20.4 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Νιχώρι του Βοσπόρου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΓΙΩΤΑΤΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Κ Ο Ι Ν Ο Τ Η Σ Ν Ε Ο Χ Ω Ρ Ι Ο Υ

Κατά την μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως και της εις ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην οποία τιμάται ο Ιερός Ναός μας, πραγματοποιήθηκαν, με επίκεντρο το ιερό τούτο παλλάδιο της Αγνής Θεομήτορος, λατρευτικές συνάξεις, με την αθρόα συμμετοχή όχι μόνο των ενοριτών μας, αλλά και πολλών ευλαβών χριστιανών, από διάφορα σημεία της Πόλεως και του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 14 Αυγούστου, τελέσθηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Πατριαρχικός Επόπτης της Περιφερείας μας. Συμμετείχαν ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ραϊλάκης-Βρανάς, Ιερ. Προϊστάμενος της γειτονικής Κοινότητος Βαφεοχωρίου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος, Ιερ. Προϊστάμενος Νεοχωρίου και διακόνησε ο Πατριαρχικός Διάκονος Επιφάνιος Καμιάνοβις. Έψαλαν εμμελέστατα οι τακτικοί Ιεροψάλτες της Κοινότητός μας κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου και κ. Παναγιώτης Ρακτιβάν. Την ώρα που μελωδούσαν τα τροπάρια της Λιτής, λιτανεύτηκε σεμνοπρεπώς, κατά την αρχαία τοπική παράδοση της Κοινότητάς μας, ο Επιτάφιος της Παναγίας και τοποθετήθηκε στο παλαιό καλαίσθητο ιερό κουβούκλιο. Επακαλούθησε η ευλογία της αρτοκλασίας, υπέρ υγείας των ευλαβών ενοριτών μας και των Θεοτοκοφίλων προσκυνητών.

Το πρωί της μεγάλης Θεομητορικής εορτής, Τρίτης 15 Αυγούστου, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, ιερουργήσαντος του ιδίου Αγίου Αρχιερέως, ο οποίος είχε ως συλλειτουργό του τον Ιερ. Προϊστάμενο της Κοινότητός μας και διακόνησε ο Διάκονος Βοσπόριος Μαγκαφάς, Υπογραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μίλησε επίκαιρα στο πολυπληθές εκκλησίασμα και διένειμε το αντίδωρο.

Και τις δύο ημέρες, μετά το πέρας των Λειτουργικών Συνάξεων, επακολούθησαν ανάλογες δεξιώσεις.

Η Κοινότητά μας εύχεται τα χρόνια πολλά σε όλους και επικαλείται δαψιλή την χάρη της μεταστάσης προς την ζωήν Υπεραγίας Θεοτόκου!

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΙΑΣ

Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı

Hristiyan aleminin en kutsal günlerinden olan 15 Ağustos, Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü ve arifesinde Panayia kilisemizin de yıldönümü olması münasebetiyle düzenlenen ayinler Metropolit Sayın Athenagoras riyasetinde bölge ruhanilerinin de katılımıyla gerçekleşmiştir.

Meryem Anamızın kutsal gününü hep birlilte nice yıllar kutlayabilmeyi temenni ederken, Vakfımıza destek olan, sevgi ve dualarıyla gönül bağı kuran başta yurt dışındaki eski Komşularımıza ve cemaat mensuplarımıza ve dostkarımıza sevgi ve saygılarımızı iletiriz.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ