18.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η πανήγυρις της Πατριαρχικής Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου στα Χανιά

Με κάθε λαμπρότητα και σύμφωνα με τη μοναστηριακή τάξη εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου στην ιστορική Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου, στο Ακρωτήρι Χανίων, στο μέρος όπου ο Όσιος Ιωάννης έζησε τα τελευταία έτη της ζωής του και παρέδωσε το πνεύμα του. 

Εκατοντάδες ήταν οι προσκυνητές που προσήλθαν και φέτος στη Μονή, αλλά και στο Σπήλαιο που έζησε ο Όσιος Ιωάννης, για να λάβουν την ευλογία του και να συμμετάσχουν στην Πανηγυρική Αγρυπνία, στις νυκτερινές Θείες Λειτουργίες, που τελέστηκαν στο σπηλαιώδες Κυριακό της Σκήτης του Καθολικού και στο παρεκκλήσι του Καθολικού της Μονής, τα οποία είναι αφιερωμένα στη μνήμη του, και στο Τρισαρχιερατικό Συλλείτουργο, ανήμερα της Εορτής.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Αγρυπνίας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ενώ συμμετείχαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού, Αρχιμ. κ. Αμβρόσιος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Νικηφόρος Εικοσιδέκας, καθώς και αντιπροσωπεία από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής – Χρυσοπηγής.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, που τελέστηκε ανήμερα της εορτής, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, και συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και ο Καθηγούμενος της Μονής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού, Αρχιμ. κ. Αμβρόσιος, εκπρόσωπος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οδηγητρίας Γωνιάς και κληρικοί από την Κρήτη.

Μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας αναπέμφθηκε ειδική δέηση για την κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία. Επακολούθησε λιτανεία πέριξ του Καθολικού της Μονής, κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής και πανηγυρική Τράπεζα, στην οποία ο προεξάρχων Μητροπολίτης, Ιεραπύτνης κ. Κύριλλος, αναφέρθηκε και στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τη Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας με τη Μονή Γουβερνέτου και αφορούν στο πρόσωπο του προκατόχου του, μακαριστού Επισκόπου Ιεροσητείας κυρού Φιλοθέου Μαζοκοπάκη, ο οποίος υπήρξε αδελφός της Μονής Γουβερνέτου και αφιέρωσε το Επισκοπικό Παρεκκλήσιο, στο Επισκοπείο που ανήγειρε εκ βάθρων, στον Όσιο Ιωάννη τον Ερημίτη, ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης για τις ευεργεσίες της Μονής της μετανοίας του προς το πρόσωπό του, διαδίδοντας έτσι στην ανατολική Κρήτη την τιμή του Οσίου Ιωάννου. Στο Παρεκκλήσιο αυτό δωρήθηκε από τη Μονή Γουβερνέτου και φυλάσσεται προς αγιασμό των πιστών ικανό τεμάχιο της τιμίας κάρας του Οσίου Ιωάννου.

Συγκινητικό ήταν, επίσης, το γεγονός της προσέλευσης των πολυάριθμων προσκυνητών -όλων των ηλικιών- και στον αγιασμένο ασκητικό τόπο του Φαραγγιού του Καθολικού, όπου μαρτυρείται παρουσία ερημιτών και ασκητών από τον 10ο ήδη αιώνα, οι οποίοι, συνεχίζοντας την παράδοση μισής, σχεδόν, χιλιετίας, διένυσαν καρτερικά το πέτρινο μονοπάτι που οδηγεί εκεί, για να εισέλθουν στο βάθος του σκοτεινού και δύσβατου σπηλαίου και να προσκυνήσουν στον τόπο όπου τελειώθηκε ο Όσιος Ιωάννης.

Εκ της Ι. Μονής

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ