18.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η επιλεκτική ευαισθησία του Πατριάρχου Σερβίας Πορφυρίου

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Φαντάζομαι πως ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος θα έχει μετανιώσει που έστειλε επιστολή στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, για να του ζητήσει την υποστήριξη του προς τον Μητροπολίτη Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ Παύλο.

Η απάντηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας είναι ξεκάθαρη και βάζει τα πράγματα στη θέση τους υποδεικνύοντας ουσιαστικά την υποκρισία που υπάρχει. Αφού αναφέρεται στην κατάσταση που έχει δημιουργήσει η Εκκλησία της Ρωσίας στην Αφρική, τονίζει στον Πατριάρχη Σερβίας ότι «μετά λύπης παρατηροῦμεν ὅτι ἡ Υμετέρα ἀγάπη δέν δείχνει τήν αὐτήν εὐαισθησίαν, ὡς εἰς τήν περίπτωση τοῦ ὑπό τό Πατριαρχείον Μόσχας Σεβ. ἀδελφοῦ, Μητροπολίτου Βίσγκοροντ κ. Παύλου, σιωπῶσα ἐκκωφαντικῶς, παρά τάς ἐπανειλημμένας ἐκκλήσεις τῆς ἡμετέρας Μετριότητος, τάς ἀφορῶσας ὄχι εἰς ἕνα μόνον πρόσωπον, ἀλλά εἰς χιλιάδας Ἀφρικανῶν Ὀρθοδόξων».  

Αποδέκτες αυτής της επιστολής ουσιαστικά είναι όλοι εκείνοι οι Προκαθήμενοι, οι οποίοι υπεραμύνονται των «δικαιωμάτων» του Πατριαρχείου Μόσχας, αναφέρεται άλλωστε και σε αυτούς η συγκεκριμένη απαντητική επιστολή και τους λέει τα αυτονόητα που Κύριος οίδε για ποιους λόγους, για τους περισσότερους είναι δυσνόητα. Υποστηρίζουν τον Μόσχας ο οποίος σε επιστολή του προς θρησκευτικούς ηγέτες και διεθνείς οργανισμούς καταγγέλλει «παράβαση θεμελιωδών διεθνών συμφωνιών και κανόνων» στην Λαύρα του Κιέβου, ενώ ταυτοχρόνως έχει κάνει άνω-κάτω την Ορθοδοξία παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές της Εκκλησίας και βασικούς κανόνες συμπεριφοράς ως Προκαθήμενος Εκκλησίας, με το σιγοντάρισμά του στις πολεμικές επιχειρήσεις του Πούτιν. 

Επιπροσθέτως προκαλεί εντύπωση και απορία το γεγονός ότι, σε όλους αυτούς δεν περίσσεψε ούτε μια σταγόνα μελάνι να γράψουν για  την επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό, τα ξημερώματα της Κυριακής, 23 Ιουλίου 2023, η οποία είχε ως αποτέλεσμα αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και στον ιστορικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Μεταμόρφωσης, ενώ αντιθέτως διαθέτουν τόνους για να υποστηρίζουν τον Πατριάρχη Κύριλλο και ακόμη περισσότερο για να γράψουν εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτή η κατάσταση στενοχωρεί και προβληματίζει. Καιρός να προβληματιστούν και κάποιοι εκ των Ταγών της Ορθοδοξίας, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ασχοληθούν με την Εκκλησία και το ποίμνιό τους. Αυτό που προβάλλουν, ότι δήθεν Οικουμενικό Πατριαρχείο και Οικουμενικός Πατριάρχης διεκδικούν πρωτεία, το καλλιεργούν με την στάση τους οι ίδιοι, διότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ασχολείται με την Εκκλησία ενώ αυτοί ασχολούνται με τον Μόσχας και την ικανοποίηση των επιδιώξεών του επιδεικνύοντας επιλεκτική ευαισθησία, η οποία μάλλον υποκρισία συνιστά και δυστυχώς δείγμα της αποτελεί και η επιστολή του Πατριάρχη Σερβίας, ιδιαιτέρως όταν απευθύνεται στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ