16 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Ο νέος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Απόστολος προς τους ιερείς της Μητροπόλεώς του

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο νεοενθρονισθείς Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Απόστολος, σε επιστολή του προς τους ιερείς της Μητροπόλεώς του, με ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου 2023, τους ευχαριστεί κατ’ αρχήν για την παρουσία και συμμετοχή τους στην ενθρόνισή του, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια τους εκφράζει το ενδιαφέρον, την αγάπη και τη φροντίδα του για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Τονίζει στην επιστολή του πως «όπως ανέφερα στον ενθρονιστήριο λόγο μου η ευεξία των κληρικών και των οικογενειών τους είναι προτεραιότητα της ποιμαντικής μου φροντίδας. Σας παρακαλώ να γνωρίζετε ότι όλοι σας θα έχετε την πατρική μου αγάπη, υποστήριξη και φροντίδα».

Κάνοντας αναφορά στη διδασκαλία του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου περί του Επισκόπου και του ιερέως, σημειώνει επίσης, πως, «όπως εγώ έχω το ρόλο και τις ευθύνες μου ως πνευματικός σας πατέρας και ποιμενάρχης, όλοι εσείς, ο ιερός κλήρος, έχετε επίσης τους ρόλους και τις ευθύνες σας προκειμένου να διασφαλίζεται η ενότητα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, η συνεχής πνευματική ανάπτυξη και ευεξία των κοινοτήτων μας και των αφοσιωμένων πιστών μας».

Στη συνέχεια, ανέφερε πως «καθώς ξεκινούμε αυτό το όμορφο και ιερό έργο μαζί, σας ζητώ να έχετε κατά νουν τα ακόλουθα ποιμαντικά θέματα τα οποία φέρνω στην προσοχή σας: Οι οικογένειες, οι πρεσβυτέρες και τα παιδιά σας φυσικά είναι μεγάλης σπουδαιότητας στη ζωή σας. Πρέπει να ενδιαφέρεστε, να προνοείτε και να προστατεύετε. Ωστόσο, η κοινότητά σας είναι μία προέκταση της οικογένειάς σας και πρέπει να προνοείτε και να προσφέρετε την ίδια αγάπη, αφοσίωση και τροφή που επιδεικνύετε στις ίδιες σας τις οικογένειες».

Σε άλλο σημείο τονίζει πως «πρέπει να δώσουμε προσοχή στους ενορίτες μας, εκείνους που υποφέρουν είτε φυσικά στα νοσοκομεία, είτε πνευματικά στις φυλακές. Σας παρακαλώ να κάνετε προτεραιότητά σας τις επισκέψεις στα νοσοκομεία… Επίσης, σας παρακαλώ προσπαθήστε να εντοπίσετε τους φυλακισμένους, άνδρες και γυναίκες, σε φυλακές πλησίον των κοινοτήτων σας. Πλησιάστε τους. Δώστε τους πνευματική φροντίδα και την ευκαιρία να αναζητήσουν μετάνοια μέσω της Ιερής Εξομολόγησης και του φωτός του Χριστού στη ζωή τους».

Επίσης προτρέπει τους ιερείς λέγοντάς τους «να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη διακονία των ιεροπαίδων στις κοινότητές σας. Να ενθαρρύνετε αυτά τα παιδιά και τους ενήλικες νέους της κοινότητάς σας να σας βοηθούν μέσα στο Ιερό Βήμα. Σας παρακαλώ να συναντιόσαστε μαζί τους, διδάξτε τα παιδιά να υπηρετούν σωστά και διδάξτε τα το νόημα των όμορφων Ιερών Ακολουθιών. Επί πλέον σας παρακαλώ να τους μιλάτε τακτικά για την αγαπημένη μας Σχολή και να τα ενθαρρύνετε να σκεφθούν την Ιεροσύνη ως λειτούργημα στη ζωή τους».

Ακόμα, τους προτρέπει να δώσουν «προσοχή και περισσότερη έμφαση στα προγράμματα νεολαίας στις κοινότητες. Υπενθυμίζω σε όλους τη σπουδαιότητα της συμμετοχής του ιερέα στις διακονίες για τη νεότητα συμπεριλαμβανομένων των κατηχητικών σχολείων, της GOYA, HOPE, JOY, Ελληνικού χορού, Αθλητικών προγραμμάτων, κατασκηνώσεις. Σας παρακαλώ να θυμάστε πως η διακονία της νεότητας συμπεριλαμβάνει επίσης τα ελληνικά μας σχολεία τα οποία είναι σπουδαίας σημασίας καθώς συνεχίζουμε να διδάσκουμε στις μελλοντικές γενεές τη γλώσσα του Ιερού Ευαγγελίου».

Υπογραμμίζει ακόμα την ανάγκη αρμονικής συνεργασίας «μεταξύ του ιερέα και των μελών του κοινοτικού συμβουλίου και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας».

Επίσης, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος τον όρισε ως Συνοδικό πάρεδρο στην Σύνοδο του Πατριαρχείου.

Εξ’ άλλου ο Μητροπολίτης Απόστολος προέβη στο διορισμό νέων μελών της εκτελεστικής επιτροπής του Μητροπολιτικού Συμβουλίου. Στη θέση του οικειοθελώς παραιτηθέντος αντιπροέδρου Πίτερ Αυρή διόρισε τον Δημήτριο Πόλο, στη θέση του ταμία τον Βασίλειο Κόλλια και στη θέση του γραμματέα τον Ιωάννη Βασιλείου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ