26.3 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Ο Αλβανίας Αναστάσιος και το «Φως Φαναρίου»

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Με αφορμή την έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου σε πρόσφατα δημοσιεύματα του ιστοτόπου μας «Φως Φαναρίου» για τη στάση του στο Ουκρανικό, διευκρινίζουμε άπαξ διαπαντός τα ακόλουθα:

Ο υπογράφων το παρόν κείμενο, ιδρυτής και διαχειριστής του «Φως Φαναρίου», ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι είναι αυτοκίνητον όργανον και ότι δεν παίρνει εντολές από πουθενά ούτε και από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Κατά την απονομή του οφφικίου του Άρχοντος Δικαιοφύλακος της Μ.τ.Χ.Ε. στην ελαχιστότητά μου από τον Πατριάρχη του Γένους (23-12-2021), είπα μεταξύ άλλων:

«Είστε ο Πατριάρχης της Ελευθερίας!

Γι’ αυτό το τελευταίο έχω να καταθέσω κάτι προσωπικό.

Επί δώδεκα έτη διατηρώ τον ιστότοπο Φως Φαναρίου, ο οποίος έχει βάθος χρόνου, καθώς η ταπεινή μου διακονία για την προβολή του έργου και της μαρτυρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ξεκινάει από την θητεία μου στον Τηλεοπτιικό Σταθμό της Μητροπόλεως Πατρών «Λύχνος», διατηρώ, λοιπόν, το Φως Φαναρίου καταγράφοντας καθημερινώς τις δράσεις της Μητρός Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο.

Ουδέποτε παρενέβητε, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στο έργο μου. Ουδέποτε μου υποδείξατε τι. Αλλά με αφήσατε ελεύθερο να κρίνω και να αποφασίζω για την καθημερινή ύλη του ιστοτόπου αυτού, ο οποίος ανήκει, φυσικά, στο Φανάρι και την περί αυτό Ομογένεια της Πόλεως».

Οπότε ας μη ματαιοπονούν οι «φίλοι» του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης μου λέει στο …αυτί τι να γράψω, γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει σχέση με την Αρχοντιά και την Αξιοπρέπεια του Παναγιωτάτου.

Το «Φως Φαναρίου» έχει επί σειρά ετών προβάλλει άπειρες πτυχές του έργου και του λόγου του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου. Αν ανατρέξει κανείς στο Αρχείο του ιστοτόπου θα βρει όλες τις σχετικές αναφορές.

Άλλωστε, η Εκκλησία της Αλβανίας μέχρι τον Ιανουάριο 2023 έστελνε δελτία τύπου και στο «Φως Φαναρίου», αποδεικνύοντας έτσι ότι υπολογίζει την εργασία μας.

Τις αντιρρήσεις μας για την θέση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, τις έχουμε εκφράσει με σειρά κειμένων από το 2019. Γιατί οι «φίλοι» του Μακαριωτάτου μάς κατηγορούν για «δολοφονία χαρακτήρος» το 2023;

Οι υποστηρικτές του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου έχουν καταφερθεί εναντίον του «Φως Φαναρίου» με πολύ σκληρές εκφράσεις. Μιλούν για «χυδαία επίθεση» από μέρους μας επειδή γράψαμε ότι σας κατάπιε, Μακαριώτατε, η χοάνη του «ρωσικού κόσμου» ή ότι θα πεθάνετε «αμετανόητος»; Μα πρόκειται για αντικειμενικές παρατηρήσεις. Θεωρούμε ότι δυστυχώς, Μακαριώτατε, ταυτίζεστε με την Ρωσία – όσο και να θέλετε να μας πείσετε για το αντίθετο – και εκτιμούμε ότι δεν θα αλλάξετε στάση – αυτό σημαίνει το «αμετανόητος», για όσους ξέρουν να διαβάζουν. Πού είναι η «χυδαιότητα»;

Να ξέρετε, Μακαριώτατε, ότι έχω δεχθεί και απειλητικά μηνύματα από υποστηρικτές σας.

Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή υποστηρικτές σας είναι αυτοί που σας έβριζαν πραγματικά χυδαία για την Ραβέννα και για τον “οικουμενισμό” σας. Τώρα με την ρωσοφιλία σας έχετε εξαγνιστεί στα μάτια τους. Λυπάμαι…

Ο καθείς και οι επιλογές του. Ο Αλβανίας Αναστάσιος επέλεξε τον ρωσικό κόσμο, ο οποίος τώρα τον εξυμνεί μέχρι τρίτου ουρανού για την αντιφαναριώτικη στάση του. Είναι πια το ίνδαλμα του ρωσικού κόσμου και η σημαία της πολεμικής εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Δεν ξέρω, πραγματικά, αν θα μπορούσε να το αλλάξει κάπως αυτό…

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ