Στην Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης: ΙΜΒΡΟΣ, ΝΟΣΤΟΣ –ΕΛΠΙΔΑ –ΑΝΟΙΞΗ.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τον Ίμβριο και στα 32 χρόνια ευκλεούς παρουσίας Του στον Πάνσεπτο Θρόνο του Φαναρίου. Στην τελετή παρευρέθησαν όλοι οι εκπρόσωποι των αρχών της πόλης και πλήθος κόσμου. Στην κατάμεστη αίθουσα και με την δέουσα Πατριαρχική τάξη, τελέστηκε αγιασμός από τον εκπρόσωπο της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Αθανασίου, ενώ εγκάρδιους και επαινετικούς χαιρετισμούς απηύθυναν, ο εκπρόσωπος Του Οικουμενικού Πατριάρχου αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος της Ι. Μονής Βλατάδων, ο οποίος μίλησε επαινετικά για το πρόσωπό Του, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Εφραίμ Κυριζίδης ο οποίος ευχαρίστησε για την ευκαιρία που είχε να φιλοξενήσει μια τόσο σημαντική έκθεση, ο πρόεδρος της ΙΜΒΡΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ κ. Παύλος Σταματίδης, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία από το σήμερα στην Ίμβρο και ο πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΕΚ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. Πολύβιος Στράντζαλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον Παναγιώτατο.
Σε όλους τους ομιλητές προσφέρθηκε τιμής ένεκεν ο τόμος ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ του κ. Περικλή Πᾳσχαλίδη με φωτογραφίες από την ζωή του Οικουμενικού Πατριάρχου του κ. Δημήτριου Παλαβίδη και σε όλους τους παρευρισκομένους ως ευλογία η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ εκ Φερτεκίου Καππαδοκίας με την σφραγίδα και την ευχή Του Πατριάρχου.
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο επιμελητής της έκθεσης κ. Κωνσταντίνος Β. Τερψίδης. Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με το πολυχρόνιο Του Οικουμενικού Πατριάρχου, σε μια μοναδική εκτέλεση από τον πρωτοψάλτη του ιερού προσκυνήματος του ναού της Παναγίας Δεξιάς Θεσσαλονίκης κ. Χρήστο Χαλκιά σε ήχο πρώτο δωρικό, ενώ στη συνέχεια προσφέρθηκε σε όλους το καθιερωμένο κέρασμα.
Ομιλία Κωνσταντίνου Β. Τερψίδη κατά τα εγκαίνια της έκθεσης ΙΜΒΡΟΣ, ΝΟΣΤΟΣ –ΕΛΠΙΔΑ –ΑΝΟΙΞΗ την 11η Σεπτεμβρίου 2023 στο φουαγιέ της Ανιδημαρχίας Αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ευχαριστούμε όλους σας που τιμάτε με την παρουσία σας την Α.Θ.Π. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την λατρευτή Του πατρίδα. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια προς την ταπεινότητά μου. Κάποιοι ίσως και εκ του πονηρού λένε: τι τρέχει πίσω Του; Τους απαντώ: Τον ακολουθώ, με ακολουθεί, συναντιόμαστε άνωθεν, ποιος ξέρει; Το σίγουρο είναι ότι προσπαθώ να φτάσω Τον Άφταστο, να μιμηθώ Τον Αμίμητο, να πλησιάσω Τον Αξεπέραστο, Τον Πρώτο των Πρώτων της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, Τον Έναν και Μοναδικό κ. κ. Βαρθολομαίο Τον Ίμβριο. Ναι προσπαθώ να επωφεληθώ ξεκλέβοντας λίγη χαρά απ’ την χαρά Του για την ανεκτίμητη πατρίδα Του, και να κάνω ότι είναι δυνατόν για να την τιμήσω. Να τιμήσω την πολύπαθη πατρίδα των Ρωμιών, την Ίμβρο, της οποίας ο υπερπλήρης Ελληνικός πληθυσμός της πριν 100 χρόνια υποχρεώθηκε αμαχητί να υποστείλει την Ελληνική σημαία.
Εκπρόσωπε Του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, Σεβαστοί πατέρες, Αξιότιμοι εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού, Υπερήφανοι Θεσσαλονικείς.
Καλώς ήρθατε σε αυτή την έκθεση η οποία αναδεικνύει και τιμά άλλη μια, δυστυχώς άγνωστη, πονεμένη ιστορίας του Γένους μας. Μία ιστορία την οποία με πείσμα και υπέρμετρη αγάπη, συντηρείται, συνεχίζεται και διαδίδεται από τους πρωτεργάτες Ρωμιούς της. ΙΜΒΡΟΣ: ΝΟΣΤΟΣ – ΕΛΠΙΔΑ- ΑΝΟΙΞΗ. Τρείς λέξεις που οι ίδιοι οι Ίμβριοι επέλεξαν γιατί εκφράζουν το σήμερα. Τρείς έννοιες που Πρώτος και Καλύτερος, Ο Κάλλιστος, Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας αισθάνεται, πιστεύει και διακονεί υποδειγματικά, συγκινητικά και με αυταπάρνηση διδάσκοντας για το πώς όλοι μας πρέπει να υπηρετούμε την πατρίδα μας. “Να αγαπούμε τον τόπο τον οποίο μας χάρισε ο Θεός και οι θυσίες των προγόνων μας και οφείλουμε να κάνουμε φιλοτίμως ότι είναι αναγκαίο για την ευπρέπεια, την ευστάθεια, την ασφάλεια, την πρόοδο, την πολιτιστική αύξηση, την τιμή, την αίγλη και το κλέος της πατρίδας μας“, ήταν αυτολεξεί η πρόσφατη παρότρυνσή Του προς τους νέους της Ηλείας, τους οποίους αν ρωτούσε τη σημαίνει η λέξη Ίμβρος, ουδείς θα απαντούσε διότι ουδείς τους το δίδαξε.
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Δεν είμαι Ίμβριος. Καππαδόκης εκ πατρός και Ανατολικοθρακιώτης εκ μητρός, αλλά με βάφτισε Ίμβριο αυτή η αγάπη Του για τον γενέθλιο τόπο Του, την οποία έζησα, ζω και χαίρομαι από κοντά. Αυτή η αγάπη και αγωνία Του για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας Του με οδήγησε στο να σας ανοίξω μέσω αυτής της έκθεσης την πόρτα του οίκου Του, της Ίμβρου, η οποία δεν τρίζει στο άνοιγμά της, διότι παρά τις τεράστιες οικουμενικές υποχρεώσεις Του φροντίζει ο ίδιος να την ανοίγει συχνά και να “γρασάρει” τους μεντεσέδες της με την φροντίδα Του. Θα μπορούσε να πει κανείς: Καλά άλλη δουλειά δεν έχει και τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο θα βρει την ευκαιρία να την ανοίξει; Να επισκεφτεί το γονικό Του; ή να ρωτήσει άλλος: Καλά πως αντέχει και τρέχει σε όλο τον κόσμο, εδώ πατάει και εκεί βρίσκεται, με ένα καθημερινό πρόγραμμα, από την νύκτα ως την νύκτα χωρίς υπερβολή, και βρίσκει χρόνο και για την Ίμβρο; Η απάντηση σε όλα αυτά είναι απλή. Έμαθε να δουλεύει σκληρά από μικρός, μα πάνω απ’ όλα έχει πίστη, αξίες και μνήμη. Πίστη στον Πανάγιο και Πάνδωρο Θεό, τον Οποίο ευχαριστεί καθημερινά, διότι τον αξίωσε και Του δίνει δύναμη να ανεβάζει τον Σταυρό του Φαναρίου στην κορυφή της οικουμένης και μνήμη της ιστορίας, των αξιών και των παθών του Γένους τα οποία υπηρετεί με ήρεμο, διορατικό και αποφασιστικό πάθος.
Αυτήν την πατρίδα Του τιμούμε σήμερα, Αυτόν τον Οικουμενικό Πατριάρχη του Γένους τιμούμε σήμερα στα πλαίσια του 62ου έτους Του διακονίας της Ορθοδοξίας και 32ου έτους διακονίας Του στον Πάνσεπτο Θρόνο του Φαναρίου, όπου προσεύχεται καθημερινά ώστε «η χώρα να ανταπεξέλθει γρήγορα από τις φωτιές και τις πλημύρες και ο Θεός να την αποστρέψει από συμφορές και καταστροφές». Ο Αληθινός Θεός να τον έχει καλά για να φωτίζει τα σκοτάδια, ειδικά των αχάριστων, με το ανέσπερο φως του Φαναρίου της Κωνσταντίνου Πόλεως, συμβασιλεύουσα της οποίας είναι η δική μας πρωτεύουσα Πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Αγίου Δημητρίου και των εξ Ανατολής προγόνων μας ειδικά εκείνων της λανθάνουσας μνήμης ανταλλαγής η οποία ξεκίνησε εν αγνοία τους πριν 100 χρόνια. Αυτός δεν ξεχνά ποτέ και τίποτα και τιμά ιδιαίτερα τα ιερά χώματα της Ανατολής. Να είστε απολύτως βέβαιοι ότι, στην Φιλανδία όπου βρίσκεται σήμερα, την χαρά που Του δίνετε με την παρουσία σας, εν απουσία Του, είναι μεγάλη. Να ξέρετε ότι σήμερα φωτογραφίζεστε όχι απλά δίπλα Του αλλά στην καρδιά Του.
Ειδικά όλοι εκείνοι οι οποίοι ετοιμάζονται να συμμετάσχουν ενεργά από εκλόγιμες δημόσιες θέσεις οφείλουν να ανταποκριθούν και να παραδειγματιστούν από τον συνεχή αγώνα που δίνει με τον χρόνο. Να ξεπεράσουν αλλά να μη ξεχάσουν το χθες, να αγωνιστούν με αξίες για το σήμερα, να προγραμματίσουν οραματιζόμενοι το αύριο. Πιο απλά να λειτουργούμε όλοι μαζί, όπως και ο ίδιος επιθυμεί και μας παροτρύνει συνεχώς: Ως άξιοι απόγονοι ενδόξων προγόνων και να προσθέσω, ως άξιοι πρόγονοι υπερήφανων απογόνων.
Η έκθεση περιλαμβάνει δέκα τμήματα: την πορεία Του από μικρός μέχρι σήμερα, τα επτά χωριά των Ρωμιών της Ίμβρου, την γειτονιά Του και το αφιέρωμα στον αυτάδελφο, συνεργό και αείμνηστο Νίκο Μαγγίνα με φωτογραφίες από τα αναστημένα χάρη σ’ Αυτόν σχολεία της Ίμβρου. Οι λεζάντες με το βυσσινί χρώμα είναι ότι ο Ίδιος αυτολεξεί έχει πει για τον τόπο Του. Μία και μόνο να διαβάσετε θα νιώσετε το πόσο τον αγαπάει και υπηρετεί.
Ευχαριστώ και χαίρομαι για το γεγονός ότι η πόλη μας σύσσωμη, Υπουργός, Μητροπολίτης, Δήμαρχος, στρατιωτικές και δικαστικές αρχές, ομογενειακά σωματεία, εκπαίδευση, Άρχοντες οφφικιάλιοι, εκπρόσωποι της Ι.Θ.Σ. Χάλκης, λαός, τίμησαν με την παρουσία τους την Ίμβρο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας. Ευχαριστώ τον άρτι αφιχθέντα από την Κωνσταντινούπολη, επί σειρά ετών άρχοντα Πριμηκύριο και πρόεδρο της Μεγάλης του Γένους Σχολής Αξιοσέβαστο κ. Αθανάσιο Αγγελίδη. Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν και αναφέρονται ένας προς έναν στον πίνακα της εισόδου. Ευχαριστώ τον Αντιδήμαρχο κ. Κυριζίδη όχι μόνο για την παραχώρηση της αίθουσας αλλά και την φροντίδα να είναι ανοικτή καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Ευχαριστώ τις γραμματείες, τους υπαλλήλους, τους φίλους, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, τους χορηγούς κι όλους όσους παρέλειψα. Ψυχή κρύβεται πίσω από κάθε φωτογραφία της έκθεσης και την ψυχή τους κατέθεσαν όλοι οι συμμετέχοντες. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στα σημερινά εγκαίνια και για την χαρά που δώσατε Στον Πατριάρχη μας και εύχομαι την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για την παρουσία των μαθητών της σ’ αυτό το εκθεσιακό ταξίδι ιστορίας, την οποία ήδη έχει ενημερώσει ο Περιφερειάρχης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, και την ευχόμαστε ολόψυχα μια νέα ευλογημένη σχολική χρονιά.
Επόμενη στάση της έκθεσης, πρώτα ο Θεός, μετά την Θεσσαλονίκη, Μέτσοβο, Αμφιλοχία, Αθήνα, (η οποία αναβλήθηκε λόγω του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών), Αλεξανδρούπολη, προσκεκλημένοι του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου, το Ηράκλειο της Κρήτης.
Κωνσταντίνος Β. Τερψίδης, εκπαιδευτικός Θεσσαλονικεύς Φερτεκίου Καππαδοκίας