21.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ειδήσεις από την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου (26 Σεπτεμβρίου 2023)

Εορτή της Ενορίας των Αγίων Σιλουανού του Αθωνίτου και Μαρτίνου της Tours στο St-Gilles

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ενορία των Αγίων Σιλουανού του Αθωνίτου και Μαρτίνου της Tours στον Δήμο του St. Gilles των Βρυξελλών.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή και στην σημασία της για τους πιστούς σήμερα, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο Κύριος είπε στον Πέτρο, τον Ιάκωβο, τον Ιωάννη και τον Ανδρέα να μη φοβούνται. Το ίδιο λέει και σε εμάς. Αφιερώνουμε πολύ χρόνο και ενέργεια για τα πράγματα αυτής της ζωής, προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας. Χρησιμοποιούμε τα ταλέντα μας, την εκπαίδευσή μας, την εμπειρία μας και την ελπίδα μας για να πετύχουμε καλά πράγματα. Δεν υπάρχει τίποτα το κακό σε αυτό, αντιθέτως είναι αρετή. Ωστόσο, καλούμαστε να επιδιώκουμε την βασιλεία του Θεού και την δικαιοσύνη του, και όλα αυτά, τα άλλα πράγματα για τα οποία αγωνιζόμαστε, θα μας δωθούν (Μτ. 6, 33). Εάν εφαρμόσουμε τον λόγο του Θεού και τον εμπιστευόμαστε αρκετά ώστε να τον υπακούμε, ακόμη και όταν δεν κατανοούμε πλήρως τις καταστάσεις, ξέρουμε ότι είναι μαζί μας. Γνωρίζουμε ότι μας δίνει άφθονη την χάρη που χρειαζόμαστε και επιθυμούμε, επειδή μας αγαπάει. Το να τον ακολουθούμε χωρίς προαπαιτούμενα είναι τόσο η προϋπόθεση όσο και το αποτέλεσμα του να γεμίσουν τα δίχτυα μας, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να κληρονομήσουμε την αιώνια ζωή».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους ιερείς της Ενορίας για το ποιμαντικό έργο το οποίο επιτελούν και ευχαρίστησε τους πιστούς για την συμμετοχή τους στην πανήγυρι της Ενορίας καθώς και για την συμπαράστασή τους στο έργο και στην ζωή της Ενορίας.

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πλημμυροπαθείς της κακοκαιρίας «Daniel» από την «Φιλοξενία» της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου στην έκκληση για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους δοκιμαζόμενους από τις φονικές πλημμύρες πολίτες της Θεσσαλίας.

Το κεντρικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», σε συνεργασία με τις Ορθόδοξες Ενορίες του Βελγίου, ανέλαβαν πρωτοβουλία για την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, προσωπικής υγιεινής, ρούχων, τροφίμων μακράς διαρκείας, καθώς και ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Η δράση έμπρακτης συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζομένους αδελφούς ξεκίνησε την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2023 κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον Σύλλογο Γυναικών του Δήμου Οιχαλίας, Τρικάλων. Η πρώτη αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ήδη αναχωρήσει με προορισμό τις πληγείσες περιοχές με την ευγενική χορηγία της εταιρείας ΣΑΝΙ.

«Συγκινητική και άμεση ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και βοήθειας για τους πάσχοντες αδελφούς μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους ιερείς, τους συνεργάτες τους, τον απλό κόσμο και όλους όσοι βοήθησαν για να υλοποιηθεί η δράση αυτή της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, πρώτη μεγάλη δράση για την οργάνωσή μας. Η ανταπόκριση αυτή μας δίνει ελπίδα και κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας!» ανέφερε σχετικά η Πρόεδρος της ΜΚΟ «Φιλοξενία», κα Θεοδώρα Αντωνίου.

Κοίμησις τῆς πρεσβυτέρας Ἑλένης Λέκκα-Σαλταπίδα (25/10/1965 – 24/09/2023)

Τὴν ἡμέραν τῆς μνήμης τοῦ Ὁσίου Σιλουανοῦ τοῦ Ἀθωνίτου, ἐκοιμήθη ἐν Κυρίῳ ἡ πρεσβυτέρα Ἑλένη, σύζυγος τοῦ Αἰδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Γεωργίου Λέκκα, ἱερέως τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως. Ἦτο πολὺ νέα διὰ νὰ μᾶς ἀφήσῃ καὶ νὰ φύγῃ ἀπὸ τὴν ἐπίγειον ζωήν, ἀλλὰ ὁ Κύριος τὴν ἐκάλεσεν πλησίον Του. Τώρα μεσιτεύει εἰς τὸν Θεὸν δι’ ἡμᾶς καὶ ἡμεῖς προσευχόμεθα διὰ τὴν αἰώνιον ἀνάπαυσιν τῆς ψυχῆς της.

Μαζὶ μὲ τὸν ἀγαπημένον της σύζυγον, πατέρα Γεώργιον καὶ τὴν θυγατέραν των Νάγια, ἔφθασαν εἰς τὸ Βέλγιον πρὸ 10 περίπου ἐτῶν. Ἐνετάχθησαν διακριτικῶς εἰς τὴν Ἱεράν μας Μητρόπολιν, ἀποτελοῦντες οὕτως μέρος τῆς μεγάλης οἰκογενείας τὴν ὁποίαν ὅλοι μαζὶ σχηματίζομεν.

Πέρα ἀπὸ ὑποδειγματικὴ μητέρα καὶ σύζυγος, ἡ πρεσβυτέρα Ἑλένη ἦταν ἐπίσης καὶ φημισμένη ὁδοντίατρος καὶ ὡς ἐκ τούτου ἐδραστηριοποιήθη ἐπαγγελματικῶς εἰς τὰς Βρυξέλλας.

Ἡ κηδεῖα της θὰ τελεσθῇ τὴν Δευτέραν 2 Ὀκτωβρίου 2023 τὴν 11ην πρωϊνήν, εἰς τὸν Ἱερὸν Ναὸν Ἁγίων Σιλουανοῦ τοῦ Ἀθωνίτου καὶ Μαρτίνου τῆς Τούρ, εἰς τὴν διεύθυνσιν Rue de Bosnie 75 εἰς 1060 Saint Gilles (Βρυξέλλαι). Κατόπιν θὰ ἐνταφιασθῇ εἰς τὸ κοιμητήριον ποὺ εὑρίσκεται εἰς τὴν διεύθυνσιν Chaussée de Stockel 329, εἰς 1150 Woluwe-Saint-Pierre.

Σᾶς παρακαλοῦμεν νὰ προσεύχεσθε διὰ τὴν ἀνάπαυσιν τῆς ψυχῆς της καὶ σᾶς προσκαλοῦμεν εἰς τῆν ἐξόδιον ἀκολουθίαν.

Εἰς τὸν πατέρα Γεώργιον καὶ τὴν θυγατέρα του Νάγια ἐκφράζομεν τὰ εἰλικρινῆ μας συλλυπητήρια καὶ ζητοῦμεν ἀπὸ τὸν Θεὸν νὰ τοὺς ἐνισχύῃ εἰς τὴν δοκιμασίαν των.

Αἰωνία ἡ μνήμη αὐτῆς!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ