18 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ειδήσεις από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου (25 Αυγούστου 2023)

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Αύγουστος 2023

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος είχε τη χαρά και την ευλογία, κατά τις ημέρες αυτές, να υποδεχθεί στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα, τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟ Β΄, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο με την συνοδεία του, Ιερομόναχο Βαρθολομαίο, Αρχιδιάκονο Μάξιμο και Μοναχή Αρσενία, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο από την Εκκλησία της Κύπρου και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Απαμείας κ. Παΐσιο, Βοηθό Επίσκοπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε τους υψηλούς επισκέπτες και ευχαρίστησε για την ευλογία της παρουσίας τους στη Μητρόπολή μας, ενώ με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αυστρίας και τη συνοδεία του μετέβησαν προσκυνηματικώς στις Ιερές Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές Μονές Αρκαδίου και Βωσάκου καθώς και στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Ρεθύμνης.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΙΤΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Το εσπέρας της Πέμπτης, 24ης Αυγούστου 2023, παραμονής της Εορτής του Αγίου ενδόξου και πανευφήμου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό και τον Όρθρο και τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στο Επισκοπικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Αποστόλου Τίτου, εντός του Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Δερμιτζάκης, Εφημέριος του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος Επισκοπείου, ο Αιδεσιμολ. Πρεσβύτερος Παύλος Πετίτ, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος είναι αποσπασμένος στην Ιερά Μητρόπολη Μεξικού και υπηρετεί στην Αϊτή, και ο Αιδεσιμολ. Πρεσβύτερος Σέργιος Παλάτνικοφ, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας, ο οποίος φιλοξενείται στην Ιερά Μητρόπολή μας την περίοδο αυτή. Συμπροσευχήθηκαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Παρθένιος Καλυβιανάκης, και άλλοι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Παρέστησαν πιστοί του τόπου μας, μεταξύ των οποίων και ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Ρεθύμνης, Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης.

Ο Σεβασμιώτατος, στη σύντομη προσλαλιά του, προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, τόνισε ότι σήμερα γιορτάζει «το σπίτι μας», ολόκληρη η Εκκλησία της Κρήτης, της οποίας Πάτρωνας είναι ο Άγιος Απόστολος Τίτος, καθώς και το σπίτι μας κυριολεκτικώς, το Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, το Παρεκκλήσιο του οποίου είναι αφιερωμένο στο μεγάλο αυτό Άγιο της Εκκλησίας και Πρωτεπίσκοπο της νήσου μας. Ο Επίσκοπός μας ευχήθηκε σε όλους τους ανθρώπους να είμαστε πιστοί και συνεπείς στην αποστολή, στο καθήκον και στο έργο μας και πιστοί στην υγιαίνουσα διδασκαλία, την οποία ο Απόστολος Παύλος παρήγγειλε στον Απόστολο Τίτο να καλλιεργήσει και να διδάξει στη Μεγαλόνησο Κρήτη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε κέρασμα προς όλους, στους χώρους του Επισκοπείου.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Το εσπέρας της Τετάρτης, 23ης Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας Ρεθύμνης και χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού, συμπαραστατούμενος υπό του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Βασιλείου Παπαδάκη και άλλων κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και με την παρουσία πλήθους πιστών.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Ηγούμενος π. Βασίλειος αναφέρθηκε στο βίο και τη μαρτυρία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού σε σχέση με την παραβολή των ταλάντων του Ιερού Ευαγγελίου, κάνοντας λόγο για τα μηνύματα και τις διδαχές του μεγάλου αυτού Αγίου.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Πρόδρομος αναφέρθηκε επίσης στην απλότητα των διδαχών του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και στην καλή του αγωνία για τη διάδοση του Ευαγγελίου σε χρόνια δίσεκτα για το Γένος μας, ιδρύοντας σχολεία και ναούς και κηρύσσοντας σε ένα μεγάλο ιεραποστολικό ταξίδι τον Λόγο του Θεού, προτρέποντας τους χριστιανούς της εποχής του να εφαρμόζουν στη ζωή τους το Ιερό Ευαγγέλιο.

Ακολούθησε εόρτιο κέρασμα στις αίθουσες της Ιεράς Μονής.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ