11.2 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην επιστημονική Συνάντηση “Συνεργασίες για Δράση”

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τη σημασία του ειλικρινούς διαλόγου, ο οποίος συνεπάγεται αλληλοσεβασμό, αμοιβαία κατανόηση, κοινές πρωτοβουλίες και συλλογικές δράσεις, επεσήμανε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην επίσημη ομιλία του κατά την έναρξη της διήμερης επιστημονικής Συναντήσεως “Συνεργασίες για Δράση: Προς μία Γη, μία Οικογένεια, ένα Μέλλον” (“Partnerships in Action: Towards One Earth, One Family, One Future”), που ξεκίνησε τις εργασίες της σήμερα, Δευτέρα, 28 Αυγούστου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πόλης.

“Με κάθε ευκαιρία διαλόγου και κάθε χειρονομία συνεργασίας, θέτουμε ένα θεμέλιο, συνδέοντας αιώνες κοινής ιστορίας, πολιτισμού και αξιών”, επεσήμανε ο Παναγιώτατος απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε:

“Τώρα, περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος μας βρίσκεται σε ένα κομβικό σταυροδρόμι. Η Γη μας, η οποία αποτελεί λίκνο λαών και κοιτίδα πολιτισμών, βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρους κινδύνους. Οι περιβαλλοντικές κρίσεις, από την κλιμάκωση των κλιματικών φαινομένων μέχρι τη φθίνουσα ποικιλομορφία της ζωής, μας καλούν πιεστικά σε ανάληψη κοινής δράσης. Έχουμε επαναλάβει επανειλημμένα: «Η γη δεν μας ανήκει. Είναι ένα δώρο και έχουμε την ηθική υποχρέωση να το σεβαστούμε και να το διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές»”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε, επίσης, ότι σήμερα η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον μίας ιστορικής στιγμής, έχοντας την ευθύνη να χαράξει μια πορεία που εγγυάται την ειρήνη, την ευημερία και την οικολογική ισορροπία για τις επερχόμενες γενεές. 

Καλωσορίζοντας εγκαρδίως τους συνέδρους, εξέφρασε την ευχή, η Συνάντηση αυτή να αποτελέσει “μια συμφωνία φωνών, ιδεών και φιλοδοξιών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο κίνημα μεταμόρφωσης. Ένα κίνημα στο πνεύμα του λόγου του Αποστόλου Παύλου: “ἐν δὲ εἰρήνῃ κέκληκεν ἡμᾶς ὁ Θεός” (Α´ Κορ. ζ´, 15).”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Παναγιώτατος τόνισε:

“Ας προχωρήσουμε με μια ανανεωμένη αίσθηση σκοπού, ενότητας και αποφασιστικότητας. Αφήστε τον απόηχο του διαλόγου μας να αντηχεί στο πέρασμα του χρόνου, εμπνέοντας τις μελλοντικές γενιές να ενισχύσουν και να προωθήσουν περαιτέρω την αδελφική μας συμπόρευση. Είθε αυτή η ιστορική πόλη των πολλών πολιτισμών να καταστή απτή μαρτυρία της δέσμευσής μας σήμερα: της δέσμευσης να εργαστούμε μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο, για τη διαμόρφωση ενός κόσμου που βιώνει την ποικιλομορφία, προάγει την ενότητα και προστατεύει τη γη μας, τον κοινό οίκο μας”.

Η Συνάντηση αυτή, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του από χρόνια συνεχιζόμενου ακαδημαϊκού διαλόγου μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, και αποτελεί μέρος μίας σειράς αντίστοιχων σημαντικών συναντήσεων που δίνουν την ευκαιρία γόνιμου διαλόγου πάνω σε καίρια κοινωνικά ζητήματα, διοργανώνεται με την υποστήριξη της Διεθνούς Οργανώσεως Interfaith Alliance for Safer Communities, και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Στις εργασίες της συμμετέχουν εκπρόσωποι των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, ΡΚαθολικοί κληρικοί και μοναχοί, μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών για την προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου, της ειρήνης και της προστασίας της αξιοπρέπειας των παιδιών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και ακαδημαϊκοί από διάφορες χώρες.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ