21.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

100 χρόνια Νέα Αρτάκη 1923-2023

Η εκατονταετής ιστορία της Νέας Αρτάκης ζωντάνεψε μέσα από την παρουσίαση των συγγραφέων και εκδοτών Πέτρου Ποδάρα και Ιωάννη Ρίζου, την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 στο λιμάνι της Νέας Αρτάκης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Κυζίκεια 2023». Παρουσιάστηκαν σημαντικά ιστορικά στοιχεία για την Αρτάκη Κυζίκου Μικράς Ασίας, για τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής και της εξόδου των Αρτακηνών από τις πατρογονικές τους εστίες, για την εγκατάσταση των προσφύγων αρχικά στη Θεσσαλονίκη και τελικά στο «Βορρείως τῆς Χαλκίδος κείμενον κτῆμα Βατῶντα», καθώς και για την οικοδόμηση της Νέας Αρτάκης και τις ασχολίες των πρώτων κατοίκων της.

Οι δύο Αρτακηνοί συγγραφείς πρόβαλαν μοναδικό οπτικό υλικό (φωτογραφίες, χάρτες και σχεδιαγράμματα) και έφεραν για πρώτη φορά στο φως στοιχεία από την οικοδόμηση της Νέας Αρτάκης και την κοινωνική ζωή, εστιάζοντας στις πρώτες, δύσκολες δεκαετίες. Αποσπάσματα από έργα μεγάλων λογοτεχνών που αναφέρονται στην Αρτάκη (Καζαντζάκης, Κόντογλου κ.ά.) διάβασε η Αρτακηνή δικηγόρος Σουλτάνα Ποδάρα.

Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 1.000 άτομα, παραβρέθηκαν η πρώην Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, οι Βουλευτές Θανάσης Ζεμπίλης και Συμεών Κεδίκογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, ο Αντίδήμαρχος Νέας Αρτάκης Μπάμπης Κώσταρος, ο πρώην Υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

Η βραδιά έκλεισε με τον γνωστό καλλιτέχνη Κώστα Τριανταφυλλίδη, ο οποίος ερμήνευσε έξοχα τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα και άλλων συνθετών με θέμα τη Μικρά Ασία.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ