23.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Επίτιμοι δημότες Ανδραβίδας – Κυλλήνης ο Πατριάρχης και η Πρόεδρος

Επίτιμοι δημότες του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης ανακηρύχθηκαν από κοινού σήμερα (2.9.2023) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Ανδραβίδα.

Μιλώντας για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε, απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο, ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα να με συμπεριλάβετε στους δημότες σας και μάλιστα από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μια λαμπρή προσωπικότητα που έχει κερδίσει τον σεβασμό όχι μόνο των συμπατριωτών μας, αλλά ολόκληρου του κόσμου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ιωάννη Λέντζα, κατά την διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη, είπε χαρακτηριστικά: «Αποτελεί αμετακίνητη πεποίθησή μας ότι μέσα στην Ορθοδοξία εντάχθηκε, αναπτύχθηκε, καρποφόρησε και διασώθηκε, ό,τι πολυτιμότερο είχε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος. Απέκτησε νέα εμβέλεια, έντονο κοινωνικό και κοινοτικό περιεχόμενο, γαλούχησε γενεές γενεών στο Βυζάντιο και στην μεταβυζαντινή περίοδο και αποτελεί και σήμερα τον πυρήνα της πολιτισμικής μας ιδιοπροσωπίας».

Παράλληλα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι «παντού, όπου υπάρχουν και λειτουργούν δημοκρατικοί θεσμοί, εκεί είναι παρών το αθάνατο αρχαίο ελληνικό πνεύμα», και συμπλήρωσε: «Η δημοκρατία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη και ο διάλογος ανήκουν στο κέντρο της αξιακής παρακαταθήκης, την οποία κληροδότησε η αρχαία Ελλάδα σε μας και στην ανθρωπότητα ολόκληρη. Χώρος διάσωσης αυτών των αρχών και αρετών είναι όμως και η Ορθόδοξη Εκκλησία. Βεβαίως η Εκκλησία δεν ασχολείται με την πολιτική στην στενή έννοια του όρου, όμως η μαρτυρία της μέσα στον κόσμο, άξονας της οποίας είναι ο σεβασμός και η προστασία του ανθρώπινου προσώπου, είναι ουσιαστική συμβολή στον εξανθρωπισμό της πολιτικής ζωής. Από την σκοπιά της πίστης μας τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την παγίδευση των ελευθεριών και της αξιοπρέπειάς του, είτε αυτή γίνεται στο όνομα της πολιτικής, είτε της οικονομίας, είτε της επιστήμης, είτε της θρησκείας».

Συνεχίζοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «πάντοτε το γένος μας πίστευε ότι η κοινή ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό, η αληθινή ευδαιμονία και ότι απαιτεί αγώνα και θυσίες για την κατάκτηση και την πραγμάτωσή της».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «αποτελεί μεγάλο προνόμιο να είμαστε κληρονόμοι αυτής της παρακαταθήκης για να καλούμαστε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε, γιατί όχι και να διαδώσουμε αυτές τις παγκόσμιες αξίες, αφού ούτως ή άλλως πάντοτε η πρόοδος κτίζεται πάνω στα στέρεα θεμέλια της παράδοσης».

Απευθυνόμενος προς την νέα γενιά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «πρέπει να αντισταθεί στην ταύτιση του σεβασμού της παράδοσης με άγονο συντηρητισμό», αφού, όπως πρόσθεσε, «ο συντηρητικός είναι αποκλειστικά στραμμένος προς το παρελθόν, ενώ ο γνήσιος παραδοσιακός προχωρεί προς το μέλλον, με την παράδοση, η οποία λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αντιφώνησης της Προέδρου της Δημοκρατίας, προς τον δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης:

«Κύριε δήμαρχε,

Με χαρά βρίσκομαι στη “χώρα τη λαμπρότερη στον κάμπο του Μορέως”, όπως ονομάζει το Χρονικόν του Μορέως την Ανδραβίδα, πρωτεύουσα του πριγκιπάτου της Αχαΐας την εποχή των Σταυροφοριών, που αποτελούσε, μαζί με το επίνειό της, τη Γλαρέντζα, κοντά στη σημερινή Κυλλήνη, επί αιώνες, ένα πολύβουο κέντρο οικονομικής και πολιτισμικής δραστηριότητας. Σε έναν τόπο με επάλληλα στρώματα ιστορίας, κατακτήσεων, απελευθερωτικών αγώνων, που μνημονεύεται ήδη από τον Όμηρο.

Όμως είναι κυρίως η μεσαιωνική Ελλάδα που ανασαίνει εδώ, με όλη τη σαγήνη της, και μας εμπνέει δέος με τα διάσπαρτα κατάλοιπά της, όπως ο ναός της Αγίας Σοφίας στην καρδιά της πόλης σας. Είναι το αψηλάφητο παρελθόν της, που δίνει στην περιοχή έναν απόηχο θρύλου. Νιώθει κανείς εδώ “να γίνεται το ρίγος της ζωής σκόνη του χρόνου”, όπως έγραψε ο συντοπίτης σας ποιητής Γιώργος Γώτης. Περιηγούμαστε στο εξαιρετικό μουσείο που στεγάζεται στο κάστρο Χλεμούτσι και είναι σαν να ξαναζούμε το συναρπαστικό παραμύθι που ξετυλίχτηκε στην περιοχή της Ανδραβίδας, ένα παραμύθι με βυζαντινούς άρχοντες, Φράγκους ιππότες και Ενετούς ευγενείς, πριν από την οθωμανική εισβολή.

Ανδραβίδα – Κυλλήνη: Επίτιμοι δημότες του Δήμου οι Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ανδραβίδα – Κυλλήνη: Επίτιμοι δημότες του Δήμου οι Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Όπως απέδειξε η αρχαιολογική έρευνα, Λατίνοι και Ορθόδοξοι συμβίωναν αρμονικά, αναπτύσσοντας στιβαρά οικιστικά κέντρα, υπό την προστασία, πάντα, του μοναδικού του οχυρού. Χτισμένο σε θέση στρατηγική, δεσπόζοντας στον κάμπο της Ηλείας και ατενίζοντας το Ιόνιο πέλαγος, εξαιρετικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής, το Χλεμούτσι διασφάλισε επί αιώνες την άμυνα της περιοχής. Θα γίνει ορμητήριο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στις τελευταίες αναλαμπές της βυζαντινής δόξας, και αργότερα θα καταληφθεί από τους Οθωμανούς, θα περάσει στα χέρια των Βενετών και θα ανακατακτηθεί από τους Τούρκους.

Κραταιό ως την Επανάσταση του 1821, θα κατεδαφιστεί εν μέρει από τον Ιμπραήμ το 1826 για να μη μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι Έλληνες. Γιατί είναι πολλοί οι πολεμιστές του εθνοαπελευθερωτικού μας αγώνα που ξεκίνησαν από τη μικρή και παρακμασμένη στα χρόνια της τουρκοκρατίας Ανδραβίδα, καθιστώντας την ένα από τα βασικά επαναστατικά κέντρα του Μοριά.

Αρκεί να θυμηθούμε τον σημαντικότερο οπλαρχηγό του Κάμπου, τον Κωνσταντή Παπαδημητρόπουλο, που πέρασε στην ιστορία ως καπετάν Ανδραβιδιώτης, και τις θυσίες των ανθρώπων της ως την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους. Ακολουθώντας το παράδειγμα εκείνων των γενναίων αγωνιστών, η 117 πτέρυγα μάχης στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας φρουρεί τους ουρανούς της πατρίδας μας.

Με αυταπάρνηση και προσήλωση, όπως τους υπερασπίζονταν ο σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος τον περασμένο χειμώνα. Τους μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη, μαζί με όλους μας τους ήρωες.

Είναι ευλογημένος ο τόπος σας. Όχι μόνο χάρη στο ιστορικό του βάθος, αλλά και χάρη στο φυσικό του κάλλος, τα ιαματικά λουτρά του, τα ποτάμια του, τις περιοχές Natura, τις απέραντες παραλίες του και μια θάλασσα άλλοτε κρυστάλλινη, η οποία, δυστυχώς, σήμερα υποφέρει από τη ρύπανση. Γι’ αυτό και πληροφορήθηκα με ικανοποίηση ότι ο δήμος προγραμματίζει ένα σημαντικό έργο κατασκευής και επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή της Βάρδας, το οποίο ελπίζω να ολοκληρωθεί σύντομα.

Η διαφύλαξη του ανεκτίμητου περιβάλλοντος της κάθε περιοχής, σε μια περίοδο που η κλιματική κρίση συνιστά απειλή για τη χώρα μας, τη Μεσόγειο και όλο τον πλανήτη, πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας, ως μια συλλογική προσπάθεια για την αντιστροφή των επιπτώσεών της.

Κύριε δήμαρχε, είναι μεγάλη τιμή για μένα να με συμπεριλάβετε στους δημότες σας. Και μάλιστα από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μια λαμπρή προσωπικότητα που έχει κερδίσει τον σεβασμό όχι μόνο των συμπατριωτών μας, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, που επί δεκαετίες ασχολείται ενεργά με τα προβλήματα της εποχής μας οραματιζόμενος ένα βιώσιμο περιβάλλον και μέλλον, με βάση τις πανανθρώπινες αξίες της Ορθοδοξίας και της οικολογίας».

Ανδραβίδα – Κυλλήνη: Επίτιμοι δημότες του Δήμου οι Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ανδραβίδα – Κυλλήνη: Επίτιμοι δημότες του Δήμου οι Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφθασε αεροπορικώς στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Ανδραβίδα, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες πιλότους.

Αντιφώνησις τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατά τήν ἀνακήρυξίν του εἰς Ἐπίτιμον Δημότην τοῦ Δήμου Ἀνδραβίδας – Κυλλήνης (Ἀνδραβίδα, 2 Σεπτεμβρίου 2023)

Ἐξοχωτάτη Πρόεδρε τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας,

Ἱερώτατε Μητροπολῖτα Ἠλείας καί Ὠλένης κ. Ἀθανάσιε, Ποιμενάρχα τῆς θεοτηρήτου ταύτης Ἐπαρχίας,

Τιμιώτατοι ἀδελφοί Ἱεράρχαι,

Ἐντιμότατε κύριε Δήμαρχε Ἀνδραβίδας – Κυλλήνης,

Ἐντιμότατε κύριε Πρόεδρε τοῦ Δημοτικοῦ Συμβουλίου,

Ἐντιμότατοι ἐκπρόσωποι τῶν Ἀρχῶν,

Ἐκλεκτοί παρόντες,

Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Εὐχαριστοῦμε ἐκ βάθους καρδίας γιά τήν προσγενομένη στό ταπεινό πρόσωπό μας τιμή ἀνακηρύξεώς μας εἰς Ἐπίτιμον Δημότην Δήμου Ἀνδραβίδας – Κυλλήνης, ἡ ὁποία πολλαπλασιάζεται, ἐπειδή συνάπτεται μέ ἀντίστοιχη τιμή πρός τήν Ἐξοχωτάτη Πρόεδρο τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας. Ἐκφράζουμε τήν εὐγνωμοσύνη μας πρός τόν Ἐντιμότατο κύριο Δήμαρχο καί, ἐν τῷ προσώπῳ τοῦ Προέδρου του, πρός τό Δημοτικό Συμβούλιο. Σέ παρόμοιες ἐκδηλώσεις ὑπενθυμίζουμε πάντοτε ὅτι ἡ τιμή πρός τήν Μετριότητά μας ἀπευθύνεται πρός τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο, τόν ὕπατο θεσμό τῆς Ὀρθοδοξίας στήν Πόλη τοῦ Κωνσταντίνου, ὅπου φυλάσσονται καί διακονοῦνται τά ὅσια καί τά ἱερά τοῦ Γένους καί οἱ οἰκουμενικές ἀξίες τῆς πίστης μας. 

Ἡ Ὀρθοδοξία εἶναι ἄρρηκτα συνδεδεμένη μέ τήν ἱστορική πορεία τοῦ Ἑλληνισμοῦ, μέ τίς περιπέτειές του, τή μαρτυρία του καί τήν προσφορά του στόν πολιτισμό. Ἀποτελεῖ ἀμετακίνητη πεποίθησή μας ὅτι μέσα στήν Ὀρθοδοξία ἐντάχθηκε, ἀναπτύχθηκε, καρποφόρησε καί διασώθηκε ὅ,τι πολυτιμότερο εἶχε ὁ ἀρχαῖος ἑλληνικός κόσμος, ἀπέκτησε νέα ἐμβέλεια, ἔντονο κοινωνικό καί κοινοτικό περιεχόμενο, γαλούχησε γενεές γενεῶν στό Βυζάντιο καί στή μεταβυζαντινή περίοδο καί ἀποτελεῖ καί σήμερα τόν πυρῆνα τῆς πολιτισμικῆς μας ἰδιοπροσωπίας.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Παντοῦ, ὅπου ὑπάρχουν καί λειτουργοῦν δημοκρατικοί θεσμοί, ἐκεῖ εἶναι παρόν τό ἀθάνατο ἀρχαῖο ἑλληνικό πνεῦμα. Ἡ δημοκρατία, ἡ ἐλευθερία, ἡ δικαιοσύνη καί ὁ διάλογος ἀνήκουν στό κέντρο τῆς ἀξιακῆς παρακαταθήκης, τήν ὁποία κληροδότησε ἡ Ἀρχαία Ἑλλάδα σέ ἐμᾶς καί στήν ἀνθρωπότητα ὁλόκληρη. Χῶρος διάσωσης καί βίωσης αὐτῶν τῶν ἀρχῶν καί ἀρετῶν εἶναι ὅμως καί ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία. Ἡ Ἐκκλησία δέν ἀσχολεῖται βεβαίως μέ τήν πολιτική στή στενή ἔννοια τοῦ ὅρου, ὅμως ἡ μαρτυρία της μέσα στόν κόσμο, ἄξονας τῆς ὁποίας εἶναι ὁ σεβασμός καί ἡ προστασία τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου, εἶναι οὐσιαστική συμβολή στόν ἐξανθρωπισμό τῆς πολιτικῆς ζωῆς. Ἀπό τή σκοπιά τῆς πίστης μας, τίποτε δέν μπορεῖ νά δικαιολογήσῃ τήν καταπάτηση τῶν δικαιωμάτων τοῦ ἀνθρώπου καί τήν φαλκίδευση τῶν ἐλευθεριῶν καί τῆς ἀξιοπρεπείας του, εἴτε αὐτή γίνεται στό ὄνομα τῆς πολιτικῆς, εἴτε τῆς οἰκονομίας, εἴτε τῆς ἐπιστήμης, εἴτε τῆς θρησκείας. Ὀρθῶς ὑπογραμμίζεται ὅτι ἡ ἱστορία τοῦ πολιτικοῦ πολιτισμοῦ εἶναι ἀδύνατον νά γραφῇ χωρίς ἀναφορά στή συμβολή τοῦ Χριστιανισμοῦ. Ἡ ἰδιαίτερη προσφορά τῆς Ὀρθοδοξίας στόν χῶρο αὐτό εἶναι ὁ τονισμός τῆς κοινωνικῆς διάστασης τῆς ἐλευθερίας καί τῆς προτεραιότητας τῆς ἀλληλεγγύης. Πάντοτε τό Γένος μας πίστευε ὅτι ἡ «κοινή ἐλευθερία» εἶναι τό ὕψιστο ἀγαθό, ἡ ἀληθινή εὐδαιμονία, καί ὅτι ἀπαιτεῖ ἀγῶνα καί θυσίες γιά τήν κατάκτηση καί πραγμάτωσή της. 

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ἀποτελεῖ μέγα προνόμιο νά εἴμαστε κληρονόμοι αὐτῆς τῆς παρακαταθήκης καί νά καλούμαστε νά διαφυλάξουμε καί νά καλλιεργήσουμε αὐτές τίς παγκόσμιες ἀξίες. Οὕτως ἤ ἄλλως, πάντοτε ἡ πρόοδος χτίζεται ἐπάνω στά στέρεα θεμέλια τῆς παράδοσης. Δέν ὑπάρχει ἄρριζη πρωτοπορία. Ἀπευθυνόμενοι πρός τή νέα γενιά, τονίζουμε ὅτι πρέπει νά ἀντισταθῇ στήν ταύτιση τοῦ σεβασμοῦ τῆς παράδοσης μέ ἄγονο συντηρητισμό. Ὁ συντηρητικός εἶναι ἀποκλειστικά στραμμένος πρός τό παρελθόν, ἐνῶ ὁ γνήσιος παραδοσιακός προχωρεῖ πρός τό μέλλον μέ τήν παράδοση, ἡ ὁποία λειτουργεῖ ὡς πηγή ἔμπνευσις καί δημιουργικότητας, ὀξύνει τό αἰσθητήριό μας διά τό ἀγαθόν καί τό δέον. 

Μέ αὐτές τίς σκέψεις καί τά αἰσθήματα, ἐκφράζοντας τήν μεγάλη χαρά μας γιά τό ὅτι βρισκόμαστε στόν ἱστορικό αὐτό τόπο, τήν ἰδιαίτερη πατρίδα σας, τόν Δῆμο Ἀνδραβίδας – Κυλλήνης, μέ ὅλους ἐσᾶς τούς συνδημότες μας ἀπό σήμερα, εὐχαριστοῦμε καί πάλιν τόν ἀγαπητό κύριο Δήμαρχο καί τό Δημοτικό Συμβούλιο γιά τήν τιμή, καθώς καί ὅλους ἐσᾶς γιά τήν παρουσία σας σέ αὐτή τήν ὡραία ἐκδήλωση. Ὁ πάνδωρος καί φιλάνθρωπος Θεός τῆς ἀγάπης νά χαρίζῃ ὑγεία, πνευματική εὐφροσύνη καί κάθε εὐλογία σέ ἐσᾶς καί τούς ἀγαπημένους σας! 

Θερμές εὐχαριστίες ἀκόμη μία φορά!       

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ