14.8 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Παναγία την Κουμαριώτισσα στο Νιχώρι

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΓΙΩΤΑΤΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Με την υψηλή παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη μας κ. κ. Βαρθολομαίου, προσκυνητών και πλήθους κόσμου, τελέσθηκε χθες, Πέμπτη 10 Αυγούστου, η Μεγάλη Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κουμαριώτισσας, στο γραφικό μας Νιχώρι του Βοσπόρου.

Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Πατριαρχικός Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου, ο Πρόεδρος της Κοινότητάς μας κ. Νικόλαος Καλαμάρης και η κα Αθανασία Ασπρογέρακα, επικεφαλής ομίλου προσκυνητών και Πρόεδρος της Ενώσεως Γυναικών Νεοχωρίου Έβρου.

Ο Παναγιώτατος, στην αντιφώνησή Του αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται στην Κοινότητά μας, στις νέες Εκκλησιαστικές Επιτροπές που αναδείχθηκαν από τις εκλογές του παρελθόντος Δεκεμβρίου, στα τεκταινόμενα σχετικά με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά Τρεπεζούντος, καθώς επίσης και στις ιστορικές συγκυρίες του άλλοτε αμιγούς Ρωμαίηκου πληθυσμού των νησιών Ίμβρου και Τενέδου. Τέλος, εξήρε την μεγάλη προσφορά στα Ομογενειακά πράγματα της Πόλεως και της Ίμβρου του ενορίτη μας κ. Λάκη Βίγκα, Άρχοντα Μεγάλου Χαρτοφύλακα.

Κατόπιν, στον αυλόγυρο του Ιερού μας Ναού, παρετέθη, μέσα σε μια εξαιρετικά ευχάριστη ατμόσφαιρα, πλούσιο νηστίσιμο κέρασμα, για το πολυπληθές εκκλησίασμα.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΙΑΣ

Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi

Meryem Ana’ya övgü duası 10 Ağustos 2023 saat 18:00 da Kadasetli Ekümenik Patrik Bartholomes Hazretlerinin yüksek katılımlarıyla gerçekleşti.

Ayine Athanassia Asproyerakas önderliğinde Kuzey Yunanistan’ın Evros bölgesindeki Yeniköy köyü Kadınlar Birliği de katıldı.

Dua sonunda Patrik Hazretleri, Sn. Metropolit Athenagoras, Vakıf Başkanı Niko Kalamaris, Yeniköy Kadınlar Birliği Başkanı Athanassia Asproyeraka konuşmalarını yaptı.

Kilise avlusunda katılımcıların onuruna düzenlenen ikramlar ve sohbetlerle bu anlamlı yıllık buluşmamız son buldu.

Sayın Patrik Hazretlerinin yoğun programına rağmen Kilisemizi bu yıl da onurlandırdığı ve bereketlendirdiği için müteşekkiriz.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Παρακλητικό Κανόνα, στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νεοχωρίου Βόσπορου, το απόγευμα της Πέμπτης, 10 Αυγούστου 2023.

Στο τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου, και ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής Εντιμ. κ. Νικόλαος Καλαμάρης, καλωσόρισαν με θερμούς λόγους τον Παναγιώτατο, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η Ευγεν. κ. Αθανασία Ασπρογέρακα, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Νεοχωρίου Έβρου, η οποία με πολυπληθή όμιλο προσκυνηριών συμπροσευχήθηκαν κατά την Ι. Παράκληση. 

Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών και τη νέα Εκκλησιαστική Επιτροπή για το επιτελούμενο έργο στην Κοινότητα. Στη συνέχεια, με αφορμή την επικείμενη προσκυνηματική επίσκεψή του στην Τραπεζούντα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις ενός Τούρκου βουλευτή, ο οποίος αντιδρώντας και διαμαρτυρόμενος για την τέλεση εκεί της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας ισχυρίσθηκε ότι με αυτή παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης. 

“Από πού κι ως πού;” διερωτήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και υπενθύμισε ότι  εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. “Η Λωζάνη λέει και άλλα πράγματα. Για την πατρίδα μου την Ίμβρο και ευρύτερα. Για τα καθ’ ημάς, για το δικαίωμά μας για τη θεολογική εκπαίδευση. Η Χάλκη παραμένει κλειστή. Η Λωζάνη λέει πράγματα που τα στερούμεθα, δεν μας τα έδωσαν έως τώρα. Κι έρχεται να μας πει ο κ. βουλευτής ότι εμείς παραβιάζουμε τη Συνθήκη. Ένα άλλο δημοσίευμα έλεγε ότι 15 Αυγούστου που θα πάει ο Πατριάρχης εκεί είναι η επέτειος της κατακτήσεως της Τραπεζούντος από τους Οθωμανούς. Όταν πριν από 13 χρόνια, το 2010, θα πήγαινα για πρώτη φορά να λειτουργήσω εκεί, είχα μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον τότε υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας, έναν ευγενέστατο κύριο, ο οποίος με είπε πολύ ευγενικά “γιατί διαλέξατε την 15η Αυγούστου να πάτε να λειτουργήσετε;” Και είπα ότι είναι η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.” 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Παναγιώτατος σημείωσε:

“Δεν μας αφήνουν να χαρούμε τη χαρά της λειτουργίας στη Σουμελά. Γιατί; Τόσο απλά πράγματα! Για λίγες ώρες θα πάμε να προσευχηθούμε κατά την πίστη μας, κατά τη θρησκεία μας, και θα γυρίσουμε στα σπίτια μας. Ούτε μία μέρα. Λίγες ώρες. Εγώ ζήτησα και πέρυσι και φέτος να κάνουμε και τον εσπερινό της παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε ένα παλαιό γυναικείο ελληνικό μοναστήρι στα υψώματα της Τραπεζούντας, στη Θεοσκέπαστο, και είπαν ‘όχι, μόνο λειτουργία στην Παναγία Σουμελά’. Κι έτσι τα 2-3 τελευταία χρόνια κάνω τον εσπερινό της Παναγίας στην Καθολική εκκλησία της Τραπεζούντος, η οποία μας παραχωρείται λίαν ευχαρίστως από τους καθολικούς αδελφούς μας.” 

Με αφορμή την ακύρωση μίας έκθεσης που προετοίμασε η δημοσιογράφος κ. Μελικέ Τσαπάν για τα γεγονότα που συνέβησαν το 1964 στην Ίμβρο, τα οποία, όπως είπε ο Πατριάρχης, “έκαναν να αδειάσει η Ίμβρος και η Τένεδος από το ομογενές στοιχείο”, ανέφερε:

“Να πω ενδεικτικά ότι η Ίμβρος είχε 7-8 χιλιάδες χριστιανούς και με τα γεγονότα του ’64 έμειναν 300. Και σήμερα με την αλλαγή προς το καλύτερο των συνθηκών οι 300 έγιναν 600. Αλλά πού οι 7 χιλιάδες και πού οι 600; Απηγόρευσαν στην κοπέλα αυτή λοιπόν να κάνει την έκθεση σε λίγες μέρες που θα γινόταν, διότι -λέει- δεν μπορούμε να μιλούμε για τα όσα συνέβησαν τη δεκαετία του ’60. Ας μη συνέβαιναν! Ας μη συνέβαιναν! Γιατί να ντρεπόμαστε να αντιμετωπίζουμε την αλήθεια, την πραγματικότητα; Πρέπει να συμφιλιωνόμαστε με την ιστορία μας, με το παρελθόν μας. Να λέμε τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη. Και όπως λέει το Ευαγγέλιο, το ναι ναι και το ου ου.”

Καλωσορίζοντας με εγκαρδιότητα τους προσκυνητές από τον Έβρο, κατέληξε λέγοντας:

“Να έχουμε καλύτερες μέρες. Κι εσείς εκεί στη Θράκη κι εμείς εδώ στη Βασιλεύουσα. Να μην έχουμε αυτές τις μικρο-στενοχώριες, αυτές τις διακρίσεις. Είμεθα πολίται, όπως και οι υπόλοιποι πολίται της χώρας αυτής, οι οποίοι έχουν άλλο θρήσκευμα κι εμείς έχουμε άλλο θρήσκευμα. Σεβόμεθα, πρέπει να σεβόμεθα ο ένας τον άλλον και να ζούμε ειρηνικά, αρμονικά, όμορφα, όπως θα ήθελε ο Θεός, ο οποίος είναι ο Θεός της ειρήνης και της αγάπης.”

Ακολουθούν φωτογραφίες του Νίκου Παπαχρήστου | Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ