16.5 C
Athens
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Ειδήσεις από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας (14 Αυγούστου 2023)

«Είστε το μέλλον της Εκκλησίας μας και η αφοσίωσή σας στην πίστη μας είναι ένα πολύτιμο δώρο για τον κόσμο», τόνισε συγκινημένος ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος μιλώντας ενώπιον της μαθητικής κοινότητος του Ελληνορθοδόξου Κολλεγίου του Αγίου Ιωάννου, στο Preston της Μελβούρνης.

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου τη Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2023, συνοδευόμενος από τους Θεοφ. Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο. Τον υποδέχθηκαν με πολλή χαρά και ενθουσιασμό οι μαθητές και οι μαθήτριες του Κολλεγίου, μαζί με τη Διευθύντριά τους, κ. Anna Urban, τους εκπαιδευτικούς τους, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρό του, π. Ιωάννη Φράγκο, και πολλούς γονείς. Στη μεγάλη αίθουσα του Κολλεγίου, όπου δέσποζε η ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Αρχιεπίσκοπος έψαλε Ιερά Παράκληση, ενώ χορός μαθητών υπό τη διεύθυνση του κ. Βάϊου Αναστασόπουλου, απέδωσε μελωδικά τα τροπάρια της Ακολουθίας.

Στο τέλος της Παρακλήσεως, ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε με πατρικούς λόγους προς τη μαθητιώσα νεολαία, αναγνωρίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο της για τον μέλλον του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αυστραλία και παροτρύνοντας όλα τα παιδιά να παραμείνουν αφοσιωμένα στην πίστη και στα ιδανικά των προγόνων τους. Για να το πετύχουν αυτό, όπως επισήμανε, πρέπει μεγαλώνοντας να παραμείνουν κοντά στην Παναγία, να την αγκαλιάζουν σαν στοργική μητέρα και να ακολουθούν το παράδειγμα της ζωής της. «Η Παναγία δεν είναι απλώς η κατά σάρκα Μητέρα του Χριστού, αλλά είναι και η πνευματική Μητέρα όλων των πιστών. Επομένως, οι μεσιτείες και οι προσευχές της υπέρ ημών, αποτελούν πηγή δύναμης και παρηγοριάς και μας οδηγούν πιο κοντά στον Χριστό. Ο δεσμός μεταξύ της Θεομήτορος και του Υιού της αποτελεί μια υπενθύμιση της σύνδεσης του Χριστού με καθεμιά και καθέναν από εμάς», υπογράμμισε.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος παρουσίασε και ανέλυσε θεολογικώς το περιεχόμενο της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εξηγώντας με λόγο απλό και κατανοητό ότι ο θάνατος, κατά τον κοσμικό όρο, της Παναγίας αποτελεί πηγή μεγάλης χαράς και ελπίδος για την ανθρωπότητα, όχι λύπης και θλίψεως. «Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί γιατί χαιρόμαστε με έναν θάνατο. Χαιρόμαστε γιατί ο “θάνατος” της Θεομήτορος δεν ήταν το τέλος, αλλά σηματοδότησε μια νέα αρχή. Η Παναγία μετέστη στους ουρανούς και είναι ακόμα μαζί μας. Ως μητέρα του ζώντος Θεού, είναι και αυτή ζωντανή και βρίσκεται ανάμεσά μας», εξήγησε.

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2023

«Η Παναγία δεν πέθανε αλλά μεταβέβηκε “προς την ζωήν”», υπογραμμίζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, σε μήνυμά του για τη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. «Εκείνη που γέννησε τη Ζωή, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό», συμπληρώνει, «με την κοίμησή της μεταβαίνει στην αθάνατη ζωή, που είναι η Βασιλεία του Θεού».

«Εκείνη που συνήργησε στη Γέννηση του Θεανθρώπου, ενώνοντας, ως έμψυχος κλίμακα, δηλαδή σκάλα, τον ουρανό με τη γη, τώρα, για δεύτερη φορά, μετατρέπεται σε νοητή κλίμακα, η οποία προσφέρει στον φθαρτό άνθρωπο την προοπτική της αιώνιας και αληθινής ζωής», υπογραμμίζει σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος, ενώ καταληκτικά απευθύνει την πατρική παρότρυνση: «Ας θέσουμε ως σκοπό της παρούσας ζωής μας να μιμηθούμε τις αρετές της Υπεραγίας Θεοτόκου, ώστε να αξιωθούμε να βαδίσουμε στη νοητή εκείνη κλίμακα, η οποία οδηγεί στην επουράνια ζωή».

Ακολουθεί ολόκληρο το Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου:

Τιμιώτατοι αδελφοί συνεπίσκοποι και αγαπητά μου παιδιά,

Οι απανταχού Ορθόδοξοι Χριστιανοί και εμείς εδώ στην Αυστραλία, προσερχόμαστε σήμερα ευλαβικά στις εκκλησίες μας, για να προσκυνήσουμε και να τιμήσουμε το σεπτό πρόσωπο της Παναγίας μας.

Η Παναγία δεν πέθανε αλλά μεταβέβηκε «προς την ζωήν», όπως πολύ χαρακτηριστικά ακούγεται στο απολυτίκιό της εορτής: «Ἐν τῇ γεννήσει τήν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ κοιμήσει τόν κόσμον οὐ κατέλειπες Θεοτόκε, μετέστης πρός τήν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς». Εκείνη που γέννησε τη Ζωή, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, με την κοίμησή της μεταβαίνει στην αθάνατη ζωή, που είναι η Βασιλεία του Θεού.

Ο ευσεβής λαός μας, ο οποίος τρέφει βαθύτατο σεβασμό προς το ιερώτατο πρόσωπο της Θεομήτορος, βιώνει σήμερα αισθήματα πηγαίας και ανυπόκριτης χαράς. Είναι χαρά δικαίωσης αλλά και χαρά ελπίδος για το ανθρώπινο γένος. Χαρά δικαίωσης, διότι η Μητέρα του Κυρίου και Θεού μας, και Μητέρα όλων μας, μολονότι θνητή, όπως κάθε άνθρωπος επί γης, γεύεται τη θεία δωρεά της νίκης επί του θανάτου, τη δωρεά της αιώνιας ζωής. Και παράλληλα, χαρά ελπίδος, διότι με την  κοίμηση και τη μετάστασή Της «κλίμαξ πρὸς οὐρανὸν, ὁ τάφος γίνεται». Εκείνη που συνήργησε στη Γέννηση του Θεανθρώπου, ενώνοντας, ως έμψυχος κλίμακα, δηλαδή σκάλα, τον ουρανό με τη γη, τώρα, για δεύτερη φορά, μετατρέπεται σε νοητή κλίμακα, η οποία προσφέρει στον φθαρτό άνθρωπο την προοπτική της αιώνιας και αληθινής ζωής.

Είναι γεγονός, αγαπητοί μου αδελφοί, ότι καθημερινά με πολλή πίστη προσφεύγουμε στην Παναγία μας, ζητώντας τις πρεσβείες Της για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τις δοκιμασίες και τις θλίψεις της παρούσας ζωής. Παράλληλα, όμως, ας φυλάξουμε στο νου και στην καρδιά μας το ελπιδοφόρο μήνυμα της σημερινής μεγάλης εορτής. Και ας θέσουμε ως σκοπό της παρούσας ζωής μας να μιμηθούμε τις αρετές της Υπεραγίας Θεοτόκου, ώστε να αξιωθούμε να βαδίσουμε στη νοητή εκείνη κλίμακα, η οποία οδηγεί στην επουράνια ζωή.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα!
Ο Αρχιεπίσκοπος

† Ὁ Αὐστραλίας Μακάριος
Ὑπέρτιμος καί Ἔξαρχος πάσης Ὠκεανίας 

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ