρους π. Μαρτίνο Pezolt και π. Δημήτριο Κατσάνο αναδείχθηκε για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο ευθύνης και μαρτυριακής διακονίας του ιερού κλήρου της Μητροπόλεως Γερμανίας.

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον παρακείμενο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνο, των βοηθών Θεοφιλεστάτων Επισκόπων της Μητροπόλεώς μας και των κληρικών συνέδρων.

Μετά την Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε πρωινό στους χώρους του Ιερού Ναού, με φροντίδα του πάντα φιλόξενου, υπεύθυνου του Ναού, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Παλμύρας κ. Ιωάννη του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Εν συνεχεία και εντός του Ιερού Ναού έγινε η λήξη του Συνεδρίου με επισημάνσεις και παροτρύνσεις του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Ιερατικού Συνεδρίου την Τετάρτη το βράδυ 18 Οκτωβρίου, παρατέθηκε δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βερολίνο, από την Εξοχότατη Πρέσβυ κ. Μάρα Μαρινάκη, η οποία στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην πολύτιμη προσφορά των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στους Έλληνες μετανάστες και όχι μόνον. Χαρακτηριστικό του χαιρετισμού της ήταν ότι χαρακτήρισε τους ιερείς «συναδέλφους» της, αναγνωρίζοντας έτσι ότι, οι κληρικοί μας αποτελούν κατ’ ουσίαν πρέσβεις της Ελλάδος στους χώρους που διακονούν. Με μεγάλο σεβασμό αναφέρθηκε και στην εμβληματική προσωπικότητα του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, στην ηγετική του μορφή και τις ωφέλιμες προτάσεις και παρεμβάσεις του όπου και όταν χρειάζεται.

Αποτελεί παράδοση στα Ιερατικά Συνέδρια της Μητροπόλεως Γερμανίας να παρίστανται εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Φέτος παρόντες ήταν ο Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Παπαϊωάννου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος ο οποίος και ανέγνωσε στους Συνέδρους χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, και ο Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Κοντακτσής.

Όπως όλα τα Ιερατικά Συνέδρια έτσι και το 53ο ανήκει πλέον στην ιστορία, όμως σε αυτό ισχυροποιήθηκαν οι θέσεις και ενισχύθηκαν οι σκέψεις που αφορούν στον προγραμματισμό της διακονίας όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Η άριστη επιλογή των θεμάτων και η διοργάνωσή του που έγινε κατά τρόπο άψογο, με τις ευλογίες του Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου και την φροντίδα της Οργανωτικής Επιτροπής με επικεφαλής τον τελειομανή και κατά πάντα ικανό στις διοργανώσεις Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αριανζού κ. Βαρθολομαίο έδειξε για άλλη μια φορά ότι η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας διακονεί στο παρόν κάνοντας «βουτιές» στο μέλλον!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ